Bog

Creme fraiche

Af (
1978
)

Anmeldelse

Creme fraiche af Suzanne Brøgger

30 sep.08

Dejligt hæmningsløs, selvbiografisk roman fra en tid, hvor beskrivelser af seksuelle oplevelser af nogen blev opfattet som stærkt provokerende og af andre som frigjorte.


Anbefalet af bibliotekar Pernille Lisborg, Frederikshavn Gymnasium og Frederikshavn Bibliotek

God eller dårlig?

”Hvordan skal man bære sig ad med at leve livet mindst ulykkeligt og mest interessant, inden man dør?”

Det spørgsmål stiller forfatteren sig selv et sted i bogen. Da er hun ganske ung. Men det spørgsmål kunne godt stå som overskrift for Suzanne Brøggers forfatterskab i det hele taget. For det er i høj grad det, mange af hendes bøger handler om. Det enkelte menneskes ret til at leve og opleve på sine egne præmisser, efter sine egne lyster, valg og ønsker.

”Creme fraiche” er første del af det, der sammen med ”Ja” og ”Transparence” udgør en samlet føljeton. Romanen har en jeg-fortæller, som er meget lig forfatteren, og historien er fortalt på en flyvetur imellem New York og Danmark.

Den handler om… Ja, hvad handler den egentlig om? Den handler om forfatteren liv, fra hun er ca. 14 år og bor i Bangkok og til hun ca. 20 år senere sidder i flyet fra New York. Den handler om forfatterens seksuelle oplevelser i de år. Den handler om mennesker, hun møder; kærester, elskere, elskerinder, venner og veninder, om kærlighed, litteratur og livsglæde.

For Suzanne Brøgger er livet og fiktionen ikke to forskellige verdener. Hun skriver sin egen historie, sit eget liv, og så alligevel. ”Creme fraiche” er en roman og ikke en selvbiografi. Hovedpersonen er en litterær figur, en litterær iscenesættelse af forfatteren, og det er det, der er så fint og elegant ved Suzanne Brøggers romaner.

Men ”Creme fraiche” er ikke kun elskov og passioner. Der er også i bogen mange fine og kloge betragtninger om livet i det hele taget. Betragtninger som sagtens kan sige mig noget 30 år efter bogens udgivelse.

Det er faktisk noget af det mest fantastiske ved denne roman; den er på mange måder et tidstypisk billede af den personlige og seksuelle frigørelse i 1960´erne. Men samtidig tilbyder den så alment menneskelige og eksistentielle refleksioner, at den føles fuldstændigt aktuel og nærværende i år 2008.

Så lad dig forføre, berøre, provokere og begejstre. Læs eller genlæs denne dejlige roman!!

Brøgger, Suzanne: 'Creme fraiche'. Gyldendal, 2006. - 336 sider - Originaludgave: 1978

Lån bogen på Bibliotek.dk eller Køb bogen

Analyse

Brøgger, Suzanne - Creme fraiche

Suzanne Brøgger giver ordet til et aktivt handlende, skabende, selviscenesættende, kropsbevidst og kvindeligt subjekt i sin selvbiografiske føljeton Creme Fraiche.

"Iført sin bedstefars cremefarvede smoking-silkeskjorte lægger hun sig på det vatterede tæppe med de store indiske puder og spreder sine ben. Wow – Den er vel nok fin, sagde han beundringsfuldt og gjorde store øjne. Han fortsatte sagligt: Jeg laver dem altid større eller mindre end naturlig størrelse, for jeg vil ikke beskyldes for at tage gipsafstøbninger. Vil du have den større eller mindre?
- Større"
Og større er netop hvad Suzanne Brøggers aktivt handlende, skabende, selviscenesættende, kropsbevidste og kvindelige subjekt bliver i løbet af hendes selvbiografiske føljeton Creme Fraiche. Det ultra kvindelige subjekt vokser henover kærlighedsrefleksionerne, den tilbagevendende seksuelle bevidsthed, og skildres i sin totalitet som et kompleks subjekt, sammensat af følelser, sanser, krop, køn og ikke mindst intellekt. Dette subjekt skriver i fiktionen en bog på en lille tigerblok, flyvende i mørke fra New York til København.

Man bliver fra bogens begyndelse taget i hånden og ført gennem hendes dagbogs dokumentariske univers, hvor man side efter side får blotlagt det skrivende subjekts erfaringer, helt uden filter. Som læser gælder det bare om at følge med, ikke mindst hvad angår de skiftende bekendtskaber, for dem er der mange af. Dough Johns, kussemageren, som vi mødte i ovenstående citat, er blandt et af dem. Betty, lederen af en ”orgasm workshop” er et andet. Og den tyrkiske journalist som vores kvindelige subjekt stifter bekendtskab med i det krigshærgede Vietnam er et helt tredje bekendtskab. Hans tilsyneladende lemlæstelse synes at vække en hvis form for afsky, men i samspil med medlidenheden, formår han at vække en akavet seksuel fantasi – en egenartet kærlighed, for som hun siger: ”Jeg ved bare, at min kærlighed til det normale altid har været ulykkelig,” og så kan man jo lige så godt vælge det unormale. I Bangkok møder hun Max, til hvem hun mister sin mødom på et badeværelsegulv og har et ambivalent, langdistance kærligheds- hads- afhængighedsforhold til under sit kostskoleliv i Danmark i begyndelsen af tresserne. En tid hvor subjektets biseksualitet også bliver udforsket.

Hele dette dagbogsunivers ender i et tomt pakhus ved Hudson floden, New York, hvor Ron, en teaterinstruktør, proklamerer i øret på vores subjekt at: "...der er ingen der begriber, hvorfor folk ikke gider at gå i teateret mere!” for ”de vil selv spille, de vil selv klædes ud, de gider ikke længere bare at sidde og se på de andre, de vil selv agere, de vil selv være teater!”
Med dette citat skriver Suzanne Brøggers selvbiografiske føljeton sig ind i en ny tidsalder, hvor vi iscenesætter os selv i dokumentarprogrammer, reality shows. Og netop det faktum, at Suzanne Brøgger har formået at skrive på tværs af generationer, bevægelser og skiftende ideologier, gør Creme Fraiche værd at læse i dag. For det gør den på en gang levende og nærværende.
Dette er en roman, der oser af kvindeliv, feminisme, sensualitet, seksualitet, kærlighed, selvbevidsthed og ikke mindst kvindelir.

stud.mag. Christina Nissen og stud.mag. Kristina Lorentsen, september 2005

 

 

Litteratur om bogen


Afsnit i bøger

04.6
Lise Sørensen: Arme djævle : besyv 1977-78 og Fra Frankenstein til Creme Fraiche. -  Gyldendal, 1978.
(heri s. 139-144: Sidste djævel).
Om Creme fraiche.

30.172
Connie Bork: Den ny kvindelighed. - Lindhardt og Ringhof, 1996.
(heri s. 10-18: Startskuddet; Elskeren : om Erica Jongs roman Luft under vingerne bl.a. sammenholdt med Creme fraiche).
(heri s. 21-57: Fædre og elskere: især s. 23-30 om Creme fraiche).

32.5
Kiki Amsberg: Kærlighed og magt : samtaler med Kate Millett ... / af Kiki Amsberg og Aafke Steenhuis. - Tiderne Skifter, 1983.
(heri s. 181-186: Suzanne Brøgger : Eros er gået under jorden).
Samtale med Suzanne Brøgger om hendes bøger: Fri os fra kærligheden, Creme fraiche og  Brøg.

81.68
Litteraturens børn : barndomsskildringer i dansk litteratur / redigeret af Niels D. Lund, Mette Winge. - Høst, 1994.
(heri s. 159-170: Beth Juncker: Man kan først blive barn, når man bliver voksen : Barndomsforståelse i nyere kvindelig litterarur).
Især s. 161-162, 167-168 om Creme fraiche.

99.381
Dansk forfatterleksikon / redigeret af John Chr. Jørgensen under medvirken af Thomas Bredsdorff, - Rosinante, 2001. - 2 bind.
(i Værker, s. 34: Benedikte Fogh Rostbøll: Creme fraiche).

99.4 Brøgger, Suzanne
Marina Allemano: Suzanne Brøgger : en introduktion. - Gyldendal, 2004.
(heri s. 44-56: Det flyvende jeg).
Analyse af Creme fraiche.

Artikler i tidsskrifter

02.05                                                                
Bogens verden : tidsskrift for litteratur og kultur. - Danmarks Biblioteksforening ; Det kongelige Bibliotek; Danmarks Biblioteksskole.
(heri 1983, s. 153-157: Birthe Meldgård Mortensen: Kvinderolle og kunstnerrolle hos Sigrid Undset og Suzanne Brøgger : Er det blevet lettere at være kvindelig kunstner?)
Belysning gennem Sigrid Undsets debatbog, essaysamlingen Et kvinnesynspunkt og Creme fraiche.

05.5
Nordisk tidskrift för vetenskap, konst och industri : ny serie / utgiven av Letterstedtska föreningen ; i samarbete med Föreningarna Norden.
(heri 1992, nr. 3, s. 217-227: Charlotte Jørgensen: Suzanne Brøggers programskrift).
En analyse af Suzanne Brøggers forfatterskab med særligt henblik på romanen Ja og med kortere gennemgang og analyse af forholdet mellem Ja og romanen Creme fraiche.
Især s. 220-222 om Creme fraiche.

37.1489605                                                       
Meddelelser fra Dansklærerforeningen.
(heri 1980, nr. 4, s. 372-379: Petter Aaslestad: Selvbekjennelsens karneval - om Suzanne Brøggers og Karsten Nagels forhold til den litterære karnevalstradisjon).
Norsk analyse af Creme fraiche og Carsten Nagels roman Passionsfrugter & al slags vejr.

80
LÆS : litteratur, æstetik, sprog : skriftserie fra Institut for Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet.
(heri 1984, nr. 1, s. 40-57: Else Storgård Jacobsen: Creme Fraiche : en roman om kvindelighed og modernitet).
Analyse.

80.5
Den blå port : tidsskrift for litteratur. - Rhodos.
(heri 1989, nr. 13, s. 39-47: Susanne Dygaard: Skriftens liv).
En analyse af romanen Ja - med sideblikke til romanerne Creme fraiche og En gris som har været oppe at slås kan man ikke stege.

80.5
Kritik. - Gyldendal.
(heri 1981, nr. 58, s. 7-28: May Schack: Bevægelsens heroiske kraft : om forsvarsmekanismer og Suzanne Brøggers forfatterskab).
Især s. 14-17, 25-28 om Fri os fra kærligheden, Kærlighedens veje og vildveje og Creme fraiche.

80.5
Kritik. - Gyldendal.
(heri 1984/85, nr. 71, s. 85-101: Christel Nisted, Ole Thornye: Kærlighed, kaos - kosmos? - om Suzanne Brøggers roman Ja og hendes "føljeton").
En analyse af "føljetonens" foreløbig to numre Creme fraiche og Ja.

Artikler i aviser

Politiken
(heri  26/3 1978: Anne Wolden-Ræthinge: Suzanne, du modigste).
Stort Interview i anledning af Creme fraiche.

Politiken
(heri 23/2 1979: Lise Loesch: Forførelse eller frigørelse).
Om Suzanne Brøggers fremstilling af den kvindelige forfører.

Anmeldelser i aviser

14/3 1978 Birgitte Grue i Aktuelt
14/3 1978 Jens Kistrup i Berlingske Tidende
11/3 1978 Torben Bagge i B.T.
4/4  1978 Flemming H-Thiim i Børsen
11/3 1978 Lars Ahlmark i Ekstra Bladet
14/3 1978 Poul Borum i Ekstra Bladet
14/3 1978 Lisbeth Hertel i Information
14/3 1978 Preben Meulengracht i Jyllands-posten
15/4 1978 Rune J. Kähler i Kristeligt Dagblad
17/3 1978 Henrik Neiiendam i Weekendavisen


 

Generelt om forfatteren


Bøger

99.4 Brøgger, Suzanne
Marina Allemano: Suzanne Brøgger : en introduktion. - Gyldendal, 2004. - 236 sider.
En introduktion til forfatterskabet.
Indhold: Introduktion - slør; Forestillinger; Sort silkestrømpe (Fri os fra kærligheden; Kærlighedens veje og vildveje); Det flyvende jeg (Creme fraiche); Bohemen på landet (En gris som har været oppe at slås kan man ikke stege); Moderfølelsen (Tone); Pigen der ikke kunne ønske (Ja); Gys og susen - og det sørens jeg ( Den pebrede susen);Virus (Kvælstof; Efter orgiet);Tøbrud (Transparence); I ild og sump (Vølvens spådom; Dark); I slægtens skød (Jadekatten); Selvet i enhjørningens tegn (Et frit og muntert lig; Sejd; Lotusøje; Linda Evangelista Olsen); En stork (Den blå stemme; Timebog).

Afsnit i bøger

81.5
Nordisk kvindelitteraturhistorie / redaktion Elisabeth Møller Jensen. – Rosinante, 1993-1998. – 5 bind.
(i bind 4, s. 156-162: Elisabeth Møller Jensen: Nej! Om Suzanne Brøgger) ( i bind 5, s. 54–55).

81.5
Nydahl, Thomas: Skrivandets portar : litterära samtal med tio kvinnliga författare. - Artéa Förlag, 2006.
(heri s. 66-90: Jag övervägde redan från början att skriva under pseudonymen Alex Preis : Suzanne Brøgger).

81.6
Dansk litteraturs historie / redaktion: Klaus P. Mortensen og May Schack. - Gyldendal, 2006-.
(i bind 5, s. 295-301: Den litterære selvbiografi - en maskerade : Suzanne Brøgger).

81.6
Litteraturens stemmer : Gads danske forfatterleksikon / redigeret af Benedicte Kieler og Klaus P. Mortensen. – Gad.
(i 1. udg. 1999,  s. 93–97; i 2. udg. 2003, s. 74-77: Johannes Fibiger: Suzanne Brøgger).

81.6
Litteraturens veje / Johannes Fibiger, Gerd Lütken. -  Gad.
( i 1. udg. 1996, s. 358-360; i 2. udg. 2003, s. 382-384).

81.6
Litteraturhåndbogen / redigeret af Ib Fischer Hansen m.fl. - Gyldendal Uddannelse. - 2 bind.
(i bd. 2, 6. udg. 2001, s. 33-35). 

81.64
Danske digtere i det 20. århundrede / redigeret af Torben Brostrøm og Mette Winge. – Gad, 1980-82. – 5 bind.
(i bind 5, s. 268–276: May Schack: Suzanne Brøgger).

81.64
Danske digtere i det 20. århundrede. – 4. udgave / redigeret af Anne-Marie Mai. – Gad, 2000-.
(i bind 3, s. 198–208: Lisbeth Larsson: Suzanne Brøgger).

81.65
Blixen, Brøgger og andre damer / redigeret af Bodil Wamberg. – Centrum, 1985.
(heri s. 59-70: Jens Kistrup: Det sku’ være forbudt at lade sig byde).

81.65
John Chr. Jørgensen: Forfattere for folket. – Fremad, 1990.
(heri s. 94–102: Den livslystne uroskaber).

81.65
Peter Øvig Knudsen: Børn skal ikke lege under fuldmånen : forfatterportrætter. – Brøndum/Aschehoug, 1996.
(heri s. 57–90: interview med Suzanne Brøgger).

99.26
Dansk kvindebiografisk leksikon / redaktion Jytte Larsen m.fl. – Rosinante, 2000-. – 4 bind.
(i bind 1, s. 257–259: May Schack: Suzanne Brøgger).

99.381
Dansk forfatterleksikon / redigeret af John Chr. Jørgensen under medvirken af Thomas Bredsdorff. – Rosinante, 2001. – 2 bind.
(i Biografier, s. 72-73: Benedikte Fogh Rostbøll: Suzanne Brøgger).

99.3816
Twentieth-century Danish writers / edited by Marianne Stecher-Hansen. - Gale Research Company, cop. 1999. -  (Dictionary of literary biography ; volume 214). 
(heri s. 81-88: Tanya Thresher: Suzanne Brøgger).
Engelsk Introduktion til forfatterskabet.

Artikler i tidsskrifter

05.6
Press
(heri 1991, nr. 64, s. 30-41: Peter Øvig Knudsen: Audiens).
Interview.

05.6
Ud og se. – DSB.
(heri 2002, nr. 5, s. 12-23: Laura Luise Schultz: Tænk hvis jeg fødte en kat).
Omfattende interview.

80
Nordica: tidsskrift for nordisk teksthistorie og æstetik
(heri 2008, bind 25, s. 143-159: Bergur Rønne Moberg: Det antropologiske dobbeltblik)
Interview med Suzanne Brøgger. 31. juni 2007

81.6505
Spring : tidsskrift for moderne dansk litteratur.
(heri 1991/1992, s. 7-19: Suzanne Brøgger: Brud og kontinuitet : synspunkt på mit forfatterskab).
En generel gennemgang af forfatterskabet fra Fri os fra kærligheden til Kvælstof.

Artikler i aviser

Berlingske tidende
(heri 2/4 2005: Louise Stigsgaard: H.C. Andersen lærte mig at blive menneske)

Information
(heri 3/12 2008: Anton Geist: Forfatteren, der frygtede sin læser)
Interview

Information
(heri 25/7 2009: Rune Lykkeberg: Jeg er fuld af beundring over at verden kan holde)
Interview i forbindelse med udgivelsen af romanen Sølve

Kristeligt dagblad
(heri 24/7 2009: Dorte Remar: Totalt nærvær - Hun dyrker langsomheden)
Interview

Politiken
(heri 3/10 2006: Nils Thorsen: Interview; Suzanne Brøgger, pigen der var igen)
Interview


Video, bånd, CD

81.64
Danmarks historie - litteratur (DVD) / idé og koncept Substanz ; producenter Thomas Bjørn Tingstrup, Troels Uhrbrand Rasmussen. -  Substanz, 2009.
(heri "fri os for kærligheden" - Suzanne Brøgger

99.4 Brøgger, Suzanne
Suzanne Brøgger (video) : ”en ganske almindelig familie” / tilrettelæggelse Hanne-Vibeke Holst. – Foreningen Casablanca; for DR TV-Fakta; DR Multimedie, 1998. – 1 kassette (VHS) (ca 39 min).
Portræt, der går meget tæt på forfatterens sind og tankeverden. Udgangspunktet er Suzanne Brøggers roman Jadekatten, og slægtens store betydning.

99.4 Brøgger, Suzanne
Suzanne Brøgger - i Koplevs krydsfelt (cd). – DR Multimedie, 2001. – 2 cd’er.
Portrætsamtale med Suzanne Brøgger om at være en banebrydende personlighed for sin generation, om kvindefrigørelse og ændrede mandsroller, og om at være forfatter.

Links

Forfatterweb
Dansk BiblioteksCenters forfatterportrætter. Kræver abonnement, men kan benyttes gratis på de fleste folkebiblioteker.

Nyere danske forfattere
Præsentationer af danske forfattere og deres værker. Produceret af forfatteren og kritikeren Jacob Brønnum for Det Kongelige Bibliotek.

Den Store Danske
Artikel om Suzanne Brøgger

Bibliotekar Hanne Thusgaard Madsen, Vejle Bibliotek

 

15 sep.05

Bogdetaljer

Forlag
Rhodos
Faustnummer
05242711
ISBN
9788702043020
Antal sider
316

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer