Bog

Havside sommer

Af (
1993
)

Analyse

Mortensen, Henning - Havside sommer

Havside sommer, foregår sommeren 1947 for 8-årige tænksomme Ib på Fanø og i Varde. Der er fætre, onkler og tanter, og hverdagen reflekteres varmt og nænsomt.

Henning Mortensen (1939) debuterede i 1966 med digtsamlingen Det kan komme over én.
Forfatterskabet tæller i dag både romaner, noveller, dramatik, hørespil, børnebøger, krimier og digte. I sen-60' erne og 70' erne blev Mortensen en vigtig figur i dansk litteratur som initiativtager til undergrundsforlaget Jorinde & Joringel og siden leder af forfatterforlaget Arena.

Som det er gået mange fra Mortensens generation er forfatterskabet blevet højaktuelt i 1990' erne. Dels fordi yngre læsere har appetit på at genlæse 60' ernes og 70' ernes eksperimenterende litteratur; dels på grund af Mortensens ambitiøse prosasatsning i 90' erne, som har vundet et nyt læserpublikum: den stort anlagte 10-bindsserie om drengen Ib fra Horsens.

Vi følger Ib fra barndommens store sommer på Fanø i Havside sommer (1993) til det afsluttende bind Raketter (2000), hvor den aldrende Ib fejrer årtusindskiftet i venners gode selskab. Havside sommer er en varm og sansemættet skildring af otte-årige Ib, der sammen med sin familie bor i et sommerhus på Fanø i den hede sommer 1947. Ib befinder sig i barndommens lykkeland, men får i denne sommer et indblik i de voksnes uforståelige verden. Henning Mortensen gengiver præcist de voldsomme oplevelser af fryd og smerte, som er forbundet med overgangen fra barndommens uskyld til viden om livets blandede karakter af drømme, håb, realiteter og bristede illusioner.

Serien er bygget op efter Mortensens egne regler: hvert bind udgør sin egen genre og har sin egen stil, der springes syv-otte år fra bind til bind, forfatteren blander fiktionen med hilsner til faktiske personer og skildringen af Ib følger samtidig udviklingen i samtidshistorien. Man kan kalde serien en sprængt biografi eller en konstruktivistisk udviklingsroman; og man kan læse bindene hver for sig eller som et samlet værk, der i form og indhold skildrer historien fra 1940' erne til i dag.

Kilder, links og centrale værker

24 maj.02

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
20278560
ISBN
9788700150980
Antal sider
183

Tema

Tendenser i 90'ernes litteratur

En række af nutidens bedste forfattere debuterede i 1990’erne, hvor kortprosaen og minimalismen var i højsædet, mens flere kritikere kaldte på litteratur, der handlede mere om samfundet end om sproget.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer