Bog

Mord i mørket

Af (
1981
)

Anmeldelse

Dan Turèll: Mord i mørket

26 dec.12

Da Dan Turèll i 1981 udsendte »Mord i mørket«, det første bind i »Mord-serien«, gjorde de akademiske meningsdannere, hvad de kunne, for at pleje krimigenrens blakkede ry.

Siden er krimigenren heldigvis blevet taget til nåde. Og der er sket meget med genren siden.

Om Dan Turèlls Mord-serie så holder i dag?

Serien vil altid have dens fans, selv om de fleste af de miljøer, Turèll beskriver, er forsvundet. Der må ikke ryges på værtshusene mere. Vi spiser sundt. Alting er blevet meget mere friseret.

Da Turèll debuterede med »Mord i Mørket«, blev den af medierne modtaget med munterhed, men også forvirring. Onkel Danny havde stort set ikke skrevet fiktion indtil da, men var mest den allestedsnærværende Karma Cowboy nummer 1 i de danske medier. Turèll overraskede alt og alle, og angiveligt skal det have været et mellemværende med skattevæsenet, der fik ham til tasterne.

Ligesom de 11 andre kriminalromaner i serien er det ikke plottet, der gør Dan Turèll værd at læse. På det punkt forbryder har sig ofte mod alle genrens skrevne og uskrevne regler, og plottet er nærmest efter tilfældighedernes princip. Turèll er derimod formidabel til at se sig omkring i miljøer og bylandskaber og indfange en stemning: Stjerncaféen, hovedbanegården i København, politistationen på Halmtorvet og fortællerens spartanske lejlighed på Vesterbro.

Vi bliver suget ind i handling, stemning, farver og lugte fra skyggesiderne og det sociale forfald i storbyen. Her er bordeller, kiosker, beverdinger, ludere, lommetyve og forbrydere af den hårdkogte slags.

Fortælleren er den navnløse journalist, der roder sig ud ting og sager, som bare kommer på hans vej. Handlingen er temmelig skematisk, men miljøbeskrivelserne intense. Og så er romanen fra dengang, spændingsforfatterne turde lade deres bøger foregå i Danmark og fylde blot et par hundrede sider.

En pensionist bliver myrdet i en lejlighed på Vesterbro, og næste dag bliver en beboer i samme hus skudt.

Den navnløse journalist optræder som detektiv. Efterforskningen af mordene i værtshus- og narkomiljøet bringer ham på sporet af en vidtforgrenet gangstervirksomhed, men også på kant med politiet og med sin redaktør.

I dette bind 1 lærer vi seriens gennemgående personer at kende, blandt andre politiinspektør Ehlers og den koleriske redaktør Otzen.

»Mord i mørket« er ikke den bedste i serien, men den giver bestemt appetit på resten.

 

Dan Turèll: Mord i mørket, 232 sider (Borgen).

 

 

Bogdetaljer

Forlag
Borgen
Faustnummer
05649196
ISBN
9788741833101
Antal sider
231

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer