Hvorfor bruge ferien på letfordøjelige bøger? Læs i stedet syv af årets bedste danske romaner, som med eksistentiel tyngde dykker ned i moderskab, psykisk sygdom, erindring og historie.
Ulvekvinten af Trisse Gejl
Ulvekvinten er en af årets store læseoplevelser, ikke mindst takket været den store psykologiske dybde i personbeskrivelserne. Den kvindelige musiker Zoe får det gradvist dårligere og dårligere psykisk, og hendes adfærd skildres på skift af hendes veninde og hendes ni-årige søn. Beskrivelsen af, hvordan sønnen både forstår og undrer sig uden helt at forstå moderens adfærd, er både barsk og overbevisende læsning. Romanen fordømmer ikke, at den syges omgivelser overser faresignaler, men giver os på nuanceret vis et skarpere blik for de små forskydninger i en persons adfærd, der viser, at hun er på vej ud over kanten.
Mor af Maja Lucas
Rystende fortælling om en ung navnløs kvindes fortvivlelse som nybagt mor skrevet i et fortættet og fragmentarisk sprog. Man læser den nærmest i et langt åndedrag. Det eminente i bogen er, at den gennem et smukt sprog fremskriver en tæt på tabubelagt kompleksitet i moderrollen. Kvinden rummer en stor kærlighed til sit barn men har i stigende grad svært ved den følelsesmæssige og fysiske nærhed, som følger med. Det er endnu en bog, som gør op med den perfekte moderrolle, men denne lille uimodståelige perle er en tand mere kompromisløs end de fleste. Læs den, medmindre du er gravid eller planlægger at blive det i nærmeste fremtid!
Erindring om kærligheden af Kirsten Thorup
Netop vanskeligheden ved moderrollen og især konflikterne i det livslange forhold mellem en mor og datter er udgangspunktet i Thorups hudløse og stærkt bevægende roman. Da kvinden Tara får barnet Siri og forsøger at opbygge en familie, formår hun ikke at skabe stabilitet og tryghed. Det betyder, at Siri i perioder bliver fjernet. Romanens skildring af Taras og datteren Siris ulidelige kampe tegner samtidig et skarpt billede af Taras sociale deroute. Tara forstår først sent, hvorfor hun aldrig havde opnået ’det gode liv’. Det var simpelthen ikke det liv, hun ønskede for sig selv, men det var det liv, Siri havde savnet i barndommen. Ud over at romanen på elegant vis kobler det personlige og det politiske, viser den de skred, der er sket i vores samfund fra 1970’erne frem til i dag.
Som om af Kristina Stoltz
Som om er den bedste roman fra Stoltz til dato, og den skal læses! Her får vi historien helt tæt på gennem et sprællevende billede af Christianshavn i 1980’erne. Stoltz væver på elegant vis et nutidsspor med forfatteren Fanny, hendes synsforstyrrelser og kvaler i ægteskabet sammen med et tilbageblik på opvæksten med fri opdragelse i 1980'erne, der både rummede stor kærlighed, men også en masse rod, især på grund af farens sidespring og skrøbelige sind. Fannys synsforstyrrelser på det ene øje forvrænger hendes blik på omverdenen, der også er ved at smuldre, og hun må vælge mellem børnene og manden. Romanen er fremragende fortalt og smukt skrevet og bringer læseren helt tæt på Fannys følelser og refleksioner. Ud over at den rummer selvbiografiske elementer, kredser den med flere referencer til Knausgård om grænserne for autofiktion.
Folkets skønhed af Merete Pryds Helle
Folkets skønhed er baseret på Pryds Helles egen slægtshistorie, og den er kort sagt årets mest medrivende og troværdige historiske roman! Vi får et flot og nuanceret portræt af Marie, som er tegnet frit efter forfatterens mor og derfor også gør refleksioner om autofiktion nærværende. Romanen giver et skarpt og til tider hjerteskærende billede af Maries opvækst i 30’erne og 40’erne i et fattigt daglejerhjem på Langeland, hvor vold mod børn var hverdagskost, og undertrykkelse af følelser blev anset som den bedste måde at ruste børn til livet på. I modsætning hertil står maleriet ’Folkets skønhed’, som faren en dag har med hjem, og det symboliserer den skønhed, som familien søger efter på trods. Marie flytter til hovedstaden med kæresten, hvor hun ender som hjemmegående, og den bevægelse er også et tema i dette store livsværk af en roman.
De døde og de levende af Benn Q. Holm
Kan der stadig skrives gode bøger om besættelsestiden? Ja, det er Q. Holms nye roman, der giver et fint tidsbillede af København under besættelsen og i efterkrigstiden, et glimrende eksempel på. Ebbe og Karen er kærester og aktive i modstandskampen, men en sabotageaktion går galt, og Ebbe sendes til Sverige. Da han vender hjem, er Karen gravid med en anden. De finder sammen igen, men Ebbe forbliver bitter, og han mister fodfæstet, mens Karen får en politisk karriere. Med sans for tidens og stedets detaljer viser roman, hvor svært det kan være at vende hjem fra krigen og hvordan det går, når skuffelsen og modløsheden tager magten.
Forestillinger om Ana Ivan af Mikkel Rosengaard
Denne kalejdoskopiske kunstnerroman udforsker vores oplevelse af tid i et legende let sprog. Den unge jeg-fortæller møder den rumænskfødte kunstner Ana Ivan i New Yorks, og hendes dramatiske livshistorie og hendes betragtninger over tid ændrer hans forståelse af sig selv. Ana Ivan får fortællerens liv til at ændre retning, og ikke mindst er hans tid under pres, fordi han mere og mere lever i og for sin egen fortælling med afsæt i Ana Ivans historie. Romanen bringer gennem hendes historie læseren fra fortidens brutale rumænske diktatur til nutidens eksperimenterende kunstscene i New York. En flot og finurlig debut, som også får læseren til at mærke at tiden er en relativ størrelse.
Hvem siger, du ikke skal udfordre dig selv i hængekøjen og i lufthavnen? Hvis du holder ferie med disse syv romaner, kan jeg kan love, du har uafrystelige læseoplevelser i vente.
Kommentarer