Bog

Fra smørhullet

Af (
2004
)

Anmeldelse

Fra smørhullet af Kirsten Hammann

16 nov.04

Der sker ikke meget i Mettes liv, hun sidder i sit lune smørhul i Amaliegade i København. Dagene går, den ene som den anden, mens hun beskriver de banale almindeligheder, som hendes almindelige liv består af.

Uden humor går det ikke, når egenskaber som dovenskab, dobbeltmoral, hykleri, apati og ego-isme hos et i øvrigt velmenende folkefærd i en velstandsnation skal beskrives. Og humor er der i denne velskrevne samtidssatire. Heldigvis, for man føler sig afsløret, når man som hovedpersonen Mette selv tilhører velstandsgenerationen fra 1960’erne: der er desværre noget om snakken!

Romanen begynder med orden og lykke. Hovedpersonerne hedder Søren og Mette, de er lykkeligt gift og skabt for hinanden, og derfor skal de altid være sammen. Desværre for Mette bliver hun efter ganske kort tid forladt af Søren, og så er Mettes lykke slut. Den første lille del af bogen, som handler om ægteparret Søren og Mette, er skrevet som en læsebogshistorie med hjælpestreger mellem de lange ord.

Resten af bogen er skrevet som en slags dagbog og kan læses som en skilsmissehistorie eller en ulykkelig kærlighedshistorie: Mette forholder sig overfladisk til livet; hun er i en form for chok og får aldrig talt med venner eller eksmand om, hvor uudholdeligt livet er for hende.

Bogen kan læses som et portræt af en generation, som er overfladisk og egoistisk. Kirsten Hammann får præsenteret disse karaktertræk i sin dagbogsroman om Mette i humoristisk form, som en ”Nynnes dagbog” eller ”Bridget Jones’ dagbog”, men den har så meget mere at byde på. Den er morsom på en satirisk facon, der går ud på at vise et menneske, som kun bliver på overfladen, som ikke orker at involvere sig dybere i noget forhold, intet indhold har i livet og på trods af dette er skrækslagen for at dø. Men heldigvis er fortællingen formuleret med en følsom, næsten kærlig indlevelse.

Gyldendal, 2004. 270 sider. Kr 275,- Lån bogen på Læs Pletskud om Vera Winkelvir

Analyse

Hammann, Kirsten - Fra smørhullet

Kirsten Hammann sætter spørgsmål ved smørhullet Danmarks egen egocentriske selvopfattelse, der ofte ikke levner plads til at tage ansvar for andre end os selv.

Klaustrofobiske hverdagsbanaliteter
”Hvis det var en roman, skulle der snart indtræffe noget dramatisk”. Refleksioner i stil med denne står der skrevet flere steder i Kirsten Hammanns roman Fra smørhullet. Men der sker intet dramatisk, for hovedpersonen Mette er virkelig – alt for virkelig – og derfor består hendes liv mest af alt af hverdagens almindeligheder. Betegnelsen roman, som står anført på bogens forside, bliver derfor også tvivlsom, for denne bog er ikke en traditionel roman. Tværtimod er det en lang række betragtninger over livets store, men frem for alt små begivenheder.

Bogens første del er bygget op som en læsebog fra barndommens lykkelige dage. I denne del, hvor ordenes enkelte stavelser er delt op med hjælpestreger, hører vi om Søren og Mette og deres lykkelige og ubekymrede liv i smørhullet Danmark. Men lykken varer ikke ved længe, for pludselig begynder deres vinduer gang på gang at blive malet til med dødstrusler. Idyllen begynder at krakelere, og Søren forlader Mette.

Herefter skifter bogen til en form for dagbogsstil, hvor Mette sidder alene tilbage, ulykkelig og apatisk i sit eget lille smørhul. Smørhullet bliver på denne måde mere og mere klaustrofobisk gennem bogen. På trods af dagbogsformens tidsangivelser i denne del af bogen er det som om, at tiden er gået i stå, og der sker ingen større afvigelser fra hverdagens banaliteter end udskiftningen af den type slik, som Mette indtager foran fjernsynets evindelige kværnen. Fra denne position hører man således om Mettes kroniske dårlige samvittighed over ikke at kunne leve op til idealer om at være den perfekte kvinde og det perfekte menneske. Hun er hverken politisk engageret eller korrekt, hun er ikke specielt sexet eller spændende, og hun interesserer sig ikke brændende for noget særligt. Mette undviger alt i alt ansvar og kontakt, for ved at tage ansvar og kontakt bliver hun også virkelig for andre end sig selv, og med til virkeligheden hører at dø, hvilket Mette er bange for; hun er bange for ikke længere at være til. Men jo mere hun barrikaderer sig bag de tillukkede vinduer og bag fjernsynets skærm ud til virkeligheden, jo mere rykker angsten og ensomheden ind på hende.

