Ny dansk litteraturpris går til egyptiske Amira Hanafi for hendes digitale værk 'A dictionary of the revolution'. Det er digital litteratur i form af en multi-vocal storytelling om Det arabiske forår og bygger på interviews med 200 mennesker omkring Tahrir-pladsen.
Prisen er stiftet af bibliotekerne og Litteratursiden som en del af arbejdet med at udbrede digital litteratur. Amira Hanifas værk er udvalgt blandt 50 danske og internationale forfattere og kunstnere, der har deltaget i konkurrencen. De bruger alle det digitale til at fortælle deres historier, som først for alvor bliver bragt til live, når læseren agerer på skærmen.
”Amiras litterære værk er flot på sine egne betingelser. Det har en stærk aktualitet omkring revolutionen i Egypten, der jo også blev drevet frem af digitale medier. A dictionary of the revolution er en værdig vinder med sin refleksion over sprog og medier og har politisk aktualitet bygget over 200 stemmer omkring Tahrir-pladsen", siger Søren Pold, lektor i digitalt design på Aarhus Universitet og en del af prisjuryen i konkurrencen Public Library Prize for Electronic Literature.
Tematisk kredser værket om 160 ord udvalgte fra den politiske diskurs i Egypten i 2011. Forfatteren bad mennesker omkring pladsen fortælle, hvad ordene betød for dem. Det giver tilsammen et værk med et mindre mylder af stemmer, der forholder sig til tab, en voldsom tid og håb. Det udspiller sig ved, at læserne klikker på de valgte ord, og så springer fortællingerne frem.
Udstilling af de shortlistede værker
Amira Hanafi modtager 4.000 euro og kan glæde sig til at drage på turné med de ni andre shortlistede værker i Danmark til efteråret.
Aktuelt kan A dictionary of the revolution opleves på Dokk1 i Aarhus, hvor prisen blev overrakt i tirsdags den 30. april til en konference om digitale fortællinger. Fra den 6. maj og måneden ud bliver de ti værker præsenteret på Roskilde Bibliotek og i løbet af efteråret kan de opleves på en række andre biblioteker.
Amira Hanafi har selv et stærkt bånd til bibliotekerne: "Jeg er utrolig glad for at få en pris fra folkebibliotekerne. Biblioteket har altid betydet noget særligt i mit liv, Som barn læste jeg en bog om dagen, og mine forældre var helt bekymrede for mig. Jeg bruger stadigvæk biblioteker meget", fortalte den glade prisvinder.
De aktuelle udstillinger inviterer publikum ind i den mangfoldige digitale litteraturs verden og giver et eksklusivt indblik i de bedste værker. Her bladrer du ikke i en bog, men tager aktiv del og klikker, hører og indimellem fysisk bevæger dig gennem fortællingen på skærmen.
Prisen og udstillingen er en del af det nationale projekt Litteratur i digital transformation, som er finansieret af Slots- og Kulturstyrelsen. Bag projektet står Aarhus Kommunes Biblioteker, Helsingør Biblioteker, Herning Bibliotekerne, Roskilde Bibliotekerne samt Litteratursiden.
Kommentarer