Bog

Bavian

Af (
2006
)

Anmeldelse

Bavian af Naja Marie Aidt

06 jun.06

Noveller om hverdagsagtige episoder, der under overfladen måske slet ikke er så små og ubetydelige endda. 

I sin tredje novellesamling er Naja Maria Aidt som sædvanligt velskrivende og præcis. Hun kan beskrive en situation og vende den 180 grader, så det ufarlige bliver farligt, og så det ubetydelige pludselig antager groteske dimensioner. 

Netop det groteske og det overdrevne i en række almindelige dagligdags foreteelser er gennemgående i novellesamlingen. Så meget, at man ikke skal læse mere end en enkelt eller to i træk, for så bliver novellerne for grumme. Det, der er på spil, er fortrængninger, indestængte følelser, aggression, angst og begær, så det kan næsten kun gå galt. 

Og det går galt i en sådan grad, at flere af novellerne er rigtig ubehagelige at læse. Som f.eks. i "Torben og Maria", hvor en ung mor til stadighed gennembanker sin lille søn. Eller i "Bulbjerg", hvor det at fare vild får det værste op i mand og kone med et voldsomt og øjeblikkeligt brud til følge. Eller i "Afbrydelse", hvor en ukendt thaikvinde anmassende og ubehageligt insisterer på at flytte ind hos en ung mand.

At det kan være svært at komme overens med det livsfarlige liv står lysende klart på hver eneste side i denne novellesamling, som med sin egen skæve og insisterende vinkling kredser om emner som utroskab, skilsmisse, sygdom, død og overfald. Forsiden er sort og dyster, så tonen er slået an på forhånd.

 

Analyse

Aidt, Naja Marie - Bavian

Naja Marie Aidts novellesamling Bavian er som en trykkende tung augustdag, hvor skyerne hænger bristefærdige på himlen og truer med at få uvejret til at bryde løs.

Novellesamlingens mange fortællinger er alle ladet med en urovækkende spænding, hvor et enkelt ord eller en umiddelbar ubetydelig hændelse rummer kræfter, der kan skubbe hverdagen ud af kurs og få alt til at briste i et foruroligende kaos. Naja Marie Aidt skriver således om, hvordan man som menneske kan blive skubbet til kanten og blive presset ud i situationer, hvor man ikke længere kan bevare kontrollen over hverken sig selv eller sine omgivelser.

Bavian består af en række noveller, der alle kredser om menneskelige relationer, om hverdagen og om livets store og små vendepunkter. Som læser bliver vi taget med på indkøb i supermarkedet i novellen Slik, på bryllupsrejse til Grækenland i Bryllupsrejsen og til fødselsdag hos den to-årige Torben i Torben og Maria. Vi bliver inddraget i almindelige menneskers liv og i deres hverdags små rutiner. Men samtidig bliver vi også inddraget i det øjeblik, hvor hverdagen bliver slået ud af kurs, og hvor facaderne falder. Det, der ellers er en ganske almindelig indkøbstur i supermarkedet, udvikler sig således til at blive en lavine af misforståelser, der får afmagtsfølelsen til at tage over. På samme måde udvikler en ganske almindelig biltur i de græske bjerge sig til en angstpræget oplevelse, hvor verden bliver vendt på hovedet, således at almindelig sund fornuft ikke længere kan trænge ind. Og endelig antager den to-årige Torbens fødselsdag et sørgeligt og magtesløst skær set i lyset af det voldelige misbrug, som drengen bliver udsat for af sin egen mor. Novellerne rammer dermed på smertende vis ind i den menneskelige naturs dybeste afkroge i en undersøgelse af, hvad der sker, når verden pludselig ændrer karakter og på et splitsekund bliver forvandlet fra noget trygt og godt til noget fuldkommen uoverskueligt og faretruende. Fortrængte følelser, aggressioner og angst siver langsomt frem og får lov til at bryde ud i pludselige og uforudsigelige udbrud.

Den nøgterne, beskrivende stil, der kendetegner Naja Marie Aidts tidligere novellesamlinger præger også Bavian. Uden slinger i valsen skærer hun ind til sagens kerne og håndterer den menneskelige smerte og afmagt, således at novellerne kan mærkes som gennemborende slag. I en konsekvent realistisk tone bygger hun novellerne op som registreringer af menneskelige handlinger og af fysiske bevægelser. Der er ikke skabt plads til følelsesbetonede refleksioner eller direkte indlevende kommentarer, men på trods af denne kølige, distancerende tilgang er det som om, at den ensomhed og magtesløshed, som mange af novellernes personer bliver skubbet ud i, er beskrevet med en diskret ømhed, der gør det svært ikke at lade sig påvirke af. I novellesamlingens indledende novelle Bulberg er en lille familie faret vildt på en solvarm sommerdag. Man fornemmer allerede fra starten, at der rumsterer en masse uro under overfladen, og det følelsesmæssige uvejr bryder da også løs, da manden, med en kynisk vilje til at såre, afslører, at han er utro med kones søster. Konens følelser bliver ikke nævnt med ét ord, men man er ikke et øjeblik i tvivl om, hvor meget de sårende ord smerter. I stedet for at svælge i følelser lader Naja Marie Aidt på kunstfærdig vis konens ulykke blive konkretiseret i sønnens sår, som han pådrager sig ved et cykelstyrt og i kraft af hendes hidsige og trodsige handlinger. Som i en moderne, realistiske udgave af en klassiske græsk tragedie bliver man som læser på denne måde suget ind i handlingen, og man bliver opmærksom på, hvor let lynet kan slå ned og fremkalde følelser, som man ikke vidste, at man havde i sig.

Naja Marie Aidt anvender novellegenrens begrænsede omfang til at indkredse det dramatiske højdepunkt i det liv eller den begivenhed, som handlingen udspringer af. Med få ord får Naja Marie Aidt sagt så uendelig meget, og med en stram sproglig beherskelse formår hun at give liv til personer og stemninger, så de trænger ind under huden og efterlader en intens og tankevækkende oplevelse. Det er derfor helt fortjent, at Naja Marie Aidt har fået Kritikerprisen for Bavian

Cand.mag Tina Brødsgaard Andersen, februar 2007.

 

Litteratur om bogen

 

Afsnit i bøger

80.15
Jørgensen, Martin: Tæt på litteratur: Analyse og didaktik.- Academica, 2010.
(heri s. 57-79: Bulbjerg).
Analyse af novellen Bulbjerg fra novellesamlingen Bavian.

Artikler i aviser

Jyllands-Posten
(heri 1/3 2007: Jesper Stein Larsen: Livet i abeburet).
Interview i anledning af overrækkelse af Kritikerprisen.

Information
(heri 3/5 2006: Karen Syberg: Jeg har forsøgt at skrive om de svære ting).
Interview i anledning af novellesamlingen Bavian. Det moderne liv forvandler mennesker til en slags angstdyr, mener forfatteren.

Politiken
(heri 4/2 2007: Carsten Andersen: Færdig med billige tricks).
Interview i anledning af Kritikerprisen for Bavian.

Politiken
(heri 7/11 2011: Anne Bech-Danielsen: "Jeg sagde nej til at skrive med")
Interview i forbindelse med dramatiseringen af novellesamlingen Bavian

Politiken
(heri 20/11 2011: Anne Bech-Danielsen: Dramatiker var forfærdet over rost novellesamling)

Weekendavisen
(heri 5/1 2007: Synne Rifbjerg; Der står et træ).
Interview i anledning Bavian.

Artikler i tidsskrifter

80
Nordica
(heri 2009, bind 26, s. 199-213: Peter Raagaard: Naja Marie Aidt - køn, magt og bedrag i Bavian)

81.605
Spring: tidsskrift for moderne dansk litteratur
(heri 2011, nr 30, s. 44-62: Erik Svendsen: Eksistensforskning - Biopolitik, det nøgne liv og Naja Marie Aidts Bavian)

81.605
Synsvinkler tidsskrift for nordisk litteratur og sprog
(heri 2011, nr 44, s. 164-193: Astrid Merete kirkegaard: Om stilbegrebet og stilistisk metode - eksemplificeret ved Naja Marie Aidts "Bulbjerg"

Anmeldelser i tidsskrifter

80.5
Kritik
(heri 2007, årg 40, nr. 184, s. 55-57: Isak Winkel Holm: Bavianzone) 

81.1705
Litteraturmagasinet Standart. 
(heri 2006, nr. 3,  s. 21-22: Jørgen Falkesgaard: Angstdyr: klassiske noveller i Naja Marie Aidts tredje samling. Banalt, men genialt).

Anmeldelser i aviser

4/5 2006 Mai Misfeldt i Berlingske tidende.
4/5 2006 Christa Leve Poulsen i Børsen
4/5 2006 Lilian Munk Rösing i Information.
6/5 2006 Erik Svendsen i Jyllands-posten.
4/5 2006 Svend Skriver i Kristeligt dagblad
4/5 2006 Søren Vinterberg i Politiken.
5/5 2006 Lars Bukdahl i Weekendavisen.

 

Bøger om forfatteren

99.4 Aidt, Naja Marie
Holm, Birger Reker Naja Marie Aidt - en introduktion . - Birgers Bøger, 2002. - 135 sider.
Om forfatteren Naja Marie Aidt og hendes samtid. Med uddrag fra hendes værker Primært beregnet til de gymnasiale ungdomsuddannelser Fra 15 år.
Med litteraturhenvisninger

Afsnit i bøger

Skumhedens tid: 90' ernes eksistentielle fortælling / udgivet af Gert Emborg & Ivan Z. Sørensen. - Dansklærerforeningen, 1995.
(heri s. 52-57: Den farlige længsel) .
Interview med Naja Marie Aidt.

61.644
Nejst Jensen, Rasmus: Angsten i kunsten - 10 danske kunstnere fortæller - Psykiatrifondens forlag, 2008
(heri s. 9-32: Interview med Naja Maie Aidt).

80.6
Bente Schwartz: Forfatter og forløser?: samtaler med forfattere om litteraturen og samfundet. - Thaning & Appel, 1998.
(heri s. 13- 31: Interview med Naja Marie Aidt).

80.6
Skrive din satan - 25 forfattere om at være forfatter / Redigeret af Janne Teller, Sven Holm og Thomas Rasmussen - People'sPress, 2004 (heri s. 27-31: Syv små syge stykker af Naja Marie Aidt)

81.6
Danske forfatterskaber / Susan Mose, Peter Nyord, Ole Ravn. - Systime, 2005-
Hertil findes supplerende materiale på bogens internetadresse. Internetsiden giver portrætter af et udvalg af kendte danske forfattere gennem tiden. Med arbejdsspørgsmål og adgang til leksikon over litterære begreber og genrer. Siden kræver betaling, men det er muligt at prøve den gratis i 2 dage.
(i bind 4, s. 130-136: Realismens ekspansion).
Om Naja Marie Aids liv og forfatterskab.

81.6
Litteraturens stemmer: Gads danske forfatterleksikon / redigeret af Benedicte Kieler og Klaus P. Mortensen. - Gad, (i 1. udg. 1999, s. 9-11; i 2. udg. 2003, s. 10-12: Neal Ashley Conrad: Naja Marie Aidt).

81.64
Danske digtere i det 20. århundrede. - 4. udgave / redigeret af Anne-Marie Mai. - Gad, 2000.
(i bind 3, s. 479-484: Peter Christensen: Naja Marie Aidt).

81.65
Hybrider : fra traditionsbevidsthed til radikaliserede litterære udtryk / interviewer Rolf Sindø. - Syddansk Universitetsforlag, 2003. - (Odense University studies in Scandinavian languages and literature ; vol. 59).
(heri s. 66-79: Rolf Sindø: Et øje på hver finger).
Interview. Findes også i Ildfisken 1997, nr. 16, s. 50-60. 

81.65
ORDKVINdTET 97: Naja Marie Aidt, Katrine Marie Guldager, Kirsten Hamman, Pia Juul, Juliane Preisler: fem forfatterinterviews / ved Eigil Søholm. - Statsbiblioteket, 1997.
(heri s. 9-23: For det meste ved man ikke selv hvad man gør: interview med Naja Marie Aidt).

81.66
Bukdahl, Lars Generationsmaskinen : dansk litteratur som yngst 1990-2004. - Borgen, 2004.
(heri s. 94-95 og s. 448-452 om Naja Marie Aidt).

99.1
Min barndom i Grønland/ med forord af Kirsten Hastrup. - Lindhardt og Ringhof, 2016.
(heri s. 15-28: Naja Marie Aidt: Skytsengle).

99.381
Dansk forfatterleksikon / redigeret af John Chr. Jørgensen; under medvirken af Thomas Bredsdorff. - Rosinante, 2001.
(i Biografier, s. 5-6: Marianne Barlyng: Naja Marie Aidt).

99.4 Helle, Helle
Helle Helle og Naja Marie Aidt: portrætsamtaler og novelleanalyser. - Gyldendal, 2014.
Præsentation af forfatterne Helle Helle og Naja Marie Aidt, om deres liv og forfatterskab og om hvordan man analyserer deres noveller

Artikler i tidsskrifter

Danish literary magazine
(heri 1997 nr 11, s. 14-17: Neal Ashley Conrad: 6 portraits of danish poets)

Ildfisken
(heri 1997, nr. 16, s. 50-60: Rolf Højmark Jensen: Et øje på hvert finger. Samtale med Naja Marie Aidt).
Findes også i: Hybrider : fra traditionsbevidsthed til radikaliserede litterære udtryk / interviewer Rolf Sindø. -  Syddansk Universitetsforlag, 2003.

Ildfisken
(heri 1993, nr. 7, s. 17-21: Carsten René Jensen: At være vandmærket).
Interview med Naja Marie Aidt).

02.05
Bogens verden
(heri 1996, særnr. 2, s. 167-168: Mogens Damm: Motiveringstale ved overrækkelsen af Forfatterprisen fra Edvard Pedersens Biblioteksfond til Naja Marie Aidt.

05.6
Samvirke
(heri 2016, februar: Liv Mygind: Et usentimentalt mandfolk).
Interview med Naja Marie Aidt.

37.3905
Gymnasieskolen: medlemsblad for Gymnasieskolernes Lærerforening.
(heri 2014, nr. 2, s. 38-41: Søren Ravnsborg: Nogle gange er lænestolen bare grøn).
Interview. 

 

 Artikler i aviser

Berlingske Tidende
(heri 10/1 2016: Nanna Jakobsgaard Nielsen: Forfatteren, der emigrerede).
Interview med Naja Marie Aidt.

Information
(heri 1/6 2010: Kristen Bjørnkjær: Veritabel newyorker)
Interview

Jyllands-Posten
(heri 23/12 2013: David Jacobsen Turner: 50 år i morgen: Den dræbende forandring).
Portræt af Naja Marie Aidt.

Kristeligt Dagblad
(heri 17/6 2006: Dorte Kvist: Vi skal være generøse).
Interview.

Kristlig Dagblad
(heri 5/11 2011: Michael Bach Henriksen: Man kan aldrig blive træt af Brooklyn Bridge)
Interview

Politiken
(heri 29/2 2008: Dorthe Hygum Sørensen: Interview: Aldrig udelt smuk, aldrig udelt hæslig)

Politiken
(heri 17/5 2011: Surrugue, Stéphanie: Naja Marie Aidt modtager stor litteraturpris)

Weekendavisen
(heri 9/8 2013: Synne Rifbjerg: Alle steder, ingen steder).
Interview.


Links
 

Bibliografi.dk: international forfatterbibliografi
Liste over forfatterens samlede udgivelser.

Den store danske:  Gyldendals åbne encyclopædi.
Kort artikel om forfatteren.

Forfatterweb
Dansk BiblioteksCenters forfatterportrætter. Kræver abonnement, men kan benyttes gratis på de fleste folkebiblioteker.

Wikipedia: den frie encyclopædi
Kort artikel om forfatteren.

 

28 feb.07

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
26225221
ISBN
9788702046625
Antal sider
218

Tema

Tendenser i 00'ernes litteratur

I 00'ernes litteratur er 90'ernes ironi og minimalisme svundet ind til fordel for en genvunden realisme og alvor. I et årti hvor globaliseringen bliver mere og mere fremherskende, kredses der særligt om det lokale i dansk litteratur.
Læs mere

Tema

Artikel

Naja Marie Aidt - om noveller

Novellen er en fantastisk genre ! Det korte, afsluttede forløb, gør at man kan læse en hel historie på kort tid - på stranden, i bussen, før man skal sove, allevegne. En novellesamling kan på den måde også holde dejligt længe - man kan gå til og fra den uden at "glemme" noget vigtigt, hvis der går lang tid mellem man læser, hvilket fx kan ødelægge læsningen af en roman. Derfor læser jeg noveller.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer