Bog

Kongeord

Af (
2024
)

Anmeldelse

Kongeord

31 jan.24
AfJette Holmgaard Greibe
Skribent

Jens Andersen formår endnu engang at fortælle en ubesværet og nærværende historie, der både beskriver mennesket og kongen.

Jens Andersen har tidligere skrevet biografien Under bjælken om den daværende kronprins. Denne bog er snarere vigtig som et statement end som biografi. Den korte interviewbog beskriver Frederiks tanker og værdier i overgangen fra kronprins til konge. Et forløb, som ikke kun blev hjulpet på vej af hans forældre, men i høj grad også af hans mormor, der "gav ham ro til at finde svar på sine spørgsmål". 

Frederik har ikke følt pres fra sin familie, men han lægger ikke skjul på, at tanken om at skulle være konge var særdeles skræmmende, da han var yngre. Alligevel er det en rolle, som han har arbejdet hen imod hele sit liv. Hans hustru har støttet ham i at finde den rette vej, hvilket han heller aldrig har lagt skjul på. Ganske som han ikke har fortiet sine tvivl og overvejelser om fremtidens rolle.

"Kongeordet" er Kong Frederiks valgsprog, og i kapitlet "Kongeordet og Kongerækken" afslører han tankerne bag dette valgsprog og uddyber, hvad det betyder for ham og hans familie. I de efterfølgende kapitler "Forbundne", "Forpligtet" og "For Kongeriget Danmark" fortæller Frederik ikke kun, hvad ordene ”Forbundne, Forpligtet, for Kongeriget Danmark” betyder for ham personligt, men også om, hvilket signal ordene skal sende til befolkningen. De essentielle nøgleord i valgsproget er næstekærlighed, sammenhold, stolthed over vores værdier og vigtigheden af engagement.

Dette fine, lille statement i smuk mørkeblå indbinding viser, at Danmark nu har fået en konge. Mest beskæftiger bogen sig med at uddybe kongens tale under tronskiftet, men den genopfrisker også, hvor menneskelig vores konge er. Selvom værdierne i Kongehuset forbliver uændrede, tilfører kong Frederik og dronning Mary nye elementer. Frederik nævner, at de ikke er udøvende kunstnere, ligesom hans forældre, men har stor interesse i sport og er børn af deres tid. Han slår desuden et slag for, at han nok er sin mors søn, men at han i høj grad er sin egen.

Kongerækken er listet op med blåt nederst på siderne gennem bogen sammen med valgsprog for forskellige tiders regenter.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
137757451
ISBN
9788740092776
Antal sider
109

Artikel

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser