Profil
AfLise Vandborg

Medlem i

15 years 11 months
Jeg er cand.mag i nordisk sprog og litteratur samt filosofi og har siden 2003 været chefredaktør på Litteratursiden - og det har ikke været kedeligt et øjeblik!

Bøger er helt uundværlige for mig, jeg elsker at bliver overrasket og forstyrret af gode bøger. Bøger som får én til at se tingene på en ny måde, og med et får én til at forstå noget som man ikke forstod før. Af yndlingsforfattere vil jeg fremhæve Ernaux, Cusk, Petterson, Askildsen, Hustvedt, Duras, Woolf, Murakami og Auster.
For mig betyder samtalen om litteratur meget. Jeg håber at Litteratursiden (bliv)er det sted, hvor alle med interesse for litteratur går hen, når de søger inspiration og information, og når de vil dele læseoplevelser, diskutere litteratur og blande sig i den litterære debat.

Anmeldelser af Lise Vandborg

Den unge mand

Annie Ernaux’ intense fortælling skildrer, hvordan en affære med en ung mand vækker følelser på tværs af tiden og bliver katalysator for et af forfatterens hovedværker. 

Bjørn

Fortidens fatale fejltagelser og fortielser indhenter familien i den kompromisløse afslutning på Iben Mondrups mesterlige trilogi.

De unævnelige

Gribende og indsigtsfuld selvbiografisk roman gør op med fortielser gennem generationer og viser, at det er vigtigere for litteraturen at være sand end at være "virkelig".

Fortabe sig

Annie Ernaux skriver frydefuldt om kvindens begær og giver nye perspektiver på den tætte forbindelse mellem begæret, smerten og skriften.

Lola omvendt

Syret og svimlende roman om magtens mekanismer i et lille lokalsamfund præget af tavshed efter en forbrydelse. Et must-read for alle Fagerholm-fans.

Skammen

'Skammen' sætter Ernaux’ forfatterskab i et større perspektiv ved at vise, hvordan en voldsom hændelse i barndommen bliver en livslang skam.

Vittu

I sin barske roman 'Vittu' skriver Iben Mondrup mesterligt om forbudte følelser, svigt og overgreb.

BOB

Helle Helle går med sin suveræne roman 'BOB' nye veje i forfatterskabet gennem eminente eksperimenter med sproget og synsvinklen.   

Til min søster

Dy Plambeck hylder kærligheden, vildskaben og kroppens kolossale kraft i sin smukke og spændstige roman om to søstres løsslupne liv i skyggen af volden.

Vi er brødre

Iben Mondrup har skrevet et stærkt og tankevækkende portræt af to brødre, som på hver sin måde er mærket af fortielser, skyld og fraværende forældre i skyggen af krigen. 

de

Helle Helles nye roman stråler af sproglig præcision og elegance. Aldrig er der blevet grinet så meget i en roman af Helle Helle samtidig med at det er den mest sorgfulde bog.

Rud

Kamillla Hega Holst viser nye sider af sit forfattertalent i dette uhyggelige og veldrejede familiedrama. Det er foruroligende, ret syret og uhyre godt skruet sammen.

Karensminde

En umådelig smuk roman med stærkt bevægende beskrivelser af relationerne i en familie. En must-read - ikke mindst for alle dem, der var begejstrede for 'Godhavn'.

Hvis det er

En berusende læseoplevelse! Med en stærk undertone af vemod er Helle Helles stemme endnu smukkere og mere insisterende end nogensinde i denne roman.

Paven af Indien

Inkaprinsen Don Felipe er ulykkelig over sit folks skæbne og beskriver den i en krønike til Spaniens konge - Det bliver en lang, interessant og begivenhedsrig tur for at aflevere…

Det onde øje

Spændingsroman om Ahmed, den ikke-muslimske pladsformand på byggeriet af en ny metrostation i Paris' centrum, der sættes under et umenneskeligt pres af islamiske fundamentalister,…

Indhold af Lise Vandborg

  • Artikel

    Litteratursidens historie

    "Litteratursiden er og har været en uvurderlig fornyelse af den brede litteraturformidling! Siden giver læsere af vidt forskellig alder og baggrund en fremragende mulighed for at orientere sig og følge med i den nye litteratur." - Anne-Marie Mai, litteraturprofessor
    Læs mere
  • Artikel

    Boguddeling til vands, til lands og på is

    Mere end 4.000 personer uddeler i alt 100.000 bøger den 23. april, og de har mange gode ideer til, hvor de vil uddele bøgerne. De fem udvalgte bøger vil blandt andet blive delt ud i sportsklubber og fængsler, hospitaler, plejehjem, uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser. Der vil endda også blive uddelt bøger til havs og på en boreplatform samt på Grønland og Færøerne.

    Læs mere
  • Tema

    Stærke stemmer fra 70'erne

    Rødstrømperne satte fodaftryk i litteraturen med temaer om køn, moderskab og nye familieformer. Temaer, som går igen i de senere års litteratur.
    Læs mere
  • Artikel

    Ud med adjektiverne

    Vi bruger alt for mange adjektiver, når vi taler med hinanden. Det pointerede Helle Helle til sit 25 års forfatterjubilæum, som blev fejret i Nikolaj Kunsthal i september 2018.
    Læs mere
  • Tema

    Nye historiske romaner

    En bølge af historiske romaner sætter ord på mørke kapitler i danmarkshistorien og kaster samtidig lys over nutidens kriser og dilemmaer.
    Læs mere
  • Tema

    Tove Ditlevsen

    Nu er den her, den længe ventede Tove Ditlevsen-film, og en ny udgivelse kaster nyt lys over forfatterens liv.
    Læs mere
  • Artikel

    Flere kvinder på kanonlisten

    Der har været en heftig debat om danskfagets kanonliste i gymnasiet, da kun én ud af fjorten forfattere på listen er en kvinde. Her er et bud på, hvilke kvindelige forfattere, der burde være med.
    Læs mere
  • Blog

    Kierkegaard og livets mørke sider

    Søren Kierkegaards værker er mere aktuelle end nogensinde. I en tid hvor stadig flere har ondt i livet, minder Kierkegaard os om, at eksistentielle kriser er en del af livet.
    Læs mere
  • Artikel

    Litteraturen kan hjælpe os gennem Coronakrisen

    Lige nu sidder mange med en følelse af uvished, ensomhed og håbløshed og har svært ved at finde ord for situationen. Men gennem læsning kan vi få en større forståelse for vores komplekse følelser, og derfor er litteraturen ekstra vigtig i denne tid.

    Læs mere
  • Artikel

    Stine Pilgaard får bibliotekernes forfatterpris

    "Når Stine Pilgaard læser op mærker man her, at Stine Pilgaard ikke blot er en af Danmarks mest humoristiske forfattere. Hun er også vanvittig sjov, når hun træder frem som person bag skriften. Skrift og personlig stil bliver nærmest ét.
    Læs mere
  • Artikel

    Hvem vinder DR Romanprisen 2021?

    Seks forfattere er i spil til at vinde Romanprisen 2021. Vindere  afsløres på lørdag, og prisoverrækkelsen streames på Litteratursiden, så du kan opleve den live hjemmefra.
    Læs mere
  • Artikel

    Jeg vil give stemme til børnene

    For blot 40 år siden kunne danske familier tage et barn med sig hjem fra Grønland. I Iben Mondrups roman ’Tabita’ adopteres to grønlandske børn og udsættes for svigt og krav om at glemme deres fortid.
    Læs mere
  • Artikel

    Litteratursiden nomineret til Genstarts-Prisen

    Litteratursiden er nomineret til Kulturlivets Genstarts-Pris for de digitale forfattermøder, vi har haft med de nominerede forfattere til Romanprisen i 2020 og 2021. Vinderen af prisen afsløres mandag den 13. december.
    Læs mere
  • Artikel

    Murakamis skygge

    Parallellerne mellem H.C. Andersen og Haruki Murakami var en rød tråd til prisoverrækkelsen i går, hvor Kronprinsesse Mary overrakte H.C. Andersens Litteraturpris til Murakami. Udover æren består prisen af en halv million kroner og en bronzeskulptur af en svane.

    Læs mere
  • Tema

    Årets danske debutanter 2019-20

    Sorg, sygdom, køn og krop er de vigtigste temaer hos det seneste års debutanter. Flere af dem skriver om misbrug, andre om psykisk sårbarhed eller om at være splittet mellem to kulturer eller identiteter.
    Læs mere
  • Artikel

    Carsten Müller Nielsen vinder DR Romanprisen 2020

    For mange deltagere i Romanklubberne var Carsten Müller Nielsen en ny og eksperimenterende stemme, som de ikke kendte i forvejen. Nu har han vundet Romanprisen for ’De døde fylder dagene med en smag af mønter’, som stiller skarpt på følgerne af Tjernobyl-ulykken.
    Læs mere
  • Tema

    Årets danske debutanter 2018-2019

    Sorg, psykisk sårbarhed, sex, krop, misbrug, politik og klima er nogle af temaerne hos det seneste års debutanter. Flere af dem leger med identiteten på en humoristisk måde og har feministiske undertoner. De eksperimenterer med genrer og koncepter og med bøgernes farve og format.
    Læs mere
  • Tema

    Politiske undertoner i litteraturen

    ”Det at en Litteratur lever, viser sig i, at den sætter Problemer under Debat”, sagde Georg Brandes. I det lys er dansk litteratur med bl.a. Yahya Hassans digte mere levende end nogensinde før.
    Læs mere
  • Blog

    Det bedste ved at læse er at blive overrumplet!

    Som da jeg i sommeren 2000 var i New York på ferie og satte mig ned på den lokale café og læste Paul Austers ”City of Glass” fra New York Trilogien. Stor var overraskelsen, da det gik op for mig, at hovedpersonen Quinn netop bevægede sig rundt i den selvsamme gade, hvor jeg boede og i denne stund sad på cafe! Det gav både en følelse af at glide ind i fiktionen og forstærkede beskrivelsen af Quinns oplevelse af at fare vild såvel i den labyrintiske og spejlagtige storby – som i sig selv.

    Læs mere
  • Artikel

    Litteraturen samler ind til 5 skoler

    180 forfattere, skuespillere, journalister og frivillige stiller op til årets mest sympatiske litteraturarrangement, der foregår 7. marts i Odense og København. Alle indtægter går ubeskåret til projektet ’5 skoler', som driver og bygger skoler i et område langs den syriske grænse, hvor flere tusinde børn er strandet i flygtningelejre og lever under barske og uværdige forhold.

    Læs mere
  • Blog

    Øjeblikke og pauser

    Samtalen mellem Jennifer Egan og Christian Jungersen til CPH:LITT var sjov og sprudlende og fyldt med refleksioner over tid og den menneskelige identitet.

    Læs mere
  • Artikel

    Stærke kandidater til DR Romanprisen 2019

    Hanne Richardt Beck, Karen Fastrup og Mathilde Walter Clark er nomineret til DR Romanprisen 2019, og dermed er alle de seks forfattere, der kæmper om prisen, og diskuteres i bibliotekernes romanlæseklubber, nomineret. 

    Feltet er stærkere end nogensinde. Karen Fastrup og Mathilde Walter Clark står bag årets mest vellykkede autofiktive romaner, hvor den personlige historie gøres både medrivende og almen, mens Hanne Richardt Beck har skrevet en gribende fortælling om fire liv, der er viklet ind i hinanden på godt og ondt fra ’82 til i dag.

    Læs mere
  • Artikel

    8 bøger til fordybelse i hængekøjen

    Hvorfor bruge ferien på letfordøjelige bøger? I ferien har man jo netop tid og ro til fordybelse.

    Her er seks af forårets danske bøger, samt en klassikker og en nyklassikker, til dig, der gerne vil have uforglemmelige læseoplevelser i hængekøjen. 

    Læs mere
  • Artikel

    Litteratursidens program på Bogforum 2018

    Litteratursidens stand byder på masser af samtaler med aktuelle forfattere, blandt andre Helle Helle og Kim Fupz Aakeson, som er nomineret til DR Romanprisen.
    Vi præsenterer også Leonora Christina Skov, Kim Leine, Iben Mondrup, Lars Skinnebach, Pia Tafdrup, Mathilde Walter Clark, Karen Fastrup og Thomas Korsgaard samt vinderne af Munch Christensens debutantpris.

     

    Læs mere
  • Blog

    Storstilet prisfest i Blixens ånd

    Midt i en tid med heftig debat i bogbranchen kunne Blixen-festen samle bogfolket om det, alle er enige om, nemlig at hylde litteraturen.

    Frimurerlogens prægtige lokaler på Østerbro var en flot ramme for den første store prisfest for litteraturen, hvor i alt 12 priser skulle uddeles.  Formændene for de to forfatterforeninger, Jakob Vedelsby og Jan Thielke, skød veloplagt festen i gang i broderskabets ånd.

    Læs mere
  • Artikel

    Revolutionsværk vinder litteraturpris  

    Ny dansk litteraturpris går til egyptiske Amira Hanafi for hendes digitale værk 'A dictionary of the revolution'. Det er digital litteratur i form af en multi-vocal storytelling om Det arabiske forår og bygger på interviews med 200 mennesker omkring Tahrir-pladsen.

    Læs mere
  • Artikel

    Hvem er årets bedste litteraturformidler?

    Den kompetente litteraturformidling er vigtigere end nogensinde i en tid, hvor bogen i stigende grad udfordres af andre medier. Med Blixenprisen til årets bedste litteraturformidler vil vi hylde professionelle formidlere, der gør noget ekstraordinært for at inspirere folk til at læse mere.

    Læs mere
  • Artikel

    Ti yngre talenter indstillet til bibliotekernes forfatterpris

    Det er de mange ildsjæle på landets biblioteker, som snart vil pege på vinderen af en ny pris. Ti talentfulde yngre forfattere er nomineret til Edvard Pedersens Biblioteksfonds Forfatterpris på 50.000 kroner. Følg med på Litteratursiden, læs om forfatterne og se om du er enig med bibliotekarerne.

    Følgende ti forfattere er nomineret til prisen:

    Læs mere
  • Artikel

    Litteratursidens program på Bogforum 2017

    Litteratursidens stand byder på masser af forfattersamtaler, og fredag fejrer vi vores 15 års fødselsdag og nye site med en optræden af Nikolaj Nørlund solo.

    Desuden vil vi om fredagen have  et særligt fokus på danske debutanter i standen.

     

    Program for Litteratursidens stand:


    FREDAG DEN 10. NOVEMBER

    Kl. 12.00 Caspar Eric i samtale med Thomas Vang Glud om Avatar.

    Læs mere
  • Tema

    Danske debutanter 2013-2014

    Det seneste år er vi nærmest blevet væltet bagover af de mange nye originale og kraftfulde litterære stemmer. Vi stiller skarpt på tendenserne og peger på de mest talentfulde debutanter.
    Læs mere
  • Artikel

    Seks forfattere shortlistet til debutantpris

    Feltet af debutanter er bemærkelsesværdigt stærkt i år,  og det var svært blot at vælge to forfattere blandt de nominerede til Munch-Christensens Kulturlegat. Derfor shortlister juryen  i år de seks mest talentfulde værker inden prisuddelingen. De nominerede værker er udkommet mellem 1. august 2014 og 1. august 2015.

    De seks shortlistede forfattere er i alfabetisk rækkefølge:

    Læs mere
  • Artikel

    Litteratursidens program på BogForum

    Oplev interviews med Helle Helle, Morten Brask, Kirsten Thorup, Lone Aburas og Trisse Gejl. Du kan også få anbefalet årets bedste bøger og deltage i quizzer. Fredag kårer vi vinderen af vores fotokonkurrence, "Dit yndlingslæsested". Og så kan du naturligvis møde os fra redaktionen og bl.a. høre om vores nye satsning på samfundsdebatterende fagbøger!

    Læs mere
  • Artikel

    Mød Litteratursiden på Bogforum

    Forfattersamtaler, quizzer og en debat om debutanter. Det og meget mere kan du opleve på Litteratursidens stand på Bogforum. Kig også forbi og få en snak med redaktionen om gode bøger.

    Program for Litteratursidens stand d. 6. – 8. november 2015:


    Fredag d. 6.11.

    Læs mere
  • Artikel

    Og vinderen er …. Vibeke Johansen

    Lise Vandborgs motiveringstale ved Blixenfesten for prisen 'Årets indsats for litteraturformidling’.

    Vibeke Johansen kaldes “krimimor”, Krimimessen er hendes barn, som hun har skabt sammen med sine kollegaer og i samarbejde med forfattere, forlag og boghandlere. Hun har plejet barnet fra det kravlede og mest fik besøg af sine nærmeste, til det i skolealderen blev sendt i fængsel og fik gæster i tusindvis. Også gæster der ellers ikke kom den slags steder.

    Læs mere
  • Artikel

    Foruroligende ferielæsning

    Er du mere til overrumplende end letfordøjelige bøger i ferien? Så læs årets bedste og mest foruroligende danske udgivelser, der kredser om forholdet mellem mand og kvinde, forældre og børn.

     

    Læs mere
  • Artikel

    Hvem skal vinde Læsernes bogpris?

    Stem på din favorit blandt de nominerede forfattere. Litteratursiden deltager i samarbejdet med Berlingske og Danmarks Biblioteksforening, og vi har i år også deltaget i nomineringen af bøgerne. Prisen er på 100.000 kr.

    Du kan stemme frem til 16. februar. Stem her.

    Litteratursidens anmeldere om de ti nominerede bøger:

    Læs mere
  • Artikel

    Fem forfattere shortlistet til debutantpris

    Kvaliteten af debutantværker det seneste år er overvældende høj. Derfor shortlister juryen for Munch-Christensens Kulturlegat i år de fem mest talentfulde værker inden prisuddelingen.

    Feltet af debutanter er utroligt stærkt i år, og det er ekstra svært at udpege bare to blandt de mange gode værker, der er udkommet mellem 1. august 2013 og 1. august 2014 og nomineret til årets debutantpris. Derfor shortlister juryen nu fem forfattere, som alle har udgivet en bemærkelsesværdig og original debut.

    De fem shortlistede forfattere er i alfabetisk rækkefølge:

    Læs mere
  • Artikel

    Seriøs sommerlæsning

    Hvorfor bruge ferien på letfordøjelige bøger? Læs i stedet syv af årets bedste danske romaner, som med eksistentiel tyngde dykker ned i moderskab, psykisk sygdom, erindring og historie.

     

    Læs mere
  • Artikel

    Nuancer og dybde er blevet skældsord!

    I en tid med fake news og skarpe dagsordenener uden nuancer er der mere end nogensinde brug for den digitale formidling, der leverer indhold med dybde og nuancer, uden at der sås tvivl om kildens troværdighed.

    Medierne er fyldt med fake news, og det tvinger os som faglige formidlere på nettet til at være tydeligere omkring, hvem der står bag vores indhold. Det er en af grundene til, at vi på den nye version af Litteratursiden, som går i luften senere på året, skruer op for troværdigheden og kvaliteten af indholdet.

    Læs mere
  • Artikel

    En forfatter puster nyt liv i erhvervslivet

    Hvad kan en virksomhed bruge en forfatter til - og hvad får en forfatter ud af være huspoet i en virksomhed? Litteratursiden har talt med forfatteren Marianne Gade om at være huspoet.

    Rå og hjertelige mænd

    Læs mere
  • Artikel

    Ny ambassadør

    Vi har nu fornøjelsen af at præsentere Merete Pryds Helle som vores nye ambassadør. Det næste halve år vil hun skrive blogs på Litteratursiden. At vi har spurgt netop Merete Pryds Helle om hun vil være vores første ambassadør for den nye interaktive version af Litteratursiden er ikke en tilfældighed, for Merete Pryds Helle har altid været i front i forhold til de nyeste digitale medier.

    Læs mere
  • Artikel

    Litteratursiden på Bogforum i Bella

    Oplev forfattersamtaler, debat om bogmarkedet og quizzer på Litteratursidens stand. Kig også forbi og få en snak med redaktionen.

    Program for Litteratursidens stand  d. 7. – 9. november 2014:

    Fredag d. 7.11.

    Fredag kl. 12.00 Signe Langtved Pallisgaard i samtale med Lise Vandborg om Et andet sted.

    Læs mere
  • Artikel

    Litteratursidens program på Bogforum

    Litteratursidens stand byder på masser af forfattersamtaler hele weekenden, og fredag sætter vi fokus på Murakami med quiz, udstilling og samtale.

    Program for Litteratursidens stand d. 11. – 13. november 2016:


    Fredag d. 11.11.

    Fredag kl. 11.30 Pia Tafdrup i samtale med Thomas Vang Glud om Lugten af sne.

    Læs mere
  • Artikel

    Litteratursiden på BogForum 2012

    Kig forbi vores stand og vær med til at fejre Litteratursidens 10 års jubilæum. Du kan også opleve forfattersamtaler, få anbefalet gode bøger og deltage i konkurrencen om den nye iPad mini.

    Vi glæder os til at se dig på stand C3- 024.

    Fredag den 9. november

    Kl. 11.30 Camilla Stockmarr i samtale med Michael Linde Larsen om sin roman 'Udflytterne'.

    Kl. 13.00 Kim Leine i samtale med Lise Vandborg om sin roman 'Profeterne i Evighedsfjorden'.

    Kl. 14.00 Christian Jungersen i samtale med Michael Linde Larsen om sin roman 'Du forsvinder'.

    Læs mere
  • Artikel

    Danske Banks Litteraturpris 2010

    De nominerede til Danske Banks Litteraturpris på 300.000 kr er Maria Helleberg med 'Engelshjerte', Ib Michael med 'Vilde engle'  og Morten Ramsland med 'Sumobrødre'.

    Prisen uddeles under åbningen af BogForum, fredag den 12. november kl. 10:30.

    Der er også mulighed for at møde Litteratursiden på BogForum, stand 85.

    Læs mere
  • Blog

    Biblioteket forud for tidens trend!

    Tidens trend med at dele frem for at forbruge har hele tiden været ideen med biblioteket. At låne bogen i stedet for at købe den er nemlig et godt eksempel på at medbrugerskab er ved at afløse forbrugerismen.

    Læs mere
  • Blog

    Vil du være ambassadør?

    Er du så glad for Litteratursiden, at du kunne tænke dig at blive ambassadør for sitet? Hvis du vil omtale sitets mange muligheder i dine netværk på de sociale medier, på uddannelsen eller jobbet og i fritidsklubben og hvor du ellers færdes, er du lige den ambassadør, vi drømmer om.

    Læs mere
  • Blog

    Bibliotekaren som forlægger?

    I en tid med flere og flere selvudgivere og en offensiv digital platform som Saxo Publish bliver bibliotekernes opgave som formidlere af hvad der er skidt og kanel, vigtigere end nogensinde.

    Læs mere
  • Blog

    Litteratursiden giver pris på 20.000 kr. til årets bedste læser

    Du kan stadig nå at foreslå kandidater til Litteratursidens store læserpris.

    Er din nabo en blændende læser? Nu har du mulighed for at være med til at bestemme hvem, som skal modtage Litteratursidens læserpris. Kender du en person, som er helt unik til at fortælle om sine læseoplevelser, så skriv til os, hvorfor du synes netop denne person er oplagt som årets bedste læser.

    Prisen er på 20.000 kr. og uddeles på Litteratursidens stand på BogForum d. 13. november 2009.

    Læs mere
  • Blog

    Hjertets alfabet

    Bang, Barnes og Baudelaire. Drop den alfabetiske vilkårlighed i bogreolen og sæt bøgerne efter deres åndelige slægtskab.

    Læs mere
  • Blog

    Politikerne har brug for litteraturen!

    Er forfattere en del af den politiske debat gennem deres bøger per se, eller bør de deltage mere aktivt i debatten? Dette spørgsmål delte vandene på Dansk Forfatterforenings konference i mandags den 2. maj. Her debatterede forfattere, kritikere og kulturpolitikere litteraturens rolle i samfundet med et engageret publikum i den tætpakkede fællessal på Christiansborg.

    Læs mere
  • Blog

    Glæden ved gode børnebøger

    Forleden, da familien kørte nordpå, lyttede vi til Albertes oplæsning af "Zakarias på sommerferie" af Naja Marie Aidt: Børnene blev straks grebet af historien, og jeg nød Aidts helt særlige tone. Sproget og den tragikomiske stemning mindede mig om novellerne i hendes suveræne novellesamling Bavian.

    Læs mere
  • Blog

    Mere litteratur i bibliotekerne!

    Vi lægger op til debat om bibliotekernes prioritering af litteraturen med de politikere og bibliotekschefer, der besøger Litteratursidens stand på Danmarks Biblioteksforenings årsmøde de næste to dage.

    Læs mere
  • Blog

    Undergrund eller profit?

    Forfattere som Josefine Klougart, Maja Lee Langvad og Kristina Nya Glaffey har vendt deres forlag ryggen for at udgive bøger på det nye forlag Gladiator. Men det er ikke kun forlagets eksklusive image, som tiltrækker forfatterne.

    Flere og flere etablerede forfattere har i de senere år udgivet bøger på kunstneriske small press forlag. Disse forlag giver forfatterne vide rammer for at eksperimentere, og vi er langt fra den bestsellerisme og profit-tænkning, som de etablerede forlag stadig oftere får skudt i skoene, at de er styret af.

    Læs mere
  • Blog

    Litteraturen er lige om hjørnet

    Under Danmark Læser blev 100.000 bøger uddelt over hele landet, men i Aarhus spredes litteraturen nu også på en anden måde: 365 tekster vises netop på de gader i Aarhus, hvor de foregår.

    Det geniale er ikke blot, at teksterne udstilles i byens gader, på bænke og husgavle, fortove og døre i stedet for at udkomme som bøger, men også at de handler om netop det kvarter i byen, hvor de stilles til skue. Mon ikke det kan tryllebinde både nye og garvede læsere, når handlingen udspiller sig netop på det gadehjørne, hvor de befinder sig!

    Læs mere
  • Blog

    Bogforum mangler debat!

    Bogforum var også i år fyldt med mennesker, der var samlet om en fælles passion for bøger, og weekenden bød på mange gode og gribende samtaler med forfattere. Men glemmer Bogforum ikke at følge med tiden og forholde sig til de kolossale ændringer, der sker på bogmarkedet i disse år? I en tid, hvor flere og flere ikke blot ser boghandlerne, men også forlagene som truede, kan det undre, at Danmarks største bogmesse ikke tager bogmarkedets udvikling op til debat.

    Læs mere
  • Blog

    Læser du det samme som din nabo?

    Når vi læser de samme bøger som alle andre er det godt for samtalen om bøger, men samtidig kan det fastholde os i den samme type læseoplevelse.

    Når din nabo fortæller, hvilke bøger han eller hun har læst i sommerferien, er der stor sandsynlighed for, at I har læst de samme bøger. For vi læser i højere og højere grad de samme bøger, nemlig de bøger der eksponeres i medierne, i boghandlerne og i supermarkederne.

    Læs mere
  • Blog

    Danske romaner 2014. Highlights.

    Sikke mange gode romaner, der er udkommet i 2014! En rød tråd gennem de romaner, som har sat de dybeste spor hos mig i årets løb, kredser om relationer mellem mennesker.

    Her følger nogle af mine favoritter af danske romaner fra i år, som jeg stærkt kan anbefale.

    Læs mere
  • Blog

    Det ulmer både i det indre og det ydre

    I en tid hvor danske forfattere anklages for at kredse om deres egne navler, bliver politiske temaer som klima, miljøet som tikkende bombe og verdens undergang stadig vigtigere i den nye litteratur.

    Læs mere
  • Blog

    Sætter det digitale spor i litteraturen?

    I Litteratursidens stand på Bogforum stiller vi i en paneldebat skarpt på hvilke spor, digitaliseringen sætter i litteraturen og hos læserne. Deltagerne i debatten er forlagsdirektør Jakob Moll, Zetland, adjunkt og forlagsdirektør Toke Riis Ebbesen, Replikant , og kritiker og redaktør på P1, Klaus Rothstein. Undertegnede er moderator i debatten.

    Læs mere
  • Blog

    Caspar Eric og Ina Munch Christensen får Danmarks største debutantpris

    Champagne, rosende ord og takketaler boblede om kap med de store smil, da Litteratursiden var med til at uddele Munch-Christensens Kulturlegat på 2 x 50.000 kr. til forfatterne Caspar Eric og Ina Munch Christensen. Allerede inden selve prisoverrækkelsen blev vi løftet ind i litteraturens fortryllende univers gennem en nærmest magisk oplæsning af en af sidste års vindere, Signe Gjessing.

    Læs mere
  • Blog

    Løft samfundet gennem læsning

    Læsning gør os klogere på livet og styrker vores forståelse for andre mennesker. En sådan empati er ikke blevet mindre vigtig i dagens mangfoldige samfund. Derfor er en investering i bibliotekerne også en samfundsinvestering.

     For et par år siden blev Yahya Hassans debut en bombe under den offentlige debat. Mennesker, som ikke tidligere havde læst digte, blev dybt berørte og oplevede nye erkendelser gennem læsningen. Det er blot ét eksempel på, hvordan læsning kan flytte mennesker og give udsyn.

    Læs mere
  • Artikel

    Litteratursiden på Krimimessen

    Kig forbi vores stand på Krimimessen den 21. - 22. marts. Mød Thomas Rydahl, deltag i vores quiz eller få en spritny krimi med under armen og anmeld den på Litteratursiden.

    Lørdag kl. 11 kan du du møde Litteratursidens forfatterambassadør Thomas Rydahl i samtale med Kirstine Grøngaard, tovholder for DR Krimiklubben på Litteratursiden. Eremitten af Thomas Rydahl er til debat i læseklubben i april.

    Læs mere
  • Blog

    Nyt bogshow er mere show end bog!

    Det er mennesket bag bogen, som er i fokus i  Cecilie Frøkjærs nye bogshow.

    I aftes gik "Cecilies bogshow"  i luften på TV 2 CHARLIE. Det er al ære værd at give bogen sit eget tv-program, men selve bogen kom dog i anden række. Det er et talkshow, som minder om tidens andre talkshows, men med en bog som anledning til at få et kendt ansigt i studiet.

    Læs mere
  • Artikel

    Seks danske forfattere udgives i USA

    Naja Marie Aidt, Dorthe Nors, Katrine Marie Guldager, Josefine Klougart, Malthilde Walter Clark og Amalie Smith udgives 30. januar i magasinet Asymptotedanske særudgave.

    Ifølge Asymptotes danske redaktør, Katrine Øgaard Jensen,  er de seks udvalgte forfattere en kombination af navne, som lige nu er populære på engelsk – og dermed kan lokke læserne til – og så navne, som der er mulighed for at hjælpe frem på den internationale scene.

    Myten om Danmark punkteret

    Læs mere
  • Artikel

    Vil du dele gratis bøger ud?

    Den 23. april vil Danmark Læser give 100.000 bøger til danskerne. Litteratursiden er med i projektet, og du kan melde dig til at dele bøger ud. 

    - Skønlitteraturen styrker vores fællesskab ved at give os en større forståelse for verden, os selv og hinanden. Det er det, man som boguddeler på Danmark Læser-dagen er med til at give videre.
    Sådan sagde Marianne Jelved på Bogforum i fredags d. 7. november, hvor det nye initiativ blev lanceret.

    Læs mere
  • Blog

    Kommentarer fra anonyme skal godkendes

    På grund af meget spam på sitet den seneste tid, er vi blevet nødt til - indtil videre - at godkende anonyme brugere af redaktionen, inden de publiceres på sitet.

    Så hvis du ønsker publicering af din kommentar med det samme, må vi blot opfordre til at du opretter en profil på sitet. Vi forsøger dog fra redaktionens side at foretage godkendelser, så hurtigt vi har mulighed for det.

    På den måde forventer vi at slippe for forstyrrende spam!

     

    Læs mere
  • Blog

    Talentfuldt eller talentløst?

    Når litteraturen ikke har været gennem forlagenes filter, men er brudt ud som digital litteratur, performance eller som selvpublicering, må bibliotekerne kvalitetsvurdere og skabe konteksten.

    Læs mere
  • Blog

    En god historie eller en tynd kop the?

    En god historie på 90 sider blæses op til en tynd kop the på 250 sider, som folk ikke har tid til at læse! Det er ifølge Jacob Moll fra forlaget Zetland virkeligheden for mange udgivelser!

    I et veloplagt oplæg på Litteratursidens temadag i foråret fortalte Jakob Moll, at han som forlagsredaktør ofte havde oplevet, at mange historier, f.eks. biografier og skæve og bemærkelsesværdige historier om mennesker, måske bare ikke er længere end knap 100 sider. Men da det typiske forlagsformat er 250 sider pustes de op til over dobbelt størrelse. Konsekvensen er en dårligere bog.

    Læs mere
  • Blog

    Litteratur mellem medier

    Hvad betyder mediet for oplevelsen af et litterært værk og skal en anmeldelse tage højde for mediet? Det var nogle af spørgsmålene på et seminar den 28. maj, der satte fokus på litteraturens nye vilkår i den digitale tidsalder

    Læs mere
  • Blog

    Litteraturens potentiale på bibliotekerne

    Litteraturen er identitetsskabende og har stor betydning for fællesskab. Det understregede Marianne Jelved  i sin tale på Danmarks Biblioteksforenings årsmøde i fredags. Jeg er helt enig og mener derfor, at litteraturen er - og skal behandles som – et omdrejningspunkt for bibliotekerne. Samtidig kræver formidling og adgang til litteratur på bibliotekerne hele tiden nytænkning i takt med udviklingen på bogmarkedet.

    Læs mere
  • Blog

    Større sanselighed og kreativitet ind i danskundervisningen

    Da jeg underviste i gymnasiet, lod jeg eleverne lytte til Søren Ulriks Thomsens oplæsning af digtet "Levende" for at give dem en dybere forståelse af digtet. På den måde kunne de mærke digtets sanselige ’her og nu’ i Thomsens rytmiske oplæsning og på egen krop mærke den tidslighed og forgængelighed, som digtet kredser om.

    Læs mere
  • Artikel

    Kandidater til Munch-Christensens debutantpris

    Har du lige udgivet din debut, eller er du på vej til det? Så send bogen til juryen og vær med i pris-konkurrencen, hvor to debutanter får hver 50.000 kr. fra Bodil og Jørgen Munch-Christensens kulturlegat. Igen i år er Litteratursiden med til at uddele prisen og bringer et stort tema om årets debutanter op til prisuddelingen i slutningen af september.

    Debutanter, der gerne vil modtage prisen i 2014, skal opfylde følgende:

    Læs mere
  • Artikel

    Redaktionens juleanbefalinger

    De bedste gaver er boggaver - synes vi! Læs redaktionens bud på, hvilke bøger vi vil give i julegave - og del gerne med os andre, hvilke bøger du vil lægge under træet i år.

    Frem til den 24. december kan du følge med i redaktionens forskellige bud på, hvad vi vil give til vores familie og venner (så er du blandt dem, må du hellere lukke øjnene). 

    Anmelderredaktør Anne Steen Himmelstrup:

    Læs mere
  • Blog

    Bag om nomineringen

    Nu er debatten i DR Romanklubben på Litteratursiden i gang. Men hvorfor er det netop disse seks romaner, som DR og Litteratursiden har nomineret i år?

    DR og Litteratursiden har gennem mange år haft et tæt samarbejde om DR Romanprisen. Fra december til maj  diskteres seks romaner, en pr. måned, i læseklubben DR Romanklubben  på Litteratursiden og på læseklubber på landets biblioteker. Nomineringen af romanerne sker i et samarbejde mellem DR og Litteratursidens redaktion.

    Læs mere
  • Blog

    Nye stemmer eller kendte ansigter?

    En bogmesse må - for at være andet end en markedsplads  - give rum til debatter om litteraturens væsen og om hvilke værdier der er og bør være styrende i det danske samfund i dag.

    Læs mere
  • Artikel

    Litteratursiden på Bogforum i Bella

    Kig forbi vores stand og oplev forfattersamtaler, få anbefalet gode bøger, deltag i konkurrencer og hør en debat om udviklingen på bogmarkedet.

    Og gå ikke glip af vores festlige arrangement, hvor vi fejrer relanceringen af Litteratursiden!

    Program for Litteratursidens stand på Bogforum i Bella 8. – 10. november 2013:

    Fredag d.8 november

    Kl. 11.30 Deltag i Litteratursidens quiz og vind gode bøger

    Læs mere
  • Artikel

    Festlig relancering af Litteratursiden på bogmessen

    Den 8. november relancerer vi Litteratursiden i et nyt dynamisk design. Vi skruer op for inspirationen til læsning og for at dele læseoplevelser med andre. Det bliver nemmere at finde det indhold, man søger og at finde relateret indhold, samtidig med at det bliver mere enkelt at debattere bøger med andre i det univers, som vi skaber for læseklubberne. Både læseklubberne og temaerne får nemlig egen forside, ligesom faglitteraturen har det i dag. Derudover styrker vi det personlige på sitet ved at vise fotos ved kommentarer og indlæg.

    Læs mere
  • Artikel

    Litteratursiden hylder debutanterne

    Der er spænding til det sidste, når Danmarks største debutantpris uddeles den 27. september. To lovende forfattere modtager hver 50.000 kr, og i år er det med Litteratursiden som ny partner.

    Læs mere
  • Artikel

    Vild med Ord i Aarhus

    Litteraturfestivalen Vild med Ord byder på et godt program med både interviews, oplæsninger og debatter, og favner i år både de brede og de smalle danske forfattere.

    I hele ugen op til litteraturfestivalen i Ridehuset d. 6. - 8. september er der mulighed for en række litterære oplevelser rundt om i byen. Du kan bl.a. møde Søren Ulrik Thomsen og Det Glemte Kvarter på Løve´s Bog- og vincafé.

    Læs mere
  • Artikel

    Litteratursiden står for event på Folkemødet på Bornholm

    På årets Folkemøde taler vi med forfatteren Ib Michael om, hvordan vi formes af de bøger vi læser. Samtidig skyder vi en landsdækkende bookcrossing i gang på festivalpladsen.

    Kulturstyrelsen har nemlig inviteret Litteratursiden til at stå for en event på deres stand i forbindelse med deres tema for dagen ”Når kulturen rykker læsevaner”. Senere samme dag optræder kulturministeren på standen og fortæller om de bøger, der har forandret hendes liv, og hun taler med forfatteren Kim Leine om, hvorfor vi alle sammen skal læse noget mere.

    Læs mere
  • Blog

    Lektørudtalelser er anakronistiske!

    Hvorfor ikke bruge de mange penge bibliotekerne smider efter lektørudtalelser på at få vurderet en større del af litteraturen og på en formidling, som læserne får mere glæde af?

    Læs mere
  • Blog

    Vi formes af de bøger vi læser

    Fiktionens karakterer giver os både større indsigt i andre menneskers reaktioner og er med til at skabe rammerne for, hvordan vi fortæller vores egen livshistorie.

    Læs mere
  • Blog

    Flyt fokus fra bestsellerne!

    Boghandlerne skyder sig selv i foden med deres massive markedsføring af bestsellere, som kommer til at overskygge de andre bøger på hylderne.

    Der er ingen tvivl om at bogbranchen er trængt i øjeblikket og de seneste ugers debat vidner om at der er behov for en vis prisregulering af bogmarkedet igen.  Når det så er sagt, mener jeg at boghandlerne – selv under de nuværende betingelser – også selv kan gøre noget for at vende skuden, nemlig ved at udvise større mod i formidlingen og bruge mere plads i udstillingsvinduerne og på hylderne til andre bøger end bestsellerne.

    Læs mere
  • Blog

    Den litterære event i USA - før og efter den finder sted

    Hvad enten der arrangeres samtaler med berømte forfattere eller poesi performances er det slående, at en event sjældent står alene i USA, men oftest har et rigt liv før og efter selve eventen.

    Det er bemærkelsesværdigt at litteraturarrangementer næsten altid optages på video eller som lyd og lægges på nettet. På den måde blive de både tilgængelige for alle og arrangementet bliver bevaret for eftertiden.

    Læs mere
  • Blog

    Ingen adgang uden vurdering!

    Når bibliotekerne giver adgang til lån af digitale materialer, må det kobles tæt sammen med formidling af materialet - ellers ligner tilbuddet alt for meget de kommercielle tjenester.

    Forberedelserne af en ny version af Litteratursiden er skudt i gang, og det giver anledning til et bidrag til debatten om, hvordan bibliotekernes skal give adgang til lån af digitalt materiale.

    Læs mere
  • Artikel

    Litteraturens App på vej

    Med vores kommende App til iPhone og iPad kan du deltage i Litteratursidens inspirerende fællesskab med deling af læseoplevelser og yndlingsbøger på flere platforme.

    I App’en kan du skabe din egen bogreol, gemme favoritter, dele hylder med andre og selv få inspiration fra andres boghylder. Samtidig kan du se, i hvilke forskellige sammenhænge en bestemt bog er nævnt og meget mere.

    App’en kommer til at indeholde en Facebook integration, som i dag ikke findes på litteraturområdet i Danmark. Du kan således både sætte dine litterære spor på selve App’en og på Facebook.

    Læs mere
  • Blog

    10 års fest

    Chefredaktørens tale til Litteratursidens ti års jubilæum, som blev fejret d. 9. november på Bogforum i Bella. Det er jo en festdag, og jeg synes disse ti år med litteratursiden har været én stor fest. Det har aldrig været en lukket fest,  den er blevet større og større, er åben 24 timer i døgnet og ført til flere nye partnere undervejsJ Festkomitéen har altid været meget engageret i festforberedelserne og samtidig skabt en meget personlig stemning.  I starten synes nogle at festen var lidt for pæn, men den er blevet vildere med årene.

    Læs mere
  • Blog

    Litteratursiden nomineret til pris

    I morgen præsenterer jeg vores fagbogsprojekt i forbindelse med nomineringen til ”Årets bedste projekt ” af Kulturstyrelsen, hvor vi samtidig kan løfte sløret for forårets emner i Fagbogklubben.

    Læs mere
  • Blog

    Vi deler vores læseoplevelser på kryds og tværs

    Litteratursiden har ti års jubilæum i denne uge. Hvordan har samtalen om litteratur så egentlig udviklet sig over disse ti år?

    Når man for ti år siden gerne ville have inspiration til en ny bog, læste man typisk en avisanmeldelse eller spurgte måske sin lokale bibliotekar eller boghandler. Efter sidste side var vendt, anbefalede man måske bogen til nogle venner eller deltog i en læseklub på biblioteket, men oftest talte man ikke så meget om sin læseoplevelse. Læseoplevelsen befandt sig i et personligt rum, som man ikke så ofte lukkede andre ind i.

    Læs mere
  • Blog

    Den magiske samtale på biblioteket

    Hver uge kommer hundredvis af mennesker til forfattersamtalerne på New York Public Library. Vi har besøgt direktør Paul Holdengräber for at finde nøglen til samtalernes popularitet.

    Læs mere
  • Artikel

    Ta’ en Tænkepause på biblioteket

    Litteratursiden kan nu præsentere 48 arrangementer på bibliotekerne med nogle af landets kloge hoveder, nemlig forfatterne bag den kommende bogserie Tænkepauser.

    Bogserien formidler forskellige forskningsfellter som f.eks. frihed, netværk og tillid og vil blive diskuteret i Litteratursidens læseklub Tænkepauser. Desuden giver vi adgang til at hente alle bøgerne som e-bøger og lydbøger.

    Læs mere
  • Artikel

    Litteratursiden bringer dig tættere på dansk forskning

    Litteratursiden giver dig nu mulighed for at møde nogle af landets skarpeste forskere og blive klogere på begreber som frihed, netværk og fjendskab.

    Har du nogensinde spekuleret på, hvordan en hæks højde kan udløse et årelangt fjendskab mellem naboer? Og hvorfor vi bliver ved med at fortælle hinanden historier om spøgelser og uhyrer, når vi ved, at de ikke findes i virkeligheden?  Det er blot nogle af de ting, du kan få opklaret,  hvis du bevæger dig ind på det nye spor i DR og Litteratursidens samarbejde om Fagbogklubben.

    Læs mere
  • Artikel

    MAKSIM GORKIJ LIGGER NUMMER ET

    Vi præsenterer første indlæg af vores nye forfatterambassadør, Alen Mešković,  der debuterede i 2009. Mešković er født i 1977 i Bosnien og kom til Danmark i 1994.

    Efter debuten med digtsamlingen Første gang tilbage udgav han i 2011 romanen Ukulele-jam, som blev indstillet til Weekendavisens Litteraturpris. Forfatteren er uddannet cand.mag. i moderne kultur og kulturformidling

    Læs mere
  • Artikel

    Nye debatbøger i Fagbogklubben

    Vi kan nu løfte sløret for titlerne i anden sæson af Fagbogklubben og glæder os til at anmelde og debattere bøgerne her i Litteratursidens nye fagbogsunivers.

    Derudover har forfatterne til de danske bøger allerede givet grønt lys for at tage ud til debatarrangementer på landets biblioteker i efteråret. Bøgerne vil naturligvis også blive omtalt på en række forskellige platforme på DR.

    Læs mere
  • Blog

    Debat med afsæt i faglitteratur på Litteratursiden?

    Massakren i Norge har igangsat en ophedet debat om højreekstremisme og det multikulturelle samfund, identitet og værdier, og debatten kunne nuanceres ved at tage afsæt i relevante fagbøger. I det hele taget spiller faglitteratur en større og større rolle i offentligheden. Derfor vil vi gerne udvide Litteratursiden med omtaler og debatter om fagbøger, som kan inspirere vores læsere til at deltage i den til tider heftige offentlige debat.

    Læs mere
  • Artikel

    Debat-arrangementer på bibliotekerne

    Litteratursiden kan nu præsentere 18 arrangementer med seks forskellige forfattere og debattører på bibliotekerne som en del af Litteratursiden og DRs samarbejde om Fagbogklubben. Du kan således både deltage i debatterne i vores læseklub og rundt omkring på landets biblioteker.

    Oversigt over Litteratursidens debatarrangementer :

    Læs mere
  • Blog

    Lad os bruge litteraturens sociale potentiale!

    Var det ikke fremme i den seneste valgkamp at prioritere læseklubber, bl.a. i forhold til at hjælpe socialt udsatte ?

    Det er på tide, at der nu også i Danmark sættes fokus på litteraturens sociale potentiale. Erfaringer fra 'The Reader Organisation' i England viser, at læseklubber i form af højtlæsningsgrupper både kan styrke deltagernes  læsefærdigheder og sociale kompetencer.

    Læs mere
  • Artikel

    Faglitteraturen får sit eget univers på Litteratursiden

    Vi læser fagbøger og skønlitteratur vidt forskelligt. Mens vi røres af romanens eksistentielle problematikker, får fagbøgerne os til at debattere og tage stilling til aktuelle emner. Derfor sætter vi nu fokus på fagbøgerne via en samlet indgang på sitet.

    forsiden for faglitteratur præsenterer vi de nyeste anmeldelser af fagbøger, læseklubdebatter samt omtale af Litteratursidens debatarrangementer på bibliotekerne.

    Læs mere
  • Blog

    Hallerne på scenen

    Sceneversionen af Josefine Klougarts Hallerne tilfører læseoplevelsen en stærkere og mere sanselig dimension i kraft af den flotte scenografi.

    Dette er ikke en anmeldelse, da vi ikke anmelder teaterforestillinger her på sitet, men vi forholder os til de steder, hvor litteraturen er afsæt og det lys, der kastes tilbage på læseoplevelsen og teksten.

    Læs mere
  • Blog

    Knuste hjerter i nye danske romaner

    Vi giver Valentinsdag et ordentligt spark og præsenterer en række aktuelle og kommende romaner, som handler om at miste kærligheden - enten ved at forlade eller selv blive forladt.

    Læs mere
  • Blog

    Anmelder-eksemplarer til brugerne

    Litteratursiden tilbyder anmeldereksemplarer af en række aktuelle bøger til jer, som har lyst til at skrive anmeldelser på Litteratursiden.

    Lige nu kan vi tilbyde følgende faglitterære titler:

    • Den åndløse dansker af Sørine Gotfredsen
    • Moonwalk med Einstein af Joshua Foer

    Titlerne er venligst sponsoreret af forlagene Kristeligt Dagblads Forlag og Hr. Ferdinand.

    Listen med titler vil blive opdateret løbende på Litteratursidens fanside på Facebook og her på sitet.

    Læs mere
  • Blog

    Del dit yndlingslæsested og vind en e-bogslæser

    Du kan stadig nå at deltage i konkurrencen og få chance for at vinde en e-bogslæser, så send et billede af dit yndlingslæsested inden mandag d. 31.  oktober.

    På Litteratursiden er det personlige møde med litteraturen i fokus, og derfor udskriver vi nu en fotokonkurrence med overskriften ’Dit yndlingslæsested’. Vinderpræmien er en e-bogslæser fra Sony, så du kan have alle dine yndlingsbøger med i tasken og læse overalt.

    Læs mere
  • Blog

    Litteratursidens ambassadør

    Vi er stolte af at kunne præsentere vores nye ambassadør, forfatteren Anna Grue. Hun vil både blogge om hvad der foregår bag kulisserne i forfatterværkstedet og fortælle om gode bøger.

    Læs mere
  • Blog

    Europæisk litteratur

    Hvad vil det sige at være europæer? Er der en særlig europæisk humor eller satire? Og giver det i dagens multikulturelle samfund overhovedet mening at tale om en europæisk identitet?

    Det er nogle af de spørgsmål som vil blive berørt i det kommende halve år, hvor Litteratursiden i anledning af det danske EU- formandskab sætter fokus på europæisk litteratur – med særlig betoning af den samfundskritiske europæiske litteratur.  Vi har valgt litteratur fra forskellige europæiske lande, som forholder sig til det Europa, de er en geografisk del af.

    Læs mere
  • Blog

    Mine bedste læseoplevelser i 2011

    Inden de nye bøger begynder at strømme ind vil jeg sige et par ord om årets bedste danske læseoplevelser.

    To digtsamlinger bliver i hvert fald stående - begge samlinger kredser om identitet på forskellige måder:

    Læs mere
  • Artikel

    Mød samfundsdebattører på bibliotekerne

    Nu kan du ud over at deltage i samfundsdebatten i læseklubben på sitet, møde forfatterne til foreløbig 18 arrangementer på landets biblioteker.

    I Litteratursidens læseklub deltager forfatterne i debatten,  og du vil allerede i december kunne diskutere 'Hippie 1' med Peter Øvig Knudsen. Læseklub-debatten går i luften 1. december.

    Læs mere
  • Blog

    Læseklub om fagbøger

    Vil du diskutere Peter Øvig Knudsens aktuelle bog Hippie med andre læsere og med bogens forfatter? Så meld dig til vores nye læseklub om fagbøger, som går i luften 1. december.

    Litteratursiden præsenterer i samarbejde med DR ”Månedens fagbog”, hvor vi fremover hver måned vil introducere en aktuel, samfundsdebatterende fagbog og lægge op til debat – både her på sitet og på DR’s forskellig platforme. Forfatterne deltager i debatten i læseklubben.

    Læs mere
  • Blog

    Vi anmelder

    På Litteratursiden elsker vi at anbefale gode bøger.  Men vi er ikke lige begejstrede for alle nye bøger, og derfor skifter bogomtalerne nu navn til ”Vi anmelder.”

    Litteratursidens anmeldelser vil ikke ligne dagbladsanmeldelser, men have et særligt personligt touch og fokusere på mødet med værket frem for værket i sig selv. Den lange analyse skal man typisk kigge langt efter i vores anmeldelser.

    Læs mere
  • Artikel

    Forfattervideoer på Litteratursiden

    Litteratursiden kan nu i samarbejde med Mediamovers præsentere videoer med oplæsninger af - og interviews med - aktuelle forfattere som bl.a. Helle Helle og Julia Butschkow.

    Du kan bl.a. se:

    Læs mere
  • Blog

    Vil du være med til at rate bøger?

    Nu kan du se en liste over de ti bedst ratede bøger på forsiden af Litteratursiden og være med til at bestemme hvilke bøger, som skal figurere på listen.

    Vi vil gerne opfordre til at du rater alle de bøger du har læst, da listen bliver mere relevant og interessant i takt med at flere og flere brugere rater bøger på sitet.

    Læs mere
  • Blog

    Litteratursidens nye ambassadør

    På Litteratursidens redaktion er vi stolte af at kunne præsentere efterårets ambassadør, forfatter Morten Brask.

    Forfatter og kommunikatør Morten Brask vil resten af året blogge på Litteratursiden om tanker inde fra forfatterskabet. Morten Brask har udgivet otte bøger om alt lige fra koncentrationslejren Theresienstadt, rejsebeskrivelser i Indonesien og senest om vidunderbarnet William Sidis.

    Læs mere
  • Blog

    Litteratursidens redaktionelle profil

    På det seneste har der været en del debat om sitet. Jeg vil gerne lægge op til en ny debat med vores brugere ved at udfolde sitets redaktionelle profil.

    Omdrejningspunktet på Litteratursiden er den personlige formidling med fokus på inspiration, den personlige læseoplevelse og samtalen om bøger.

    Anbefalinger eller anmeldelser?

    Læs mere
  • Artikel

    Deltag i vores brugerundersøgelse

    Hvis du bruger ca. 5-7 minutter på at besvare nogle spørgsmål, kan du både få indflydelse på nye tilbud på sitet og måske vinde en nyere dansk roman.

    På Litteratursiden har vi brug for at vide mere om dig som bruger for at kunne udvikle sitet til netop dine ønsker og behov.

    Vi håber derfor at du vil besvare følgende spørgsmål:

    https://www.inquisiteasp.dk/cgi-bin/qwebcorporate.cgi?idx=WFMA5C

    Mange tak for hjælpen!

    De tre bøger, du kan vinde er:

    Læs mere
  • Blog

    Når hjemløse møder litteraturen

    Hvor var det en stærk oplevelse at se 'Læsegruppen Sundholm' på tv forleden.  Især når de hjemløse ser nogle nogle mønstre i deres eget liv gennem mødet med Espedals bog ”Gå”. For eksempel nævner Anita fra læsegruppen, at hun genkender det i bogen med at være draget mod kaos, konstant at skabe kaos i sit liv, og det er grunden til,  at hun har været dybt alkoholiseret og forladt sin familie. ”Nu står jeg i en situation, hvor jeg ikke længere har de ting i mit liv. Jeg står på egne ben og må arbejde mig op fra bunden,” siger hun i programmet.

    Læs mere
  • Blog

    Noget at glæde sig til

    Sikke mange læseoplevelser, som venter lige om hjørnet. Flere af forårets nye danske bøger kan jeg næsten ikke vente med at få i hånden.

    Et sted i provinsen - Helle og Hørslev

    Læs mere
  • Blog

    Lyt til en bog

    En gang i mellem forstærker en lydbog oplevelsen af værket. For mig er det mest slående eksempel Helle Helles oplæsning af romanen Ned til Hundene. Den særlige tone, som hersker i bogen, er endnu mere intens i oplæsningen med Helle Helles intoneringer og formidable evne til at holde pauser, ikke mindst i replikkerne.

    Læs mere
  • Blog

    Hvem bruger Litteratursiden?

    For et par måneder siden havde vi en brugerundersøgelse på sitet. Og hvem er den typiske bruger på Litteratursiden så? Den typiske bruger er en kvinde på 36 år og derover med en mellemlang eller lang videregående uddannelse. Dvs. billedet svarer til den typiske læser - nemlig en veluddannet kvinde over 35 år.

    Læs mere
  • Blog

    Litteratursiden på BogForum

    Tak til alle jer som lagde vejen forbi Litteratursidens stand på BogForum. Herligt at møde så mange af vores læsere face-to-face. Ikke mindst til vores forfatterinterviews var der rift om pladserne i standen.

    Litteratursidens populære interviews talte blandt andet vinderen af Danske Banks Litteraturpris, Morten Ramsland, og Litteratursidens ambassadør, Anne Lise Marstrand- Jørgensen. Også til vores quizzer var standen proppet, da mange gerne ville vinde nogle af de gode bøger, vi satte på højkant, ligesom mange kom forbi for at høre redaktionen anbefale årets bedste bøger.

    Læs mere
  • Blog

    Hent en gratis bog på stand 85

    Hent en af årets bedste romaner på Litteratursidens stand på BogForum og skriv en anbefaling af den på Litteratursiden.

    Vi tilbyder nogle af årets mest interessante danske og internationale romaner på standen:

    Læs mere
  • Blog

    Litteraturstøttens nødvendighed!

    Hvor er det ærgerligt at den hede debat om litteraturstøtte mere er kommet til at handle om fordeling af pengene end om konsekvenserne af at skære 75 % af støtten til forfatterne væk. 

    Langt vigtigere er det derfor at stille skarpt på hvilken betydning en sådan nedskæring vil få for udviklingen af litteratur i vores samfund. Og lad os samtidig få en debat om litteraturens nødvendighed som sådan.

    Læs mere
  • Blog

    Hvordan har lyrikken det?

    Det er blevet sværere at få en digtsamling udgivet på et af de store forlag, men omvendt lever lyrikken sit eget liv på andre platforme – på nettet og som litterær performance.

    Læs mere
  • Artikel

    Bogbidder

    Værsgo, smag på bøgerne. Fra mandag til fredag serverer vi hver dag en bid af en bog. I denne uge kan du få bogbidder af "Miraklets fald" af Christian Reslow.

    Er du sulten efter et godt plot, en romantisk kærlighedshistorie eller en god gammel klassiker – så har vi dækket op. En bid om dagen, et kapitel om ugen.

    Læs mere
  • Artikel

    Brugerundersøgelse

    Vi vil gerne gøre Litteratursiden til Danmarks bedste litterære mødested.

    Derfor har vi brug for at vide mere om jer brugere og jeres behov.

    Litteratursiden skal ikke blot være det síte, hvor I går hen, når I søger information og inspiration, men også det sted, hvor I går hen for at dele jeres læseoplevelser, diskutere litteratur eller blander jer i den litterære debat.

    Vi håber derfor I vil hjælpe os ved at besvare følgende spørgsmål:

    Læs mere
  • Blog

    Blik for kunsten?

    Lad os få mere offentlig debat om kunstens rolle i vores samfund – og politikerne må meget gerne deltage i debatten. Sidste uges offentliggørelse af at flere folketingspolitikere ikke har deltaget i møderne i repræsentantskaberne for Statens Kunstfond og Statens Kunstråd, hvor der er mulighed for kulturpolitiske diskussioner, synes jeg er ret alarmerende.

    Læs mere
  • Blog

    Styrk kreativiteten i danskundervisningen

    Ud over at bruge Litteratursidens redaktionelle stof i danskundervisningen, er der et stort potentiale i forhold til at lade eleverne selv skrive tekster til sitet.

    I dag bruger mange elever på ungdomsuddannelserne Litteratursiden til litteratursøgning. Især er vores mange analyser af værker udkommet siden år 1900 guld værd i forbindelse med danskopgaver. Ud over en omfattende analyse og fortolkning af værkerne, rummer analyserne henvisninger til sekundær læsning samt en periodebeskrivelse.

    Læs mere
  • Blog

    En rystende læseoplevelse

    Så er jeg tilbage som chefredaktør på Litteratursiden efter min barsel, og jeg glæder mig til igen at være med til at formidle gode læseoplevelser her på siden.

    En gang i mellem læser man en bog som ryster og forstyrrer ens verdensbillede – Det dobbelte land af Birgithe Kosović, som jeg netop har læst, er sådan en bog.

    Læs mere
  • Blog

    Velkommen til Litteratursiden 2.0

    "Er det Litteratursiden jeg er inde på?" Ja, du er kommet til den nye version af Litteratursiden, og du har nu mulighed for selv at skrive til siden.

    Du kan fortsat finde indholdet fra den tidligere version af Litteratursiden, og bruge siden som hidtil, men samtidig kan du nu rate og anbefale bøger, blogge, finde læsevenner og oprette din egen boghylde. Jo flere som bruger systemet aktivt, des bedre blive det.

    Brænder du for at skrive om Søren Ulrik Thomsen eller en anden digter? Så har du en enestående chance på vores lyrikwiki.

    Læs mere
  • Blog

    Færre bøger oversættes til dansk!

    Er der ikke noget paradoksalt i at vi lever i en mere og mere global verden, samtidig med at forlagene oversætter færre bøger fra sprog som fransk, spansk og tysk?  Forlagene er trængte, og vil have bestsellere i stil med forfattere som Stieg Larsson og Dan Brown, og opgiver ofte på forhånd mere krævende udenlandske forfatterskaber.

    Oversætteren Iben Hasselbalch fremhævede i en overbevisende artikel i Politiken i lørdags, at flere af de gode forfattere hun tidligere har oversat med ét er blevet opgivet af forlagene.

    Læs mere
  • Blog

    Forskning i dansk litteratur truet

    Regeringen foreslår et nyt pointsystem, som belønner international forskning. Det vil ramme forskningen i dansk litteratur, da den kun sjældent publiceres i internationale tidsskrifter. 

    Forskning i danske forfatterskaber vil aldrig kunne opnå maksimumpoint i det nye system. Og derfor ikke få lige så mange forskningsmidler som forskning i f.eks. amerikanske forfatterskaber.

    Læs mere
  • Blog

    Encyklopædien sat fri

    Så blev den store danske encyklopædi tilgængelig for alle på nettet, og det var sandelig på tide, da netop et leksikons kvalitet afhænger af muligheden for løbende opdatering. Set i det lys kan det undre, at Danmarks største leksikon ikke for længst er blevet lagt ud på nettet til gratis brug for alle.

    Læs mere
  • Blog

    Skriv på lyrikwikien

    Har du lyst til at skrive om hvorfor du læser Inger Christensen - eller en anden digter? Så har du muligheden på Litteratursidens lyrikwiki.

    På wikien kan du også fortælle om en digtsamling, som har betydet noget helt særligt for dig - måske været med til at ændre dit syn på livet.

    Læs mere
  • Blog

    Åbning af Litteratursiden 2.0

    Kulturminister Carina Christensen åbner Litteratursiden 2.0 den 4. februar kl. 15.30 på Nørrebro Bibliotek.

    Du kan også møde Litteratursidens nye ambassadør, forfatteren Merete Pryds Helle, som har eksperimenteret med forskellige medier i sit forfatterskab. Desuden vil chefredaktør for DR Kultur, Torben Smidt Hansen, fortælle om samarbejdet mellem DR og Litteratursiden.

    Vi byder på et lille traktement og glæder os til at vise den nye version af Litteratursiden.

    Vi ses den 4. februar på Nørrebro Bibliotek,
    Bragesgade 8b, 2200 København N.

     

    Læs mere