Bog

Marie

Af (
1983
)

Analyse

Willumsen, Dorrit - Marie

Dorrit Willumsen skriver altid om kærlighedens fravær. Om personer, der ikke er elskede, ikke kan elske eller ikke vil. Og den historiske roman Marie er ingen undtagelse.

Romanen Marie er skrevet af Dorrit Willumsen, der de første år af sit liv boede i en lejlighed i et af Københavns arbejderkvarterer. Dorrit Willumsen blev allerede i gymnasieårene inspireret til at skrive. Da hun læste Ved Vejen af Herman Bang, blev hun imponeret af hans evne til at beskrive menneskers livsvilkår, ikke mindst hans evne til at skildre sine litterære personer som et produkt af deres miljø. Den kunst ville hun gerne gøre ham efter, og som det skulle vise sig, lykkedes det mange år senere med Bang fra 1986, der har netop Herman Bang som omdrejningspunkt.

I 1965 debuterede hun med novellesamlingen Knagen. Dorrit Willumsens forfatterskab tæller i alt 21 værker, der fordeler sig over fem novellesamlinger, elleve romaner, tre skuespil og to digtsamlinger. Fællesnævneren for Dorrit Willumsens forfatterskab er skildringen af det kærlighedsløse liv. Dorrit Willumsen skriver altid om kærlighedens fravær. Om personer, der ikke er elskede, ikke kan elske eller ikke vil. Og Marie er ingen undtagelse.

Marie er en historisk roman, der er skrevet over den berømte Madame Tussauds liv, men der optræder et farverigt persongalleri, der blandt andre omfatter Voltaire, Ludvig XVI, Robespierre, Napoleon og Benjamin Franklin.

I bogens åbning følger læseren Marie Tussaud fra hun er en lille pige, der sammen med sin mor flytter til Paris. De flytter ind hos Maries morbror Curtius, der ejer et fornemt vokskabinet i Paris. Som ganske ung pige kommer Marie i lære hos sin onkel, hvor hun hjælper ham med at fremstille de meget eftertragtede voksfigurer til kabinettet. Hun bliver hurtigt så dygtig, at hun får lov til at lave voksskulpturer af den franske overklasse, og gennem sit arbejde stifter Marie også bekendtskab med de kongelige kredse. Marie får mange venner på slottet i Versailles, men med den franske revolution i 1789 ændres livsforholdene for Marie. Der er ikke mange af Maries venner tilbage, og den trygge hverdag er væk for altid. Som 34-årig gifter Marie sig, og hun får i den forbindelse sit berømte efternavn. Hun føder to sønner, men ægteskabet bliver aldrig lykkeligt, og sammen med den ene af sønnerne rejser Marie til England. I England rejser Marie rundt med en større udstilling af sine egne voksfigurer, til hun endeligt slår sig ned, og grundlægger sit eget vokskabinet.

Med Marie når Dorrit Willumsen et bredt, først og fremmest kvindeligt publikum, og hun modtog Boghandlernes gyldne Laurbær i 1983 for bogen.

Kilder, links og centrale værker

24 maj.02

Bogdetaljer

Forlag
Vindrose
Faustnummer
05988187
ISBN
9788702217759
Antal sider
235

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer