Bog

Marginaljord

Af (
1987
)

Analyse

Sørensen, Knud - Marginaljord

I novellesamlingen 'Marginaljord' stiller Knud Sørensen kritiske spørgsmål til udviklingen i landområderne.

Knud Sørensen er uddannet landinspektør og har været dagbladsanmelder ved Aktuelt og Jyllandsposten. Han debuterede som forfatter i 1952 i tidsskriftet 'Hvedekorn', men hans første bogudgivelse kom ikke før 1961.

I sine digte, prosa og dramatik beskæftiger han sig hovedsageligt med forholdene på landet i Danmark. Landbruget og landsbyens fortid, nutid og fremtid. Samme emner er behandlet i novellesamlingen 'Marginaljord', der består af ti små historier, som hver for sig er en brik i beretningen om den udvikling, der har fået det moderne industri- og overflodssamfund til at vende op og ned på en bondekultur, som traditionelt byggede på værdier som enkelhed, nøjsomhed, nærhed og fællesskab. Uden på nogen måde at forfalde til en romantisering af hverken fortiden eller landet sympatiserer Knud Sørensen med et mere autentisk og jordnært liv, end det, han mener, kendetegner vores urbaniserede og fremmedgjorte nutid. Dette får man for eksempel et stærkt billede af i novellen "Den frie købmand", hvor det moderne, konsumptionsmenneske beskrives sådan her:

"Røde, grønne, beige og ørkensandfarvede ser de ud. Sådan kender han dem, på bilerne og bilernes farver, ellers er de jo nærmest ens, disse ikke-kunder – med eller uden skæg… i disse ikke-kunders bagagerum ligger indkøbsposer propfulde af alverdens købmandsvarer…bare ti bilers indhold overstiger, hvad han har i hele sin butik. Han ser ud over dette paracelhusområde, hvis beboere ikke bestiller andet end at æde og drikke sig igennem de bjerge af kolonialvarer, som de slæber hjem fra byen, hvis supermarkeder og discountbutikker blomstrer på deres – og hans – bekostning".

'Marginaljord' stiller kritiske spørgsmål til udviklingen i landområderne. Hvad sker der, når bondens ældste søn ikke længere føler sig forpligtet til at overtage gården efter sin far, fordi en boglig uddannelse ikke længere er uopnåelig? Hvordan ser landsbyen ud, når den sidste købmand lukker? Hvordan går det bonden og hans dyr, når begreber som EDB-system, centralplanlægning og international koordination gør deres indtog i det danske landbrug? Hvordan går det, når storby og udvikling rykker på landet?

Med sin emnekreds indskriver Knud Sørensen sig i den danske tradition af folkelig litteratur, som vi bl.a. kender fra Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier og Steen Steensen Blichers noveller. Inspirationen og slægtskabet med netop Blicher fremgår også af Knud Sørensens meget roste Blicher-biografi fra 1984.

Knud Sørensen formår i sit ligefremme og afdæmpede sprog at sætte ord på de store følelser. Han evner at fortælle en god og medrivende historie, der formidler en livsform præget af evig kamp for at få hverdagen til at hænge sammen.

Kilder, links og centrale værker

24 maj.02

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
06511570
ISBN
9788702220902
Antal sider
109

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer