Bog

Vangede billeder

Af (
2015
)

Anmeldelse

Vangede billeder af Dan Turèll

14 dec.16

’Vangede billeder’ er Dan Turèlls kærlige, ironiske og meget nostalgiske tilbageblik på barndommens land - 1950´ernes Vangede.

Vangede, som er en del af Gentofte kommune, ligger på ”den forkerte side” af Lyngbyvej, og har aldrig været anerkendt som hørende til Gentofte af de rigtige Gentofteborgere.  Det synes nu ikke at have været noget problem for de mennesker, der rent faktisk boede i bydelen, da Dan Turèll var barn. Det var nærmere noget, man var stolt af. De rige flyttede til Gentofte og Ordrup, mens de fattige fik lejligheder i Vangede, når de flyttede fra byen, for ”De rige kan altid vælge, de fattige kan aldrig vælge”.

I 24 små afsnit fortæller Dan Turèll om familien, vennerne, de handelende, lægen, præsten og alle de andre farverige personer, han voksede op sammen med. Han fortæller også om bibliotekaren, der var en stram dame, som passer fint til det billede, som mange har af en rigtig bibliotekar. Mellem afsnittene er der små fakta-bokse. Bogen er skrevet i talesprog, og de fleste sætninger begynder med et Og, hvilket gør, at man hører Dan Turèlls stemme for sit indre øre, når man læser bogen.

Et afsnit er helliget alle de berømtheder, der har boet på ”den forkerte side” af Lyngbyvej, men nogle berømtheder har selvsagt også boet på  ”den rigtige side”, bl.a. filminstruktøren Erik Balling, som i filmen ’Olsenbanden på sporet’ lader Yvonne planlægge at flytte familien fra Valby til en adresse på ”den rigtige side” af Lyngbyvej for at give Børge bedre muligheder i livet.

Selv om bogen er fra 1975, og Dan Turèll døde allerede i 1993, er bogen stadig læseværdig som et nostalgisk tidsbillede på 1950´erne. Bogen er præget af den sorte humor, der var så typisk for Dan Turèll, som fx beskrivelsen af skomagerens selvmord. Skomageren elskede sin hustru, men hun havde været ham utro. Han græd og græd, men en eftermiddag kunne han ikke mere. Han skød sig i forretningen, og blodet dryppede ud over den madpakke, han ikke havde nået at spise. Da slagteren havde udsolgt, hentede han madpakken og solgte den igen for halv pris. ”hva Satan betød dét par blodpletter”.

Dan Turèlls image som den farverige boheme med det store alkoholforbrug er blegnet noget, efter hans datter Chilli Turèll har skrevet og fortalt om medaljens bagside, en barndom præget af misbrug, svigt og utryghed. Det rykker dog ikke ved, at ’Vangede billeder’ stadig er meget læseværdig som et nostalgisk tidsbillede af 1950érne – og som en del af Dan Turèlls litterære arv.

Analyse

Turèll, Dan - Vangede Billeder

En introduktion til Dan Turèlls forfatterskab kan fint begynde med Vangede Billeder. Her møder læseren det miljø, forfatteren voksede op i og senere hen ud af.

Det er bogen for den nysgerrige læser, der ikke har det store kendskab til hverken forfatteren eller andre sider af forfatterskabet, og som ønsker at stifte bekendtskab med Dan Turèlls forfatterskab.

Turèll er født i 1946. Vangede Billeder er påbegyndt i 1973 og udgivet i 1975. Årstallene afslører, at det er den unge eller ”voksne” forfatter, der har skrevet sine erindringer, inden han er fyldt 30 år. Bogen handler om mennesker og hverdagslivet i Vangede før og omkring 1970’erne. Værket giver altså et historisk blik på et bestemt tidsrum sét fra et bestemt sted i Danmark. Men lad det stå klart - Vangede Billeder er først og fremmest Dan Turèlls karikerede, skæve og humoristiske Vangede Billeder. Og det er  derfor man skal læse netop dette erindringsværk. Det er de mange små historier om mennesker og selve sproget, der er det helt særlige og centrale ved bogen og som gør, at den må, skal og bør læses, som et af de bedste værker fra 1970’erne, såvel af den nysgerrige som den inkarnerede Dan Turèll fan. Turèll afgrænser i bogen én gang for alle hvad Vangede er og hvad Vangede ikke er:

”Gentofte Vest” det er Vangede, og hvis man kalder Vangede ”Gentofte Vest”, så kan man fandeme lige så godt kalde Gentofte ”Vangede Øst” – jeg mener, hvis man først begynder på sådan noget, så kan Jylland sgu lige så godt hedde ”Sjælland Vest”.

Tonen i værket slås an med dette citat. Der er bare forskel på, om man bor i Vangede eller i Gentofte. Og det er Dan Turéll, der med undren, ironi, humor og knivskarpe kommentarer fortæller om det mentale, usynlige, fysiske og topografiske skel der var og måske stadig er mellem mennesker i forstædernes København (Gentofte, Vangede, Buddinge og Ordrup). Bogen er på mange måder derfor også en politisk kommentar til de mere eller mindre synlige forskelle  blandt mennesker fra sted til sted i Danmark i 1970’erne.

Der portrætteres i stor stil. Det er de små historier, (Dan Turèlls iagttagelser af mennesker og miljø omkring ham i barne – og ungdomsårene), der danner fine og menneskelige portrætter undervejs i læsningen. Det er fortællerens erindrede billeder, som sprogliggøres på en måde, der for det første viser, at her er en forfatter, som mestrer det danske sprog helt suverænt. Og dernæst viser et særligt blik for detaljen hos det enkelte menneske og alt hvad hverdagen måtte være indbegrebet af. Sætningerne indledes ofte med formuleringen: ”Og så var der..”. Det har den effekt, at sproget i sig selv virker ivrigt efter at fortælle sine historier.

Men Vangede Billeder er ikke kun en samling ironiske, muntre og præcise billeder af en tid, som Dan Turèll var forankret i. Der hviler også en snert af melankoli over bogen. Der er passager af refleksion over mennesker eller ting, der forandrede sig og som efterfølgende aldrig blev helt de samme igen. Med dette erindringsværk har forfatteren dermed også lagt en distance til Vangede (både fysisk og mentalt). Han tager ikke afstand fra sit ophav, men viser i bogen, at det handler ikke kun om arbejderne i Vangede og de rige i Gentofte, derimod om den småborgerlighed som selv borgerne i Vangede ikke kunne undslippe, efterhånden som de materielle goder og forbedringer, blev hverdagsgoder, som alle fik adgang til.

Vangede Billeder er kort og godt Dan Turèllsk og historierne om alle dem, få skriver historier om eller aldrig skriver historier om.

stud.mag. Anne Kvist Martinsen, maj 2004

 

Litteratur om bogen


Bøger

99.4 Turèll, Dan
Peder Bundgaard: Superdan : et portræt af Dan Turèll.  - Borgen, 1996. - 290 s.

99.4 Turèll, Dan
Asger Schnack: Jeg tror nok jeg kan tåle mere kærlighed end de fleste : en bog om Dan Turèll. - Høst, 2002.
(om Turèlls forfatterskab).

Afsnit i bøger

00.4
Hans Hertel: Karen Blixen superstar : glimt af det litterære liv i mediealderen. - Nørhaven,1996.
(heri s. 171-175: Til mediets rådighed: Dan Turèll, Vangede og massekulturen).

37.14816
Litteraturens spor : om litteratur, fag og pædagogik / Martin Jørgensen & Ole Pedersen. - Dansklærerforeningen, 1999.
(heri s. 205-208: Vangede billeder).

37.96
Husker du vor skoletid? : nordiske forfatteres skoleerindringer / redigeret af Bo Elbrønd-Bek og Hans Vejleskov. - Hans Reitzel, 1988. 
(heri  s. 151-160: Dan Turèll: Vangede Billeder).

81.04
Johan Borgen: Borgen om bøker. - Gyldendal, 1977. - 2 bind.
(i Norsk og nordisk, s. 404-406: Portrett av en forstad).
Anmeldelse.

81.6
Litteraturens veje / Johannes Fibiger, Gerd Lütken. - Gad.
(i 1. udg. s. 352; i 2. udg. s. 370-373).

81.6
Litteraturhåndbogen / redigeret af Ib Fischer Hansen ... [et al.]. - 4. udg. - Gyldendal, 1996.
(heri s.13-27 findes en analyse af Vangede billeder).

81.6
Læsninger i dansk litteratur / fællesredaktion Povl Schmidt ... [et al.]. - Odense Universitetsforlag, 1997-1999.
(heri bd. 5, s. 9-20: Bo Tao Michaëlis: Dan Turèll: Vangede billeder). - 5 bind.

81.65
Erik Skyum-Nielsen: Modsprogets proces : poesi, fiktion, psyke, samfund : essays og  interviews om moderne dansk litteratur. - Arena, 1982.
(heri: s. 266-281: "Man forestiller sig for meget og praktiserer for lidt", især s. 275-279 om Vangede Billeder).

81.68
Københavnerromaner/ redigeret af Marianne Barlyng og Søen Schou. - Borgen, 1996.
(heri s. 353-366: Søren Schou: Forstadsbilleder).

99.381
Dansk forfatterleksikon / redigeret af John Chr. Jørgensen, Thomas Bredsdorff, - Rosinante, 2001. - 2 bind.
(i Værker, s. 294: Lise Bostrup: Vangede billeder).

Artikler i tidsskrifter

05.6
Strandboulevarden. Kunstforeningen for Uggerby og omegn. - Hirtshals : Hungerby Kunstforening.
(heri 1979, nr. 6, s. 10-12: Dan Turèll: Vangede og virkeligheden - gensyn med »Vangede Billeder« eller forfatterens forsvar - fem år efter).

80
Ibid : eksempler fra Nordisk Institut. - Århus : Institut for Nordisk Sprog og Litteratur.
(heri 1999, nr.1, s. 167-188: Christian Mathiassen: Det endeløse digt ruller videre - træk ved Dan Turèlls ekspansive digtning).

80.5 
Den blå port : tidsskrift for litteratur. - Rhodos.
(heri 2003, nr. 59/60, s. 44-52: Nikolaj Rønhede: Vangede som (skrift) billede).

Artikler i aviser

Berlingske Tidende
(heri 11/4 1976: Hanne Dam: Han er et levende billede af en hel generation).
- også om Vangede Billeder.

Politiken
(heri 5/10 1975: Hasse Havgaard: Et liv, lige til at blive digter af).

Anmeldelser i aviser

21/10 1975 Steffen Larsen i Aktuelt
3/10 1975 Jens Kistrup i Berlingske Tidende
5/9 1978 Jens Kistrup i Berlingske Tidende
3/10 1975 Poul Borum i Ekstra Bladet
3/10 1975 Hans Hertel i Information
7/10 1978 Hans Hertel i Information
3/10 1975 Hans Andersen i Jyllands-posten
7/10 1975 Klaus Grymer i Kristeligt Dagblad
6/5 1976 Arne Herløv Petersen i Land og Folk
5/12 1975 Kurt Rasmussen i Minavisen
4/10 1975 Ole Storm i Politiken
13/9/ 1978 Ole Storm i Politiken
1/4 1999 Christian Graugaard i Politiken
6/11 2000 Henrik Palle i Politiken
19/12 1975 Bent Irve i Weekendavisen

 

Generelt om forfatteren

Bøger

46.3
Bundgaard, Peder:
Dan Turèlls København: gaden var min far, gården var min mor. - Politiken, 2005
(Dan Turèlls faste omslagstegner og nære ven tager læseren med på en mental byvandring i Dans fodspor rundt i byens gader og historie).

99.4 Turèll, Dan
Onkel Danny fortalt : interviews / Lars Movin og Steen Møller Rasmussen. - Bebop, 2003.
(interviews med  en række af de mennesker, der har været tæt på Dan Turèll).

99.4 Turèll, Dan
René Højris: Dan Turèll - samtale og introduktion. - Roger, 2002.
(genudgivelse af bog fra 1977 med interviews og introduktion til Turèlls første 40 bøger).

99.4 Turèll, Dan
Schnack, Asger: Jeg tror nok jeg kan tåle mere kærlighed end de fleste : en bog om Dan Turèll. - Høst, 2002.
(om Turèlls forfatterskab og bl.a. s. 111-118 om Vangede Billeder).

Afsnit i bøger

Turèll, Dan: Dan Turèll - et forfatterskab i udvalg / redigeret af Asger Schnack. - Borgen, 1994.
(heri s. 145-154: Efterskrift).

70.1
Børnenes billeder : Sophienholm / redigeret af Stig Brøgger. - Lyngby-Taarbæk Kommune, 1979.
(heri s. 64-77: Dan Turèll: De første år).

80.1
Ole Schierbeck: Værkstedssamtaler med 13 danske digtere. - Albatros, 1980.
(heri s. 45-50 om Dan Turèll).

81.6
Danske forfatterskaber/ Susan Mose, Peter Nyord, Ole Ravn. - Systime, 2005-.
(i bind 3: 1950-1985: fra modernisme til postmodernisme, s. 279-305: Onkel Danny fortæller).

81.6
Litteraturens stemmer: Gads danske forfatterleksikon / redigeret af Benedicte Kieler og Klaus P. Mortensen. - Gad, 1999.
(heri s. 555-558: Anne-Marie Mai: Dan Turèll).

81.6
Litteraturens stemmer: Gads danske forfatterleksikon. - 2. udgave / redigeret af Klaus P. Mortensen. - Gad, 2003.
(heri s. 367-370: Anne-Marie Mai: Dan Turèll).

81.64
Danske digtere i det 20. århundrede. - 3. udgave / redigeret af Torben Brostrøm og Mette Winge. – Gad, 1980-82. - 5 bind.
(i bind 5, s. 413-419: Peter Poulsen: Dan Turèll).

81.64
Danske digtere i det 20. århundrede. - 4. udgave / redigeret af Anne-Marie Mai.  - Gad, 2000-. - 3 bind.
(i bind 3, s. 25-37: Anne Borup: Dan Turèll).

81.65
Jørgen Gustava Brandt: 80 moderne danske digtere : præsentation & portræt : essays. - Gyldendal, 1988. 
(heri s. 273-278 om Dan Turèll).

81.65
John Chr. Jørgensen: Forfattere for folket. Fremad, 1990.
(heri s. 67-73: Musikken i sproget om Dan Turèll).

81.65
Hugo Hørlych Karlsen: Skriften, spejlet og hammeren: en kritisk analyse af en række nyere, eksperimentelle danske forfatterskaber. - Borgen, 1973.
(heri s. 187-206 om Dan Turèll: Umulighedens realitet).

81.65
Asger Schnack: Portræt: 40 danske digtere efter 1968. - Gyldendal, 1981.
(heri s. 177-183: Bevidsthedslayoutet - om Dan Turèll).

99.381
Dansk forfatterleksikon / redigeret af John Chr. Jørgensen, Thomas Bredsdorff, - Rosinante, 2001. - 2 bind.
(i Forfatter, s. 474: Lise Bostrup: Dan Turèll).

Artikler i tidsskrifter

02.5
Bogens verden: tidsskrift for litteratur og kultur. - Danmarks Biblioteksforening ; Det kongelige Bibliotek; Danmarks Biblioteksskole.
(heri 1988, nr. 1, s. 17-22: Steffen Mossin: It don't mean a thing, - if.... ).
Interview med Dan Turèll.

05.6
Euroman. - Euroman Publications.
(heri 1993/94, nr. 8, s. 50-56: Bo Green Jensen: Blues for Onkel Danny).

81.17
Standart: anmeldelser af ny litteratur.
(heri 2005, nr. 2, s. 32-33: Søren Brink Olsen: Turèlls blues: om musikaliteten i Dan Turèlls digte).

81.6505
Spring: tidsskrift for moderne dansk litteratur. - Spring.
(heri 1996, nr. 10, s. 172-175: Harly Sonne: In Vain - et notat om Dan Turéll).

Artikler i aviser

Berlingske Tidende
(heri 20/1 1994: Asger Schnack: Elegi for en storby-cowboy).

Information
(heri 22/10 1993: Klaus Lynggaard: Hul gennem til forstaden).

Information
(heri 15/10 2003: Klaus Lynggaard: Messe for en hipster).
Om Dan Turéll og hans forfatterskab i anledning af 10-årsdagen for hans død).

Information
(heri 16/3 2006: Kristen Bjørnkjær: Alting var ham til besvær).
I anledning af at Dan Turéll ville være fyldt 60 år d. 19. marts 2006.

Jyllands-posten
(heri 17/3 2006: Jakob Levinsen: Mikrofonmanden)
I anledning af at at Dan Turéll ville være fyldt 60 år d. 19. marts 2006.

Kristeligt Dagblad
(heri 15/10 2003: Katarina Lewkovitch: Provoens mester).
I anledning af 10 årsdagen for Dan Turélls død.

Politiken
(heri 19/3 2006: Susanne Nielsen: Flippernes Otto Leisner).
I anledning af at Dan Turéll ville være fyldt 60 år d. 19. marts 2006.

Video, bånd og cd

99.4 Turèll, Dan
Onkel Danny: portræt af en karma cowboy (dvd). Manuskript og instruktion Steen Møller Rasmussen, Lars Movin. - Det Danske Filminstitut [2005]..

99.4 Turèll, Dan
Så kort og mærkelig livet er (dvd). Manuskript og instruktion Anders Høgsbro Østergaard.
 - Sandrew Metronome, 2008.

Links

Assistens Kirkegård
Dan Turèlls liv i ord og billeder fra Assistens Kirkegård, hvor Dan Turèll er begravet.

DR Bonanza
Gensyn med Dan Turèll i Lørdagshjørnet, 1979.

Forfatterweb
Dansk BiblioteksCenters forfatterportrætter. Kræver abonnement, men kan benyttes gratis på de fleste folkebiblioteker.

Litteratursiden
Litteratursidens tema om Dan Turèlls forfatterskab.

Wikipedia: den frie encyclopædi
Artikel om Dan Turèll

Bibliotekar Judith Benz Therkelsen, Vejle Bibliotek

26 maj.04

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
52185092
Graphic
Peder Bundgaard
ISBN
9788702183290
Antal sider
158

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer