Bog

Havside sommer

Af (
1993
)

Anmeldelse

Havside sommer af Henning Mortensen

24 apr.03

I 'Havside sommer,' foregår sommeren 1947 for 8-årige tænksomme Ib på Fanø og i Varde. Der er fætre, onkler og tanter, og hverdagen reflekteres varmt og nænsomt.

Som det er gået mange fra Henning Mortensens generation er forfatterskabet blevet højaktuelt i 1990' erne. Dels fordi yngre læsere har appetit på at genlæse 60' ernes og 70' ernes eksperimenterende litteratur; dels på grund af Mortensens ambitiøse prosasatsning i 90' erne, som vandt et nyt læserpublikum: den stort anlagte 10-bindsserie om drengen Ib fra Horsens.

Vi følger Ib fra barndommens store sommer på Fanø i 'Havside sommer' til det afsluttende bind 'Raketter' (2000), hvor den aldrende Ib fejrer årtusindskiftet i venners gode selskab. 'Havside sommer' er en varm og sansemættet skildring af otte-årige Ib, der sammen med sin familie bor i et sommerhus på Fanø i den hede sommer 1947. Ib befinder sig i barndommens lykkeland, men får i denne sommer et indblik i de voksnes uforståelige verden. Henning Mortensen gengiver præcist de voldsomme oplevelser af fryd og smerte, som er forbundet med overgangen fra barndommens uskyld til viden om livets blandede karakter af drømme, håb, realiteter og bristede illusioner.

Serien er bygget op efter Mortensens egne regler: hvert bind udgør sin egen genre og har sin egen stil, der springes syv-otte år fra bind til bind, forfatteren blander fiktionen med hilsner til faktiske personer og skildringen af Ib følger samtidig udviklingen i samtidshistorien. Man kan kalde serien en sprængt biografi eller en konstruktivistisk udviklingsroman; og man kan læse bindene hver for sig eller som et samlet værk, der i form og indhold skildrer historien fra 1940' erne til i dag.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
20278560
ISBN
9788702273137
Antal sider
183

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer