Bog

Pigen i gyngen

Af (
1988
)

Anmeldelse

Pigen i gyngen af Richard Adams

01 nov.10

Man gyser, og man gribes af  denne suverænt fortalte, erotiske gyser, der også er eventyr og myte og fuld af tyk, gotisk uhygge …

Hovedpersonen er den pæne, lidt forsigtige og meget engelske porcelænshandler Alan Desland, som ofte rejser til København for at købe keramik og porcelæn (Den kgl. Porcelainsfabrik/ Bing & Grøndahl) til sin forretning i Newbury.

Og det er også i København, at han møder og forelsker sig i den begavede og meget smukke tyske pige Käthe Wassermann. Dette møde besegler hans skæbne. De gifter sig i USA, og tilbage i England går Alan sammen med Käthe ind til nogle hektiske uger fyldt med eventyrlige, mystiske og grufulde hændelser, som kun kan have overnaturlige årsager.

Alt er som forhekset, men alligevel elsker de hinanden med stærk erotisk lidenskab. Måske er det kærligheden og besatheden, der åbner for livets farlige kræfter, for ondskaben? Kærligheden er tilsyneladende både bekræftende og destruktiv.

Og Käthe – hun er en gåde! Ingen ved, hvor hun kommer fra, og hun fortæller intet om sin fortid; hun har ingen venner eller pårørende, men bærer på en hemmelighed, som indimellem bryder igennem som angstfyldte visioner, som forplanter sig til omgivelserne, så den synske Alan får onde, ildevarslende drømme … Hun er angst for mørket, og hun græder, når hun tror sig uset. Hendes hemmelighed må ha’ noget med vand at gøre, for alle hendes skrækscenarier er forbundet med vand – og de forekommer hyppigere og hyppigere og varsler tragedien. Men hvem er Käthe?

De mange mystiske forløb kulminerer i en uhyggelig og dramatisk klimaks.

Det er en sand gotisk – fantastisk – fortælling, og den rummer mange lag og referencer og mulighed for fortolkning. Sådan en rig og klog bog, som kan læses flere gange, og som man for hver gang finder nye aspekter i. Kærlighed, erotisk nydelse, lykke, ødelæggelse, opbyggelse, medlidenhed, æstetisk nydelse, skønhed, overnaturlige kræfter, besathed, spøgeri kunne være nogle af nøgleordene. Men bogen er samtidig meget realistisk og meget, meget underholdende.

Og nu skal der ikke afsløres mere – kun dette: bogen har et budskab – hvilket? Det må læseren selv finde frem til.

Pigen i gyngen? Hun er også et maleri af Fragonard (the Wallace Collection i London) og en porcelænsfigur (Victoria & Albert museum, London) fra 1700-tallet.

 - og bogens københavnske kapitler er meget charmerende; kunne fint bruges som reklame for den mest ideelle europæiske storby at bo og opholde sig i! Adams er simpelthen meget forelsket i det danske ….

Så har du lyst til en lidenskabelig kærlighedshistorie, som samtidig er en gådefuld, psykologisk gyser og en dybsindig livsfortolkning, så er den her.

Bogdetaljer

Forlag
Borgen
Faustnummer
06790836
ISBN
9788741885827
Antal sider
370

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer