Bog

Ikke!

Af (
2024
)

Anmeldelse

Ikke!

22 apr.24

Billedbogen alle forældre skal læse for deres egen skyld.

Temaet om, hvordan det kan påvirke børn at blive overbeskyttet og overvåget hele tiden, er mig bekendt ikke et, der er belyst i børnelitteraturen. Historien lykkes flot med at gøre det usynlige tydeligt og giver stof til eftertanke om, hvordan vi drager omsorg for vores børn. Fortalt på vers i et kraftfuldt billedsprog, er det en flertydig historie, som kan nydes for den umiddelbare fantasifulde fortælling. Læst med voksenbriller er der dog mere på spil.

Tiki kan lide at klatre i træer og se verden oppefra. Men så råber far og mor, at hun skal passe på og komme ned. Tiki kunne jo falde ned og slå sig. Så leger Tiki videre nede på jorden. Men også her er verden fuld af farer, og forældrene holder hele tiden øje. Der er også de usynlige farer, bakterierne, så lad være med at klappe hunden, husk at vaske hænder, undgå at putte ting i munden og hold afstand til andre mennesker osv. Mor siger hele tiden "ikke, ikke, ikke". Far siger "nej, nej nej". Tiki gør sig umage for at passe på og være god, men jo flere formaninger og forbud, jo mere begynder Tiki at skrumpe ind.

Billedsproget i 'Ikke!' er markant og voldsomt. Forældrene, Tiki og det trygge nærmiljø illustreres med rødlige nuancer, mens den omgivende verden er holdt i kølige blågrå toner og fyldt af farlige genstande som maskiner, savklinker og skarpe genstande. Det er et mylder af detaljer, der vælter mod læseren. Jo mere bange forældrene bliver, jo mere forvrængede bliver de, og den blågrå stemning kvæler det trygge røde. Mod slutningen er verden blevet et mørkt sted, og Tiki er fanget i en snekugle. Billedsiden er så markant, at den nok vil dele vandene. For mig vakte den et vist ubehag. Det er en historie, der påvirker, og billedsiden matcher historiens budskab og stemning fortræffeligt.

Temaet om overbeskyttende forældre fremstilles grelt og overdramatiseres, men det vækker stof til eftertanke om ens egen forældrerolle og taler ind i nutidens diskussioner om curling- og helikopterforældre. Hvornår bliver den velmente beskyttertrang og omsorg hæmmende for barnets udvikling og usund? Hvordan styrker man sit barns robusthed? 

Norske Gro Dahle og Svein Nyhus har tidligere arbejdet sammen om at formidle svære emner for børn og forældre, bla. om vold mod børn. 'Ikke!' var nomineret til Nordisk Råds Børnelitteraturpris 2023.

Bogdetaljer

Forlag
Jensen & Dalgaard
Oversætter
Dal Michaelsen
Faustnummer
137923068
ISBN
9788771516760
Antal sider
44

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer