De bedste gaver er boggaver - synes vi! Læs redaktionens bud på, hvilke bøger vi vil give i julegave - og del gerne med os andre, hvilke bøger du vil lægge under træet i år.
Frem til den 24. december kan du følge med i redaktionens forskellige bud på, hvad vi vil give til vores familie og venner (så er du blandt dem, må du hellere lukke øjnene).
Anmelderredaktør Anne Steen Himmelstrup:
Min søster er dansklærer, og hun får derfor altid det bedste af det bedste indenfor den nye danske litteratur. I år giver jeg hende Asta Olivia Nordenhofs intense og smukke digtsamling Det nemme og det ensomme, som jeg allerede har læst adskillige gange og har lyst til at gå rundt og citere hele tiden.
Min far læser meget, og det er derfor altid en fornøjelse at give ham bøger, fordi jeg ved, at han rent faktisk får læst dem! Til foråret går han på efterløn, og et af hans nye projekter er at anskaffe sig en motorcykel. Derfor skal han have kultbogen Zen og kunsten at vedligeholde en motorcykel af Robert M. Pirsig fra 1977, så han rigtig kan begynde at glæde sig.
Min svoger plejer ikke at ønske sig bøger og da slet ikke digtsamlinger, men i år har han skrevet Yahya Hassan på sin ønskeseddel, så den skal han da helt sikkert have! Jeg er så begejstret over, at den bog har fået så mange mennesker til at læse digte. Mit stille håb er, at den interesse med tiden kan vokse til også at omfatte andre fremragende digtere.
Min svigerfar får den fine Fluefælden af Fredrik Sjöberg. Den er en blanding af selvbiografi, essay, naturbeskrivelse, heltebiografi, rejseskildring og pamflet, hvilket jeg synes lyder ganske fremragende, så den tænker jeg at låne, så snart han har læst den.
Min veninde er illustrator og laver de fineste illustrationer. Jeg køber tit smukke illustrerede bøger til hende i gave, og i år har jeg fundet bogen Jane, the fox and me af Fanny Britt, illustreret af Isabelle Arsanault. Det er en graphic novel med nogle virkelig fine tegninger. Jeg fandt den på det inspirerende site Brainpickings.org, som anbefaler bøger.
Mine børn får også bogpakker. Min søn på ni år får Tissemyrens bid om superhelten Antboy af Kenneth Bøgh Andersen. Min søn på seks år får to Vitello-bøger af Kim Fupz Aakeson. Jeg synes, han er en genial børnebogsforfatter, og vi har næsten alt med ham. Den mindste på tre år får Lille frø og Den skaldede mand af Strid, en anden af vores absolutte favoritter herhjemme.
Chefredaktør Lise Vandborg anbefaler:
Bøger blev indgangen til min svigermors hjerte. Hun sluger den ene roman efter den anden og vil altid gerne have tips til gode og gribende bøger, når vi ses. Min svigermor får derfor det grumme familedrama Forbandede yngel af Anne-Cathrine Riebnitzsky.
Min mor hælder til psykologiske romaner og får derfor Knud, den store af Hanne Vibeke- Holst. Ikke blot har hun læst flere bøger af både Kirsten Holst og Hanne Vibeke Holst, men hun både bor og har sommerhus i Nordjylland, og følger med i denne families historie på godt og ondt.
Min far er glad for både krimier og faglitteratur med historisk og politisk tilsnit, og i år vælger jeg en fagbog, nemlig ’Andre folks penge – historien om den danske finanskrise’ af Niels Sandøe og Thomas Svaneborg.
Mine børn skal selvfølgelig også have bøger. Mange af de forfattere jeg selv holder af at læse skriver også vanvittig gode børnebøger. Min 4-årige datter får ”Plet, Langøre og et bjerg af kaninlort” af Christina Hesselholdt. Det er en skøn historie som min ældste datter elskede som 4-5.årig, da vi lånte den på biblioteket Og hvem ved måske kan den forhale min datters ønske om at familien skal have en kanin?
Min 4-årige søn skal have Vandkunstens "Børnenes Tusind og en nat", som netop er udkommet. Den er bearbejdet for børn efter udvalgte fortællinger fra Ellen Wulffs roste oversættelse fra arabisk og illustreret af Cato Thau-Jensen. Mine børn elsker den dramatiske logik og voldsomhed, der hersker i disse eventyr!
Min 6-årige datter og jeg har lige set "Brødrene Løvehjerte" sat op på Aarhus Teater, og hun var meget grebet af historien. Derfor får hun en flot illustreret udgave af denne udødelige klassiker af Astrid Lindgren.
Min veninde får Josefine Klougarts Om mørke, som er en af de bedste og mest originale bøger jeg har læst i år. Romanen er lavet med tre forskellige tryk på forsiden, guld, blå og lyserød og jeg valgte guld, da det passer godt til min ekstravagante veninde.
Og endelig skal min kæreste – udover et romantisk weekendophold med mig - også have en litterær klassiker. Da han i sin tid kom ind på universitet og læste matematik/datalogi havde han litteraturhistorie som 2. prioritet. Tænk alle de klassikere han er gået glip af ved at komme ind på sin 1.prioritet! Derfor får han ”Krebsens vendekreds” af Henry Miller.
Og hvis nogle af mine egne gavegivere smuglæser dette indlæg, kan jeg afsløre at mine to største bogønsker er den imponerende nyoversættelse af Tusind og en nat og den nye flotte Taschen- bog om Gustav Klimt. Værker som på smukkeste vis manifesterer betydningen af den fysiske bog.
Debatredaktør Michael Linde Larsen anbefaler:
Hvad er bedre end at få ønskesedler, hvorpå der bare står "gode bøger".
Det er virkelig to ord som kan pirre min bibliotekariske trang til at prakke andre bøger på. Så har er, hvad jeg måske kunne finde på at købe som gaver til den kommende højtid.
Min lillebror har engang for mange år siden læst dansk, og han har altid været glad for at blive udfordret i sin læsning. Man kan vel sige, at han kan li' at gå på opdagelse i sin læsning. Så han skal have "Den danske borgerkrig 2014 - 18" af Kaspar Colling Nielsen. Jeg har altid synes, det er fedt, når forfattere finder deres helt egen stemme og udtryk. Sådan en har Kaspar Colling Nielsen. Her er højt til loftet, masser af eventyr men også plads til eftertænksomhed. Når han så har læst den, kan han jo skrive sammen med andre læsere om bogen i DR.Romanklubben, hvor den i 2014 kommer til debat.
Jeg har to piger på henholdsvis 13 og 16 år. Og intet er jo som det var engang (altså da jeg var dreng). Nu er det fanfiktion på nettet som der læses og bøger om og med realitystjerner. Så jeg ved ikke rigtig, om det skal være to opdragende bøger eller om jeg bare skal acceptere, at tingene er, som de nu engang er.
For en god roman skal virkelig være god for at den bliver læst inde på teenageværelserne. Så det sikre valg vil være en bog om One Direction til den store og et abonnement til TV3 viaply til den anden!
Min mor kan godt li' at læse en god roman. Sådan nogle hvor der er en god chance/risiko for at blive følelsesmæssigt berørt. Så mon ikke jeg rammer nogenlunde plet, hvis jeg giver hende "En pige og en dreng" af Morten Brask. Endnu har jeg ikke nået at læse den, men jeg kender flere som har været voldsomt berørt af den, og som betegner den om en af årets bedste bøger.
Min svigerfar er en af de mænd som sikkert vil sige, at han ikke læser. Men det passer faktisk ikke. For godt nok læser han ikke så mange romaner, men han læser masser af faglitteratur, f.eks. gode sportsbiografier. og dem kommer der jo altid mange af op til jul. Hvis jeg i år skal pege på en af slagsen, - som jeg selv kan læse bagefter:-) så bliver det "Gul feber" af Michael Rasmussen. Her er klar snak, og masser af gode, grumme og sande cykelhistorier.
Min kone er vild med at læse krimier. Derfor skal hun have en af de bedste. Og så er det endda ikke en rigtig krimi, men en sag fra det virkelig liv som slår alverdens krimier. Jeg vil faktisk skrive, at havde en krimiforfatter skrevet et sådant plot, ville forlaget nok have afvist historien som ganske utroværdig. Det er bogen "Den falske seriemorder" af Hannes Råstam. Her afdækkes Sveriges største retsskandale, hvor en mand tilstår over 30 drab, bliver dømt for de 8 og lagt for had af alle. Problemet er bare at intet passer. Han har løjet om alt.
Temaredaktør Tina Brødsgaard Andersens juleanbefalinger:
Gode gaver er små, hårde, firkantede pakker. Både at give og modtage. For findes der noget bedre end at gruble over, hvilken bog, der vil være helt perfekt at give til en, man holder af? Det skulle da lige være at åbne en gave med en bog, der er helt særligt udvalgt til lige netop mig. Det glæder, det pirrer nysgerrigheden, og det giver varme i forholdet mellem giver og modtager.
Min far: Min far elsker historiske bøger og bliver skuffet, hvis han ikke får endnu en til samlingen i julegave. Han var især glad for Tom Buk-Swientys to bøger om krigen i 1864, og derfor skal han have Buk-Swientys seneste fortælling om Kaptajn Dinesen. Historien om Karen Blixens far den aristokratiske eventyrer, kriger, jæger, politiker og forfatter, Wilhelm Dinesen er helt sikkert noget for ham.
Min svigermor: Min svigermor sluger ca. to romaner om ugen. Og det må meget gerne være bøger, der handler om slægtshistorier, stærke kvinder eller i det hele taget er store fortællinger med dyb psykologisk indsigt. Derfor skal hun i år selvfølgelig have nobelprismodtageren: Alice Munroes: For meget lykke.
Min mand: Min mand læser meget i forbindelse med sit job, så når han læser noget for sin helt egen skyld, er det nøje udvalgt. I år skal han derfor helt klart have nyoversættelsen af Sult med Kim Leines forord. Og så elsker han faktisk også gode graphic novels, så jeg er sikker på, at han vil blive rigtig glad for Asterios Polyp af David Mazzucchelli.
Min veninde: Min veninde kan lige som mig ret godt lide bøger af nyere danske forfattere, som laver skæve skildringer af den nære hverdag. I år skal hun have Lone Aburas: Politisk roman. Dels er den nok lige til at overkomme længdemæssigt, når man er mor til to små, og dels er den både underholdende, godt skrevet og har noget på hjerte. Jeg er sikker på, at den er lige noget for hende.
Mine børn: Mine børn på hhv. snart 2 og 3 år elsker Ida Jessens bøger om den lille elefant Carl. De skal derfor have den nyeste i serien Da Carl havde det sjovt, og jeg vil helt personligt også glæde mig til at læse den højt for dem – for som regel er der også noget at komme efter som forældre.
Kommentarer