Mette er både egoistisk og ynkelig, og som læser bliver man gang på gang irriteret over hendes manglende interesse og initiativ til at få sit liv til blive ”normalt” igen. Men på den anden side er den manglende interesse og initiativ netop så typisk og normalt som noget kan være, og irritationen rammer derfor også læseren selv. Man genkender sig selv og får ofte på fornemmelsen, at denne bogs hovedperson lige så vel kunne være en selv. Det prekære i denne genkendelse er dog, at det er interessen for egen navle, nydelsen ved andres ulykke og fryden ved at indtage skadeligt mange tomme kalorier, der får en til at nikke genkendende.

Man kan læse denne bog som et tidsbillede, der både er formanende, men også kærligt ment. Bogen er ikke skrevet i en bebrejdende tone, men i stedet i en humoristisk og selvironisk, hvilket gør den til en fornøjelse at læse, for hvem kan ikke lide at læse og høre om sig selv? At Mettes snæversyn dermed projiceres ud på læseren og ikke fremstiller denne i det lys, som man kunne ønske, vækker eftertanke og refleksioner, der både gælder på et personligt plan, men også i forhold til et bredere samfundsmæssigt plan. Bogen sætter spørgsmål ved smørhullet Danmarks egen egocentriske selvopfattelse, der ofte ikke levner plads til at tage ansvar for andre end os selv.

Cand. mag. Tina Brødsgaard Andersen, december 2006

Litteratur om bogen

Afsnit i bøger

81.66
Lars Bukdahl: Generationsmaskinen : dansk litteratur som yngst 1990-2004. - Borgen, 2004.
(heri s. 439-441 om Fra Smørhullet).
Analyse.

Artikler i tidsskrifter

80.5
Den blå port : tidsskrift for litteratur. - Rhodos.
(heri s. 31-42: Torben Jelsbak: Mikro Moralia : oo'ernes nye politiske litteratur).
Artiklen giver en gennemgang af Kirsten Hamman: Fra smørhullet og Lars Frost: Smukke biler efter krigen.

Artikler i aviser

Information
(heri 6/5 2004: Kristen Bjørnkjær: Hvordan det begyndte og hvad der så skete).
Interview i anledning af udgivelsen af Fra smørhullet

Jyllands-posten
(heri 21/5 2004: Marianne Juhl: Vi flygter ikke fra "Smørhullet").
Interview i anledning af udgivelsen af Fra smørhullet

Weekendavisen
(heri 18/6 2004: Lisbeth Bonde: Søren og Mette).
Interview i anledning af udgivelsen af Fra smørhullet .

Anmeldelser i tidsskrifter

81.17
Standart: anmeldelser af ny litteratur. - Litteraturmagasinet Standart.
(heri 2004, nr. 3, s. 17: Line Beck Rasmussen: Katastrofal normal : på spiddet med Mette metafiktion og Kirsten kunstværk).

Anmeldelser i aviser

28/4 2004 Lars Handesten i  Berlingske Tidende
9/7 2004 Lars Handesten i Berlingske Tidende
19/2 2005 Lars Handesten i Berlingske Tidende
27/4 2004 Christa Leve Poulsen i Børsen
27/4 2004 Erik Skyum-Nielsen i Information
27/4 2004 Jon Helt Haarder i Jyllands-Posten
27/4 2004 Bo Kampmann Walther i Kristeligt Dagblad
27/4 2004 Susanne Bjertrup i Politiken
1/5 2004 Mikkel Bruun Zangenberg i Politiken
30/4 2004 Lars Bukdahl i Weekendavisen

Anmeldelser på nettet

Aftonbladet.se
Maja Lundgren: Världsproblem på skoj

Sentura.dk
Julie Top-Jensen: Katalog over banalitet, middelmådighed og lunkenhed

Links

Litteratursiden
Steen Piper: Om litteratur og propaganda : Om Kirsten Hammanns  Fra smørhullet
Kommentar til Pernille Skot-Hansen Hvillums artikel En smal sag for den brede smag.

Litteratursiden
Pernille Skot-Hansen Hvillum: En smal sag for den brede smag - om Kirsten Hammanns forfatterskab
En gennemgang af forfatterskabet med udgangspunkt i Fra smørhullet.    

Generelt om forfatteren

Bøger

Kirsten Hammann: Bruger De ord i kaffen? : roman; Bruger De ord i kaffen? : poetik. - Gyldendal, 2001. - 120, 83 sider.
To bøger i én, begge handler om forfatterens kamp med ordene og stoffet, om skriveprocessen. Poetik skrevet i en absurd, uhøjtidelig og fantasifuld stil.

Afsnit i bøger


81.6
Dansk litteraturs historie / redaktion: Klaus P. Mortensen og May Schack. - Gyldendal, 2006-. 
(i bind 5 : 1960-2000, s. 565-569: Kvindelige tilstande - Kirsten Hammann).

81.6
Danske forfatterskaber / Susan Mose, Peter Nyord, Ole Ravn. - Systime, 2005- .
(i bind 4., s. 198-203: om Kirsten Hammann).
Kort om forfatterskabet.

81.6
Litteraturens stemmer: Gads danske forfatterleksikon / redigeret af Benedicte Kieler og Klaus P. Mortensen. - Gad.
(i 1. udg., 2000, s. 182-185; i 2. udg., 2003, s. 131-133: Peter Kaspersen: Kirsten Hammann).

81.64
Danske digtere i det 20. århundrede. - 4. udgave / redigeret af Anne-Marie Mai. - Gad, 2000-. - bind.
(i bind 3, s. 491-498: Marie Lund Klujeff: Kirsten Hammann).

81.65
Hybrider : fra traditionsbevidsthed til radikaliserede litterære udtryk / interviewer Rolf Sindø. -  Syddansk Universitetsforlag, 2003.
(heri s. 143-153: Rolf Sindø: Ikke ret meget af det jeg laver er håndværk).
Interview fra 2001.

81.65
ORDKVINdTET 97: Naja Marie Aidt, Katrine Marie Guldager, Kirsten Hammann, Pia Juul, Juliane Preisler: fem forfatterinterviews / ved Eigil Søholm. - Statsbiblioteket, 1997.
(heri s. 39-53: Ejgil Søholm: Det er da synd at sige til folk at det hele er uforståeligt).
Interview med Kirsten Hammann.

81.65
Erik Skyum-Nielsen: Engle i sneen : lyrik og prosa i 90erne. - Gyldendal, 2000.
(heri s. 207-221: Hjertet på kommoden : Kirsten Hammann og katastrofen).
Især s. 207-208, 211-212, 214-221: om Kirsten Hammann.

81.66
Carsten Andersen: Forfattere i forhør. - Politikens Forlag, 2006.
(heri s. 89-101: Kirsten Hammann).
Interviewet er tidligere offentliggjort i: Politiken, maj-juni 2005.

81.66
Lars Bukdahl: Generationsmaskinen : dansk litteratur som yngst 1990-2004. -  Borgen, 2004.
(heri s. 87-90, s. 435-441: om Kirsten Hammann).

99.381
Dansk forfatterleksikon / redigeret af John Chr. Jørgensen ; under medvirken af Thomas Bredsdorff. - Rosinante, 2001. - 2 bind.
(i Biografier, s. 155-156: Marianne Stidsen: Kirsten Hammann).

Artikler i tidsskrifter

Ildfisken: tidsskrift for ny litteratur.
(heri 2001, nr. 27, s. 6-14: Rolf Sindø: Ikke ret meget af det, jeg laver, er håndværk).
Interview.

80.5 
Den blå port : dbp : tidsskrift for litteratur. - Athene.
(heri 2007, nr. 73, s. 57-67: Lillian Munk Rösing: Fra Vera Winkelwir til Mette Middelmål : om Kirsten Hammanns prosaværk).
En samlet læsning af Kirsten Hammanns prosaforfatterskab.

80.5
Kritik. - Gyldendal.
(Heri 1996, nr. 121, s. 12-21: Michael Nielsen: Det groteske og det fænomenale : korporlige læsninger af Kirsten Hammann og Solvej Balle).
Især analyse af Mellem tænderne og Vera Winkelvir s. 12-16.

Artikler i aviser


Information
(heri 13/1 1998: Karen Syberg: Fordi jeg bliver rasende. - (De næstyngste)).
Interview.

 
Information
(heri 4/8 2008: Rasmus Bo Sørensen: Afskrift fra virkeligheden. - (I forfatterens værksted)).
Om forfatterens arbejdsmetoder og -rutiner.

Politiken
(heri 18/6 2006: Carsten Andersen: Se, der er Kirsten. Hun hedder også Hammann. Det er hende, der skriver. Det er Kirsten Hammann, der skriver).
Interview i serien Forfattere i forhør.
 
Politiken
(heri 23/8 2008: Tine Maria Winther: Jeg er også selv en egoistisk skid : interview med Kirsten Hammann).
Interview i anledning af romanen En dråbe i havet.

 
Weekendavisen
(heri 27/4 2001: Henning Thøgersen: Vera Winkelvir rider igen).
Interview. 

Links

Forfatterweb
Dansk bibliotekscenters forfatterportrætter. Kræver abonnement, men kan benyttes gratis på de fleste folkebiblioteker

 

Bibliotekar Hanne Thusgaard Madsen, Vejle Bibliotek

15 dec.06

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
25190793
ISBN
9788702027389
Antal sider
270

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer