Bog

Medløberen

Af (
1973
)

Analyse

Skou-Hansen, Tage - Medløberen

AfErik Gravgaard
Skribent

Medløberen af Tage Skou-Hansen er tredje bind i serien om provinsadvokaten Holger Mikkelsen. I denne bog beskriver han menneskers afhængighed af hinanden.

Medløberen er den tredje af Tage Skou-Hansens syv romaner, skrevet i årene 1957-2000, om provinsadvokaten Holger Mikkelsen. Den foregår i slutningen af 1960erne, hvor Holger Mikkelsen er midtvejs i livet og alene i firmaet efter kompagnonens død nogle år tidligere. Han er stadig ugift, men bor sammen med kompagnonens datter, den 28-årige lærerstuderende Bente og dennes søn, Bruno, i et praktisk – platonisk familielignende forhold, i hvilket Holger og Bruno bl.a. dyrker deres fælles interesse for fodbold.

Holger Mikkelsen arbejder frivilligt som advokat for byens traditionsrige fodboldklub og har været involveret i en skilsmissesag for en  af klubbens tilrejsende, halvprofessionelle spillere, den tidligere jurastuderende Alan. En aften fortæller Holger historien om denne sag for Bente.

Her berettes om livet i fodboldklubben i alle dets afskygninger både på og uden for banen. Der er medrivende reportager fra klubbens kampe mod arvefjenden ”Kammeraterne”, og læseren indvies i de taktiske og personlige overvejelser og de kombinationer i medspil og modspil, som udfolder sig  såvel under kampene som mellem personerne  uden for banen og i privatsfæren. Beskrivelsen af spillerne, træneren, klubbestyrelsen, konerne og kæresterne og deres indbyrdes forhold er gjort med stor indsigt i det specielle miljø, men samtidigt alment menneskeligt, så man forstår, at bogen handler om mere end fodbold. Alan  var kommet til klubben som halvprofessionel for at afprøve sig selv i valget  mellem fodbold og jura. Han var gift, havde et barn og havde i starten fundet sig godt tilpas i den nye by og klub, men da fodboldlivet havde ført til en krise i ægteskabet, var han rejst tilbage til København, hvor han havde fundet de endelige svar på sine ægteskabelige og karrieremæssige spørgsmål.

Holgers historie er således rammen om Alans historie, som igen indeholder historien om livet i fodboldklubben. Holger Mikkelsen har en bagtanke med at fortælle denne historie for Bente. Han har mange løse ender i forhold til sit liv og de mennesker, han har med at gøre. De kan kun knyttes sammen i et spil, hvor rollerne som boldfører og medløber skifter. Men i en medløbssituation er det ofte uforudsigeligt, hvem der scorer, og denne spænding fastholdes til bogens sidste side.

Forfatteren er den medløber, som gelejder de tre  historier på plads i et kombinationsspil, der fører til scoring. Ved sin beskrivelse af menneskers afhængighed af hinanden er bogen i sig selv et pletskud.

Kilder, links og centrale værker

29 jul.04

Bogdetaljer

Secondary title
3. del af: De nøgne træer. Seriens indhold se denne
Forlag
Gyldendal
Faustnummer
01333690
ISBN
9788700480087
Antal sider
189

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser