Bog

Dagenes skum

Af (
1966
)

Anmeldelse

Skæg og gakket, men også bedaget surrealistisk klassiker

At læse Boris Vians gakkede, satiriske roman fra 1947 er som at træde ind i et levende surrealistisk maleri af Salvador Dali – tilsat en gang respektløs Monty Pythonsk humor og en knivspids Kafkask paranoia.

Trods mange spøjse og nogle endda ret sjove billeder, så er det meste dog for fjollet for min smag til at blive rigtigt vedkommende. Bogen nyder en vis klassikerstatus, men på mig virkede den noget bedaget og midt i al sin sproglige hittepåsomhed ikke desto mindre noget kedelig og trættende at læse.

Historien er en endog meget banal og ret beset temmelig klichéfyldt kærlighedshistorie centreret omkring en lille kreds af unge levemennesker i Paris: Colin er en velbeslået ungkarl, som danderer den dagen lang (alle i bogen er enige om, at arbejde er noget frygtelig usselt noget). Han bor i en herskabelig lejlighed omgivet af sin private gourmetkok og en tam (om ikke talende, så dog intelligibelt kommunikerende) husmus og får tiden til at gå med dekadente fornøjelser som at spille jazzmusik på sit selvopfundne “pianocktail”, som automatisk mixer en cocktail afstemt efter, hvilken melodi man spiller på det. Blandt de daglige udfordringer er at binde en slipsknude, for slipsene er glubske og egenrådige og smækker kæberne hårdt sammen om fingrene på den uforsigtige slipsebinder, hvis de ser deres snit til det.

Læs hele anmeldelsen på K's bognoter.

Bogdetaljer

Forlag
Hans Reitzel
Faustnummer
00151424
ISBN
9788741247632
Antal sider
159

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer