Litteraturhistorien har det med at forme sig omkring skelsættende begivenheder og skred i den verdenspolitiske situation. Dette gælder også for den danske litteratur i 20'erne, hvis æstetiske og ideologiske krumspring udfolder sig i skyggen af de traumatiske erfaringer fra Første Verdenskrig (1914-1918).
Analyser på Litteratursiden
Her finder du en oversigt over alle de analyser, der er lavet på Litteratursiden. Oversigten er inddelt i tiår og begynder fra 1900.
Tema
Analyser fra 2016-2020
Hvor lyset er
Gribende og velkomponeret roman om Carl Fischer går bag om kunstneren og former den betagende skildring, så blikket vandrer mellem lyset og de mørke skyggesider.
Læs mere
Katalog over katastrofer
Bengt forbereder sin 14-årige datter Helle på alverdens katastrofer, men dét bliver i sig selv en katastrofe i rasende god roman, der bør blive forfatterens store gennembrud.
Læs mere
100 års ensomhed
En gådefuld profeti, der går i opfyldelse, voldsomme og ødelæggende lidenskaber og civilisationens indtog er nogle af hovedingredienserne i denne fantastiske fortælling.
Læs mere
Klokkeren fra Notre-Dame
Eller 'Notre-Dame kirken i Paris' er et romantisk mesterværk om Frankrigs middelalder og livet som afvist af fællesskabet.
Læs mere
Legetøj - en roman om en forretning
Branner får legende let og spiddende ironisk præsenteret hele sit persongalleriet i spillet om magt og undertrykkelse.
Originaludgave: 1936
Læs mere
De døde fylder dagene med en smag af mønter
Gennem en historie, der starter i fragmenter, har Carsten Müller Nielsen med sin Tjernobylroman skrevet en bog om menneskers kamp for at holde sig ude af glemslen.
Læs mere
Til min søster
Dy Plambeck hylder kærligheden, vildskaben og kroppens kolossale kraft i sin smukke og spændstige roman om to søstres løsslupne liv i skyggen af volden.
Læs mere
Frank vender hjem
Det er en svær kunst at balancere mellem humor og alvor, men det lykkes på blændende vis for Bang Foss i samtidsromanen om to familier fra vidt forskellige samfundslag.
Læs mere
Ophav
En smuk og rørende roman om kunstneren Miriam, arkitekten Kai, datteren Sui og deres individuelle forsøg på at blive dem, de er. Endnu et fremragende værk af Eva Tind.
Læs mere
De nærmeste
Anna og hendes søskende skal begrave deres forældre, men der er noget, de er uenige om, i tankevækkende familieroman om de nærmeste, som ikke altid er nærmest.
Læs mere
Hungerhjerte
'Hungerhjerte' er en autofiktiv roman om at blive diagnosticeret med borderline og om at eftertragte nærvær og kærlighed er hjerteskærende læsning.
Læs mere
Guds bedste børn
Morten Pape har skrevet sin anden roman, en hjerteskærende og kvalmende fortælling om racisme, vold og svigt.
Læs mere
Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage
Aidts bog er et uafrysteligt mesterværk om den sønderrivende sorg og en stor kærlighedserklæring.
Læs mere
For enden af perronen
Historien om manden på perronen er en god fortælling, som fænger og lever i kraft af sine fremragende tidsbilleder af de seneste 40 år.
Læs mere
Lone Star
Lone Star er en selvbiografisk skildring, der handler om en fraværende far og om at søge sine slægtsmæssige rødder.
Læs mere
Sus
Sus har et projekt. Hun forbereder sig på sin fars løsladelse, hun vil nemlig slå ham ihjel. Ingen kan som Bengtsson skrive om personer og miljøer fra Danmarks bagside.
Læs mere
Vi er vel helte
Bomstærk debutroman om den unge kvinde Billie, hvis far er dybt alkoholiseret. Her er skam og skuffelser i rigeligt mål, men også omsorg og stor kærlighed.
Læs mere
Lageret Huset Marie
Stærk og svævende debutroman, der rummer både poesi, angst og natarbejde – og nedenunder det hele; en ung mands eksistentielle, indre dannelsesrejse.
Læs mere
Sommeren med Ellen
Den velsmurte og overraskende roman skildrer en midaldrende mands opgør med fortiden i et vellykket miks af krimi og socialrealisme.
Læs mere
Bedårende
Eksperimenterende og sprogligt undersøgende fortælling i fire dele med fokus på samliv, død, fødsel og relationer mellem mennesker i spændet mellem jeget og samfundet.
Læs mere
Vivian
Suverænt velskreven biografisk roman giver et fragmenteret indblik i den amerikanske gadefotografs liv og balancerer på en knivsæg mellem virkelighed og fiktion.
Læs mere
Piger kan leve længe måske for evigt
Mønstereleven Gro skal starte i gymnasiet, men hun har ikke lyst. Hun føler sig utilstrækkelig, selvom hun altid har været god til at gå i skole. Mødet med den mystiske Faxe…
Læs mere
Mor
Maja Lucas' roman 'Mor - en historie om blod', er en undergangsfortælling, der siger alle de ting, der ikke må siges, om at blive mor.
Læs mere
Af den anden verden
Sprogets og fortællingens udvikling og essens udforskes i Svend Åge Madsens eksperimenterende robinsonade, hvor ikke kun samfundet, men selve hukommelsen er ude af drift.
Læs mere
Spejl, skulder, blink
Dorthe Nors har skrevet en roman om eksistentiel krise, om at være landmenneske i København, og ikke mindst om at være en voksen kvinde. Eller i hvert fald prøve på at være det. De…
Læs mere
Fryden
Andreas Pedersens digtsamling, som vandt Blixenprisen 2017 for årets litterære talent, er en yndefuld rumsteren i erindringen og et dybt kærlighedsbrev til familien.
Læs mere
Folkets skønhed
'Folkets skønhed' er et hovedværk i Merete Pryds Helles forfatterskab og tegner et unikt portræt af Danmark i den 20. århundrede.
Læs mere
Som om
En roman om kærlighed og familierelationer i spændet mellem barndommens frie rammer og den moderne kernefamilie. Ikke sådan lige at ryste af sig.
Læs mere
Erindring om kærligheden
I 'Erindring om kærligheden' formår Kirsten Thorup at kombinere en barsk og smuk fortælling om mor/datter-kærlighed med et portræt af Danmark gennem de sidste 50 år.
Læs mere
Hvor der er fugle
Medrivende slægtsroman fra et vindblæst Norge om blodskam, familiehemmeligheder, ulykkelig kærlighed og længslen efter et andet liv.
Læs mere
Haabet
Tankevækkende, spændende og barsk historie om dengang Danmark handlede med slaver og brugte dem til sukkerproduktion på De Vestindiske Øer.
Læs mere
En anden gren
Personlig, gribende og velskrevet slægtshistorie fyldt med atmosfære og fortalt med stor indlevelse i et sansemættet og malende sprog.
Læs mere
Tema
Dansk litteratur i 00'erne
Undtagelsen
Christian Jungersen inviterer indenfor i en fortælling, der forgrener sig: Den er farvet af krimigenren, filosofien, socialrealismen og frem for alt den psykologiske…
Læs mere
Nordkraft
Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden
Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005…
Læs mere
Dinosaurens fjer
Det klassiske, nordiske femi-krimiplot fornægter sig ikke i Sissel-Jo Gazans moppedreng 'Dinosaurens fjer'. Men rundt om krimiskelettet udfolder der sig et sirligt net.
Læs mere
Fra smørhullet
Efter Søren og Mettes ægteskabelige idyl sidder Mette nu fraskilt i den lækre lejlighed i Amaliegade og lader tiden og livet passere revy i ørkesløs lediggang og indkøbsflip.
Læs mere
Bavian
Noveller om hverdagsagtige episoder, der under overfladen måske slet ikke er så små og ubetydelige endda.
Vinder af Nordisk Råds Litteraturpris 2008
Læs mere
Det uperfekte menneske 1+2
Knepning, konebytning og kondicykling. Fornøjet eller forarget? Jørgen Leths selvbiografi vil man enten elske eller hade.
Læs mere
Det bliver sagt
Kristian Ditlev Jensens stærke og væsentlige selvbiografiske beretning om pædofili er desværre stadig rystende aktuel.
Originaludgave: 2001
Læs mere
Kalak
Kim Leines debut er en umådelig barsk og livsbekræftende erindringsroman i sproglig verdensklasse. Læs bogen inden filmen.
Læs mere
Kunsten at græde i kor
Ønsket om andres død, faderens ”psykiske nerver” og søsterens nætter med faderen på sofaen er en naturlig del af den 11-årige fortællers hverdag.
Filmatiseret i 2007 af Peter…
Læs mere
Den som blinker er bange for døden
Knud Romers roman er en beskrivelse af, hvordan barndommens lykke afhænger af to faktorer: forældrenes kærlighed og det omgivende samfunds accept.
Læs mere
Føtexsøen
Lene har en egyptisk far og en dansk mor, så hendes barndomserindringer er lidt anderledes - Det er hendes dagligdag til gengæld ikke, hun er kassedame i Føtex og har en drøm…
Læs mere
Stormen i 99
Vejrudsigten varsler storm over Danmark, al unødig udkørsel frarådes, så bliv indendørs og lad dig blive blæst omkuld af Bang Foss' vanvittigt velskrevne roman om livet på lageret.
Læs mere
Submarino
Nick er vred og selvdestruktiv, hans bror er alene med sin 6-årige søn, som han prøver at sikre en god opvækst midt i sin evige jagt på heroin.
Filmatiseret i 2010.
Læs mere
Yeahsuiten
I mange af digtene i Theis Ørntofts debut-digtsamling, ’Yeahsuiten’, bevæger jeg’et sig gennem landskabet som en slags overskudsagtig flaneur. Det går ind og ud af rum, fyrer af…
Læs mere
Poesibog
Digte som rummer mange personlige erindringsglimt og brudstykker af et portræt af livet i 1960'erne og 1970'erne
Originaludgave: 2008
Læs mere
Havet er en scene
Ursula Andkjær Olsens digtsamling 'Havet er en scene' er på én gang tidstypisk og tidløs og stiller radikale spørgsmål til forståelsen af den moderne identitet.
Læs mere
Mærkedage
Slægtsroman om de to førende familier i landsbyen Staun fortalt gennem en konfirmation i 1934, et sølvbryllup i 1967 og en 60-års fødselsdag i 2003.
Læs mere
Vi, de druknede
Her er skibskatastrofer, død, had og længsel. Historier om helte og skurke i en sjældent vellykket cocktail af en storslået generationsroman om Marstal og de syv verdenshave.
Læs mere
Gud taler ud
Jens Blendstrup indtager rollen som et villavejsvidne og leverer et humoristisk og nænsomt portræt af en aldrende og dæmonisk far.
Læs mere
Rødby-Puttgarden
Én dråbe af Helle Helles destillat rækker til at beskrive provins- og dagligliv i al sin enkelhed.
Læs mere
Børnene
Med voldsomhed rører menneskene hinanden i 'Børnene'. Ida Jessens psykologiske realisme slår endnu engang alt. Fantastisk roman!
Læs mere
Førkrigstid
Kirsten Thorups roman 'Førkrigstid' udtrykker allerede denne spænding mellem idyl og farer i romanens titel.
Læs mere
Hundehoved
Ligesom kubismen ikke lod sig nøje med ét perspektiv på tingene beskriver Ramsland på samme måde virkeligheden som undvigende og flertydig i slægtskrøniken 'Hundehoved'.
Læs mere
Den lukkede bog
'Den lukkede bog' af Jette Kaarsbøl gengiver Det moderne gennembruds engagement, men også tidens fortielser og herskende dobbeltmoral.
Læs mere
Tarkovskijs heste
Digte som kærligt og vemodigt skildrer forfatterens far, som i sin høje alder langsomt blev borte i demens
Læs mere
Det værste og det bedste
'Det værste og det bedste' er et stykke sansningspoesi, hvori Søren Ulrik Thomsen forsøger at gribe et moderne menneskes forestillinger om sig selv før og…
Læs mere
Melatonin
Simon Grotrians digte i samlingen 'Melatonin' kræver fuld koncentration af læseren, der til gengæld bliver inddraget i et mærkværdigt og imponerende univers.
Originaludgave: 2005
Læs mere
Pjaltefisk
En digtsamling, begået af en af vores fornemmeste lyrikere, føjer sig fornyende, billedskabende og reflekteret ind i et mesterligt forfatterskab. Digtene er intense refleksioner…
Læs mere
Hestenes øjne
Hans Otto Jørgensen beskriver i 'Hestenes øjne' sin opvækst på landet i 1950-60’erne. Det bliver en fortælling om tab, om død og om at blive sig selv – på godt og ondt.
Læs mere
Nexø Trawl
Socialrealistisk, dansk hjemstavnsroman om ungdom, opvækst, venskab, kærlighed og familie.
Originaludgave: 2007
Læs mere
Analyser fra 1990-1999
Tilgang
Personerne i disse noveller om parforhold og forholdet mellem børn og forældre er hentet ud af dagligdagen, men under almindeligheden gemmer sig en dybde og sårbarhed, som…
Læs mere
Hjemfalden
Hjemfalden kredser om tiden som varighed og ophør, og om de overgange, der får os til at række ud over nu’et og ind i evigheden. Det er Søren Ulrik Thomsens bedste og mest tidsløse…
Læs mere
Sommerfugledalen
Den skabelse og tilintetgørelse, som mesterværket 'Sommerfugledalen' så smukt kredser om, gennemgår man også som læser.
Originaludgave: 1991
Læs mere
Jadekatten
Suzanne Brøggers forfatterskab er genreudforskende. Slægtsromanen Jadekatten, der udkom i 1997, er den foreløbig mest traditionelle roman fra hendes…
Læs mere
Victors Victor
Victors Victor er en postmodernistisk roman, hvor den provokerende forfatter Mads Brenøe stiller skarpt på emner som fortælling, sprog og identitet.
Læs mere
Styrt
Katrine Marie Guldagers prosadigtsamling Styrt er en opvisning i sproglig balancekunst. Samlingens 42 digte er alle af den firkantede slags –…
Læs mere
Lucca
Kærlighedens veje er grundtemaet i Jens Christian Grøndahls hidtil største succesroman 'Lucca', som handler om to menneskers liv, der tilfældigt kommer i berøring med hinanden.
Læs mere
Sneglehuset
Slægtsroman om kvindeliv gennem hundrede år i det midtjyske bondeland, centreret om fortællerens mormor Marie fra hun er en lille pige i 1880'erne, til hun ender som gårdmandskone…
Læs mere
Lille Lucifer
Man skal ikke lade sig narre af titlen. Bent Hallers roman 'Lille Lucifer' er ikke en lille bog; den er stor i alle ordets betydninger.
Læs mere
Vera Winkelvir
En kvinde færdes i en moderne, skinnende overfladeverden, fremmedgjort, udsigtsløs og henvist til at udfylde de roller, som forbrugersamfundet fastholder hende i.
Læs mere
Hus og hjem
En hverdagsillustration, et øjebliksbillede af provinsen i 1990'erne og et psykologisk portræt af en kvinde, der forsøger at finde hjem.
Læs mere
Vandpest
I sin gennembrudsroman 'Vandpest' eksperimenterer Merete Pryds Helle både med form og stof i sin beskrivelse af mennesket og den verden, det lever i.
Originaludgave: 1993
Læs mere
Hafnia punk
Hafnia Punk af Benn Q. Holm er ikke en roman i traditionel forstand, men snarere en lang række glimt af livet i en storby i 1997.
Læs mere
Thereses tilstand
Hanne-Vibeke Holsts gennembrudsroman Thereses tilstand er en effektiv blanding af kærlighedsroman, udviklingsroman og thriller.
Læs mere
Frøken Smillas fornemmelse for sne
'Frøken Smillas fornemmelse for sne' er Peter Høegs absolutte verdensgennembrud og rummer alle ingredienser til en god historie.
Originaludgave: 1992
Læs mere
Byen og verden
I romanen 'Byen og Verden' har Peer Hultberg givet sin barndoms by, Viborg, en digterisk stemme og lader den fortælle om sine indbyggere.
Originaludgave: 1992
Læs mere
De måske egnede
Peter Høeg har opnået en for en dansk forfatter sjælden succes. 'De måske egnede' handler om et socialt eksperiment på en københavnsk privatskole.
Læs mere
Vandpaladset
Ida Jessens forfatterskab kredser omkring alt det usagte, der ligger og lurer under overfladen. Romandebuten 'Vandpaladset' er ingen undtagelse.
Originaludgave: 1998
Læs mere
Krat
I Christian Jungersens debutroman er vi med på en mands indre rejse til en fortid præget af uforløste og sammenfiltrede minder.
Læs mere
Prinsesserne
'Prinsesserne' er Anne Marie Løns mest ambitiøse projekt indtil nu. Romanens scene er henlagt til det 20. århundredes landbotilværelse i Vendsyssel.
Originaludgave: 1996
Læs mere
Havside sommer
I 'Havside sommer,' foregår sommeren 1947 for 8-årige tænksomme Ib på Fanø og i Varde. Der er fætre, onkler og tanter, og hverdagen reflekteres varmt og nænsomt.
Læs mere
Radiator
Tonen hos Jan Sonnergaard er rå og hård. I novellesamlingen 'Radiator' skriver han i et hverdagsagtigt, talenært sprog, som er en af 90ernes mest læste værker.
Læs mere
En tid
Knud Sørensen er kendt som landbolivets skildrer. Romanen En tid er en lavmælt skildring af livets gang i et lille nordjysk sogn under krigen.
Originaludgave: 1997
Læs mere
En skidt knægt
I hovedværket 'En skidt knægt' skildrer Bent Vinn Nielsen et stykke nært Danmarkshistorie fortalt gennem en fortælling om et asymmetrisk venskab.
Læs mere
Særlige vilkår
Danmarksbillede fra 1950'erne, da et yngre ægtepar fra Vendsyssel flytter til et lille øsamfund ved Sjælland, hvor de skal bestyre en gård for københavnske…
Læs mere
Analyser fra 1980-1989
Alfabet
Inger Christensen eksperimenter bl.a. med matematikken. Hvad mon der sker, når en mesterlig digter prøver at spille efter naturens regler?
Læs mere
Dansen med Regitze
Under den traditionsrige sommerfest i kolonihaven sidder Karl Aage og genoplever sit lange samliv med Regitze, der altid har været den handlekraftige af de to.
Originaludgave:…
Læs mere
Rosens veje
I Rosens veje viser Bo Green Jensen, hvordan forskellige tråde, stemmer og billeder spiller en afgørende rolle for den enkeltes erkendelse af sin tilstedeværelse i…
Læs mere
Den blanke sol
Lige som vi tror os sikre og tillidsfulde i forhold til vores omverden, ændrer den sig. Denne erfaring er udgangspunktet i Den blanke sol.
Originaludgave 1985
Læs mere
Præludier
Med 'Præludier' skriver Peer Hultberg sig ind i 90’erne og står generelt i en position som en sprogligt eksperimenterende forfatter, der aldrig taber den gode historie af…
Læs mere
Dystopia
'Dystopia' er en klassisk fantasyfortælling om en farefuld rejse ud for at bekæmpe det onde og bringe lyset tilbage.
Originaludgave: 1989
Læs mere
Martin & Victoria
Klaus Lynggaard fik sit absolutte gennembrud med ungdomsromanen 'Martin og Victoria', der giver et detaljeret indblik i 1970’ernes ungdomsgeneration.
Læs mere
At fortælle menneskene
At fortælle menneskene er en klassiker. En stor roman med uendelig rækkevidde og et vidt forgrenet og filosoferende blik på menneskeheden.
Originaludgave: 1989
Læs mere
Kilroy Kilroy
Med vanlig sans for sprogblomster og prydede sætningskonstruktioner slår Ib Michael sig løs med en gribende historie om identitet og Syndefaldet.
Læs mere
84 digte
Nordbrandts lyrik tilhører ingen skole i den danske poesis historie. 84 digte er en af de digtsamlinger, der viser, hvordan Nordbrandts lyrik har et eget særpræg.
Originaludgave:…
Læs mere
Standset aften
Juliane Preisler pendulerer mellem en umiddelbar lykketilstand og en dyb usikkerhed i den lyriske novellesamling 'Standset aften'.
Læs mere
Når snerlen blomstrer
I ungdomsklassikeren 'Når snerlen blomstrer' tegner Bjarne Reuter et billede af ungdomslivet, og de genvordigheder, vi alle skal gennemleve i overgangen mellem barn og voksen.
Læs mere
Om fjorten dage
'Om fjorten dage' kan betragtes som en modernistisk kulmination med referencer til tidligere og samtidig eksperimenterende værker.
Originaludgave: 1981
Læs mere
Vejen til Lagoa Santa
I Vejen til Lagoa Santa udfolder Henrik Stangerup en moderne fortælling om menneskets ihærdige søgen efter mening både i forhold til sig selv og sin…
Læs mere
Lille menneske
Psykologisk portræt af, hvordan en umiddelbart velfungerende pige rammes af anoreksi, og hvordan sygdommen påvirker hele familien.
Originaludgave: 1982
Læs mere
Vi folder drømmens faner ud
Digte, som udtrykker punk-generationens smerte og fortvivlelse over, at byen og tilværelsen er blevet kold, syntetisk og kærlighedsløs.
Originaludgave: 1981
Læs mere
Hva'for en hånd vil du ha'
Vita Andersen er blandt de kvindelige forfattere, der tegner det nye billede af den moderne kvinde. I Hva'for en hånd vil du ha' fokuserer hun på mor-barnforholdet.
Læs mere
Marginaljord
I novellesamlingen 'Marginaljord' stiller Knud Sørensen kritiske spørgsmål til udviklingen i landområderne.
Originaludgave: 1987
Læs mere
Springflod
Pia Tafdrup var én af de mest markante kvindelige lyrikere i 1980'erne, hvor 'Springflod' fra 1985 samtidigt repræsenterer det mest kropspoetiske værk i…
Læs mere
City slang
Digte, især om København, men også andre store europæiske byer og deres puls, sanset og bearbejdet af et åbent sind og en vågen krop.
Originaludgave: 1981
Læs mere
Himmel og helvede
Med sit blik på mennesket åbner 'Himmel og helvede' op for flertydigheden, og der bliver insisteret på forandringen som en menneskelig mulighed.
Læs mere
Tema
Analyser fra 1970-1979
Svantes viser
Svantes viser er en lille roman, der på én og samme gang gengiver de folkekære viser og samtidig fortæller om Benny Andersens venskab med den opdigtede viseskriver Svante.
Læs mere
Tryghedsnarkomaner & Hold kæft og vær smuk
Digte og noveller fra 1970’erne, hvor ensomhed og ensformighed står som fællesnævner for kvinder, der er ofre i en mandsdomineret verden.
Læs mere
Kærestesorg
Digte om forelskelse og kærlighed, set under alle mulige forskellige synsvinkler
Læs mere
Bevisets stilling
En taxachauffør i en dansk provinsby anklages for mord, og skønt politiet frafalder anklagen, bliver hans tilværelse ødelagt
Læs mere
Eline Bessers læretid
Roman fra århundredskiftet om en tjenestepiges bevidstgørelse om sin køns- og klasseundertrykkelse
Læs mere
Creme fraiche
Suzanne Brøgger giver ordet til et aktivt handlende, skabende, selviscenesættende, kropsbevidst og kvindeligt subjekt i sin selvbiografiske føljeton.
Originaludgave: 1978
Læs mere
Salthandlerskens hus
Originaludgave: 1972
Beretning om Cecil Bødkers tre måneders ophold i en etiopisk bjerglandsby hos en enke med ni børn og om to af salthandlerskens døtres senere optagelse i Cecil…
Læs mere
En fridag til fru Larsen
En specialiseret beskrivelse af, hvordan almindelige menneskers liv og psyke påvirkes af de sociale vilkår og omgivelser.
Læs mere
Vilhelms værelse
Indædt had og lidenskabelig kærlighed går hånd i hånd. Evigt unge Tove Ditlevsen skriver i 1975 om kærlighedens kvaler i sin sidste roman, den hudløse ’Vilhelms værelse’.
Læs mere
Hvad tænkte egentlig Arendse?
Om Ursulas daglige trummerum med to små børn i et ungt ægteskab i en forstads-soveby
Læs mere
Victoria og verdensrevolutionen
Roman om revolutionen i et fiktivt sydamerikansk land. Hovedpersonen Victoria følges fra de revolutionære gruppers start over magtovertagelsen til opbygningen af de nye samfund.
Læs mere
Visse hensyn
Christian Kampmanns 4-binds-beretning om denne københavnske overklassefamilies storhed og fald har alt det, der skal til for at skabe en bestseller.
Læs mere
Anarkotika
Peter Laugesen skriver i traditionen efter 50’ernes amerikanske beat-digtere - hurtig, direkte og spontan. 'Anarkotika' er hans 12. digtsamling siden debuten i…
Læs mere
Tilbage til Anholt
Jonas rejser til Anholt for at opklare sin bedstefars død i 1903, men søger samtidig at finde tilbage til det oprindelige i sig selv
Læs mere
Tugt og utugt i mellemtiden
I murstensromanen 'Tugt og utugt i mellemtiden' kulminerer Svend Åge Madsens erfaringer og tendenser, som kendetegner udviklingen i Madsens…
Læs mere
Kritik af tavsheden
Kritik af tavsheden udgivet 1974 er en af de vigtigste politiske digtsamlinger fra 70’erne og fasttømrer Malinowski som en digter med en skarp sans for sprog og…
Læs mere
Fodboldenglen
Med Fodboldenglen skaffede Hans-Jørgen Nielsen sig en betydelig plads i den folkelige, danske litteratur. Bogen opnåede høje salgstal og flere betegnede den som 70’ernes…
Læs mere
Argumenter for benådning
Peter Seeberg mestrede om nogen at skrive både med humor, alvor og overbærenhed om det alment menneskelige. Det er stor fortællekunst i et tidløst univers.
Originaludgave: 1976
Læs mere
Medløberen
Den 40-årige skilsmisseadvokat og fodboldentusiast, Holger Mikkelsen fortæller sin spændende livshistorie til veninden Bente, hvorved han belyser væsentlige sider af sport,…
Læs mere
Livets hastighed
I 'Livets hastighed' demonstrerer 20-årige Strunge en sproglig virtuositet og iscenesætter sig selv som et nyt navn på den danske litterære scene.
Originaludgave: 1978
Læs mere
Baby
Thorups romandebut er karakteristisk både for forfatterskabet og for udviklingen af romanprosaen i kølvandet på de forgående årtiers modernistiske romaner.
Originaludgave:…
Læs mere
Vinterbørn
Dea Trier Mørchs roman 'Vinterbørn' tegner et realistisk og stærkt samfundbillede af 1970’erne set fra vidt forskellige kvinders synsvinkler.
Originaludgave: 1976
Læs mere
Vangede billeder
En introduktion til Dan Turèlls forfatterskab kan begynde her, hvor læseren møder det miljø, forfatteren voksede op i og senere ud af.
Oprindelig udgivet: 1975
Læs mere
Arbejdssky
Arbejdssky er ikke til at komme udenom, dels som et hovedværk i 70’ernes litterære samfundskritik, dels som en mursten i et forfatterskab, der tæller både romaner og tv-…
Læs mere
Dansk litteratur fra 1960-1960
Analyser fra 1960-1969
Ravnen
Med Ravnen forsøgte Bjørnvig at sætte ord på sammenhængen mellem menneske og kosmos.
Originaludgave: 1968
Læs mere
Tænk på et tal
Kassereren i en bank får mistanke om, at et bankkup er forestående. Den dag det sker, har han sin plan klar
Læs mere
Øjet
Cecil Bødkers 'Øjet' ser en moderne virkelighed, der veksler mellem konkret sanselighed og abstrakt refleksion. Gennem øjet viser hun samtidig, hvordan individet reagerer, når…
Læs mere
det
'Det' er en poetisk petriskål, der viser os, hvordan sproget af sig selv skaber hele verdener.
Originaludgave 1969
Læs mere
Ansigterne
I Ansigterne bevæger Tove Ditlevsen sig på kanten af virkeligheden i en blanding mellem barsk socialrealisme og blid poetisk følsomhed.
Læs mere
Det lykkelige Arabien
Originaludgave: 1962Skildring af fem danske videnskabsmænds, bl.a. Carsten Niebuhrs, tragiske ekspedition til Yemen 1761-1767.
Læs mere
Det gode håb
William Heinesen er Færøernes største forfatter. Den historiske brevroman 'Det gode håb', som skildrer den menneskelige tolerance er et af forfatterskabets…
Læs mere
Min elskede
Sven Holm udfolder en central tematik i modernistisk litteratur. I 'Min elskede' kredser han om fremmedgørelsen i samfundet.
Læs mere
Turbo
Hvad vi forbinder med ordet turbo er fart, og inspireret af rockmusikeren Jimi Hendrix er farten netop det bærende element i Per Højholts sprogligt legende og betydningsforskydende…
Læs mere
Poetomatic
Ivan Malinowski skrev sig ind i og skal forstås på baggrund af en modernistisk tradition, hvor sproget er et af de vigtigste forståelseselementer. Det…
Læs mere
De uanstændige
Panduros forfatterskab skildrer ofte afvigere, der er blevet trætte af normaliteten og hverdagens trivialitet. 'De uanstændige' er ingen undtagelse.
Læs mere
Amagerdigte
Klaus Rifbjergs erindringer fra opvæksten på Amager har været en tilsyneladende uudtømmelig kilde til inspiration i forfatterskabets vekseldrift mellem erindring,…
Læs mere
Konfrontation
Digtsamlingen 'Konfrontation' fra 1960 blev det værk, der for alvor placerede Rifbjerg som den nye poesis uofficielle omdrejningspunkt.
Originaludgave: 1960
Læs mere
Frydenholm
I 'Frydenholm' former Scherfig et uhyre vidtspændende persongalleri, der tilsammen tegner et bredt og kritisk billede af Danmark og danskerne under…
Læs mere
Formynderfortællinger
Modernismens forgangsmand Villy Sørensen skriver i Formynderfortællinger om menneskets forhold til andre, til sig selv og om forholdet mellem frihed og…
Læs mere
Perleporten
Roman fra et jysk landsogn i tiden forud for 2. verdenskrig
Originaludgave: 1964
Læs mere
Dansk litteratur fra 1950-1959
Analyser fra 1950-1959
Babettes gæstebud
Historiens glimtende magi ligger i det åbne tolkningsfelt og det fællesmenneskelige, i oprøret mod konventionerne.
Originaludgave: 1952
Læs mere
Kvindesind
I digtsamlingen trænger Ditlevsen ind i intimsfæren og fremkalder det sansede i kvindens forelskelse, kærlighed, ægteskab, mandens utroskab og skilsmisse.
Originaludgave: 1955
Læs mere
Løgneren
Martin A. Hansen har i mange år været en kampzone, og nu har Gyldendal genudgivet hans hovedværk, som er en af de største klassikere i dansk litteratur.
Originaludgave: 1950
Læs mere
De fortabte spillemænd
Tre brødre skildres som repræsentanter for det menneskelige midt i pengestræb og religiøs fanatisme.
Originaludgave: 1950
Læs mere
Den unge Jægers lidelser
Originaludgave: 1953
En meget ung mands overstadige "erindringer".
Læs mere
Rend mig i traditionerne
Rend mig i traditionerne er Leif Panduros humoristiske og satiriske roman om den unge gymnasieelev, der ikke kan tilpasse sig samfundets regler og normsæt.
Læs mere
Den kroniske uskyld
Klaus Rifbjerg er en uomgængelig mastodont inden for nyere dansk litteratur. 'Den kroniske uskyld' er hans absolutte hovedværk.
Originaludgave: 1958
Filmatiseret i 1985.
Læs mere
Fugls føde
Psykologisk skildring af en virkelighedsfjern forfatters forgæves forsøg på at komme i kontakt med omverdenen
Læs mere
De nøgne træer
Tage Skou Hansens roman om sabotagegruppe i besættelsestidens Aarhus indskriver sig på den danske 50´er-scene som en eksistentialistisk spørgende roman med et samfundsmæssigt…
Læs mere
Sære historier
Villy Sørensens debut Sære historier fra 1953 er en samling af symbolladede allegorier, der i et humoristisk og surrealistisk sprog afslører menneskets dybe…
Læs mere
Dansk litteratur fra 1940-49
Analyser fra 1940-1949
Stjærnen bag gavlen
Thorkild Bjørnvig skrev sig med sin debut ind i et litterært miljø, der var præget af en dyster tone oven på to verdenskrige.
Originaludgave: 1947
Læs mere
Vinter-Eventyr
Med 'Vintereventyr' søgte Karen Blixen tilbage i tiden. Dog rettede hun samtidig en kritik mod samtidens problemstillinger.
Originaludgave: 1942
Læs mere
Barndommens gade
Uden at henfalde til idylliske og forherligende billeder, skildrer Tove Ditlevsen sin arbejderklassebaggrund råt for usødet.
Originaludgave: 1943
Læs mere
Den sorte gryde
Om livet i en lille færøsk by under den engelske besættelse i 2. verdenskrig
Originaludgave: 1949
Læs mere
Krigere uden vaaben
'Krigere uden Vaaben' udtrykte en indædt livsvilje, som stadig føles vedkommende og tidsløs.
Originaludgave: 1943
Læs mere
Det forsømte forår
Scherfigs kollektivroman om en gruppe skoledrenge er en klar karakteristik af, hvordan angst æder sjæle op.
Originaludgave: 1940
Filmatiseret i 1993.
Læs mere
Dansk litteratur fra 1930-1939
Analyser af litteratur fra 1930'erne
Legetøj - en roman om en forretning
Branner får legende let og spiddende ironisk præsenteret hele sit persongalleriet i spillet om magt og undertrykkelse.
Originaludgave: 1936
Læs mere
Melodien der blev væk
Eviggyldigt drama om at huske sig selv og sine drømme. Monotoni, konformitet og konventioner kvæler melodien, men uden den – intet liv og ingen lidenskab.
Originaludgave: 1935
Læs mere
Der sidder en Mand i en Sporvogn
Mogens Klitgaards socialrealistiske roman 'Der sidder en mand i en sporvogn' er en af 30’ernes mest særegne skildringer af den lille mand, der kommer i klemme i tidens sociale…
Læs mere
Hærværk
'Hærværk' er en rejse i menneskelig deroute; en grum, men alligevel uimodståelig og fascinerende rejse i forfaldets fodspor.
Originaludgave: 1930
Læs mere
Det underste land
Gustaf Munch-Petersens digtning er eksplosiv, den er både revolte og revolution.
Originaludgave: 1933
Læs mere
Midt i en Jazztid
Anmelderne var bestyrtede, da Knud Sønderby udgav 'Midt i en jazztid' i 1931. Men for samtidens unge ramte romanen en sanselighed, de kunne genkende.
Originaludgave: 1931
Læs mere
Dansk litteratur fra 1920-1929
Artikel
Dansk litteratur fra 1920'erne
Analyser fra 1920-1929
Blod
Af litterære begivenheder i Danmark af den mere farverige art er udgivelsen af Rudolf Broby Johansens digtsamling absolut nævneværdig
Originaludgave: 1922
Læs mere
Fiskerne
Kirks klassiker er stadig aktuel med sin enestående beskrivelse af et fundamentalistisk fællesskab.
Originaludgave: 1928
Læs mere
Fribytterdrømme
Med debuten 'Fribytterdrømme' anslog Tom Kristensen et tema, der skulle vise sig at følge ham gennem hele forfatterskabet: spændingen mellem livslyst og livslede.
Originaludgave:…
Læs mere
Sjov i Danmark
Jens August Schades 'Sjov I Danmark' er en forrygende rundtur gennem det danske land, en svimlende dannelsesrejse sat i vers med fantasien og erotikken i højsædet.
Originaludgave:…
Læs mere
Dansk litteratur fra 1910-1919
Analyser fra 1910-1919
Asfaltens Sange
'Asfaltens Sange' er en hyldest til det moderne liv med biografer, banegårde, sporvogne, og en stadig strøm af liv, der afspejles i en flydende, associerende, poetisk prosa.
Læs mere
Den erotiske Hamster
En harmdirrende afregning med Thit Jensens ægtemand og hendes veninde, men også et tidsbillede på kvindens konfliktfyldte stilling.
Originaludgave: 1919
Læs mere
Ditte Menneskebarn 1-2
Smuk genudgivelse af Nexøs gribende og hjerteskærende portræt af Ditte fra samfundets nederste sociale lag omkring år 1900.
Originaludgave: 1917-1921.
Læs mere
Dansk litteratur fra 1900-1909
Artikel
Dansk litteratur fra 1900-1909
Fra indadvendte lyriske romaner til realisme. Det første tiår af det 20. århundrede vidner om en litteratur i voldsom forandring, men stadig præget af fortidens tænkning.
Analyser fra 1900-1909
Kongens Fald
Tidsbillede fra Christian II's dage belyst gennem den fallerede student Mikkel Thøgersens omtumlede skæbne.
Læs mere
Gjæring ; Afklaring
Om en mands kamp og fristelser, da han, der er opdraget i et grundtvigsk højskolemiljø, må vælge mellem den æstetiske livsanskuelse, legemliggjort i en ung, smuk og frigjort kvinde…
Læs mere
Pelle Erobreren
Martin Andersen Nexøs 'Pelle Erobreren' er et hovedværk i europæisk arbejderklasselitteratur, hvis indflydelse på samtiden var enorm.
Læs mere
Gyldholm
Samhørende: Gyldholm ; Per Holt
Skildring af herregårdsarbejdernes usle kår i slutningen af 1800-tallet.
Originaludgave 1902.
Læs mere
Rugens sange
Med 'Rugens Sange' viser Jeppe Aakjær sig som en blændende naturlyriker, der også ønsker at skildre samspillet mellem menneskets sociale forhold, arbejdet og…
Læs mere
Vredens Børn: Et tyendes saga
Få romaner har haft så store politiske konsekvenser som sagaen om Per, der bliver fæstet som hyrdedreng under usle vilkår.
Originaludgave:1904
Læs mere