Den høje kvalitet og litterære mangfoldighed, som kendetegner dansk litteratur lige nu, afspejles i de bøger, som kæmper om årets pris. Nu kan du stemme på din favorit til prisen, der er på 100.000 kr.
Afgiv din stemme her
De ti nominerede forfattere er:
- Olga Ravn: Den hvide rose
- Merete Pryds Helle: Folkets skønhed
- Christina Hesselholt: Vivian
- Dorthe Nors: Spejl, skulder, blink
- Daniel Dencik: Grand Danois
- Malene Sølvsten: Ravnenes hvisken
- Thomas Rydahl: De savnede
- Søren Ulrik Thomsen: En hårnål klemt inde bag panelet
- Abdel Aziz Mahmoud: Hvor taler du flot dansk!
- Jørn Brøndal: Det sorte USA
Olga Ravn: Den hvide rose
Ravns digte var sidste års mest stilsikre og originale danske digtsamling. Det er en minimalistisk, magisk og billedskabende samling digte, hver på fem linjer, om sygdom, død og tabt kærlighed og med rosen som bevægende gentagelsesfigur. Den hvide rose er den røde roses modsætning og repræsenterer både liv: ”Alt/ hvad jeg/ har gjort for at/ beholde dig/ blomstrer” og død: ”Hvorfor er vi ikke/ en cigaret der møder/ en kugle af pink papir/ skod dig i mig som døden”.
Merete Pryds Helle: Folkets skønhed
'Folkets skønhed' er inspireret af forfatterens egen slægtshistorie og er den mest medrivende slægtsroman fra 2016! Romanen giver et skarpt og hjerteskærende billede af hovedpersonen Maries opvækst i et fattigt daglejerhjem på Langeland, hvor vold mod børn var hverdagskost. Pryds Helle tegner samtidig et overbevisende portræt af Danmark i det 20. århundrede, fra fattigdommen i 30’erne til de mange kvinder, som ikke blev en del af frigørelsen i 70’erne. Et livsværk fra en forfatter, som mestrer en vifte af forskellige genrer.
Christina Hesselholt: Vivian
Den eksperimenterende roman om den gådefulde gadefotograf Vivian Maier er den stilistisk mest imponerende roman fra 2016. Vivian ernærede sig som barnepige for fra 1950’erne og frem, mens hun tog tusindvis af fotografier af mennesker på gaderne. Romanportrættet giver et fragmenteret billede af en excentrisk og kontrolleret kunstner, der først blev berømt efter sin død og dermed fremstår som en kontrast til nutidens mediemenneske. Hesselholdt kombinerer fakta og fiktion på nye måder via en elegant leg med fortællerrollen.
Dorthe Nors: Spejl, skulder, blink
Stilistikken er også i top i Dorthe Nors’ veldrejede og humoristiske roman 'Spejl, skulder, blink'. Romanen er fyldt med herlige sproglige kontraster, som kombineret med den alvorlige tone under overfladen skaber et skarpt billede af oversætteren Sonja: En stille eksistens, som har svært ved at lære at skifte gear i en bil lige som hun har svært ved at skifte gear i sit liv i springet fra landet til København. En perle af en roman, som er smuk, sjov og sørgelig at læse på samme tid.
Daniel Dencik: Grand Danois
I Daniel Denciks mesterlige og sitrende noveller er det den mandlige identitet, som er i søgelyset med en stadig kredsen om identitet, sex og ensomhed i en rå, maskulin tone. Forfatteren er fremragende til med få midler at beskrive mennesker og situationer. Årets mest kraftfulde novellesamling.
Thomas Rydahl: De savnede
I Thomas Rydahls særdeles velskrevne spændingsroman er det maskuline univers også i fokus med eremitten Erhard Jørgensen, danskeren på Fuerteventura, som omdrejningspunkt. Bogen har stærke personbeskrivelser, psykologisk nerve og er en flot fortsættelse af debutromanen Eremitten, som modtog Bogforums debutantpris i 2015.
Malene Sølvsten: Ravnenes hvisken
'Ravnenes hvisken' er årets fantasy-debut, og bogen er et stort hit blandt unge. Vores anmelder Arne Larsen skriver om bogen ”Første bind i en fabelagtig og stort anlagt fantasy-serie. Forfatteren debuterer med ’Ravnenes hvisken’, og man kan ikke andet end blive dybt imponeret over historien og det flotte sprog.”
Søren Ulrik Thomsen: En hårnål klemt inde bag panelet
Søren Ulrik Thomsens aforismer og erindringsglimt kredser om tiden, forgængeligheden, døden og stedet - temaer som vi kender fra Thomsens digte. Stedet er først og fremmest udtryk for en længsel efter det uspolerede og autentiske København, som er en kontrast til dagens moderne, polerede by. En tankevækkende samling tekster, der sætter værdierne i vores tid til debat i lyset af fortiden.
Jørn Brøndal: Det sorte USA
Det sorte USA er et imponerende flot historisk oplæg til debat i en tid, hvor vi dag for dag med bankende hjerte følger udviklingen i USA med ”Black lives matter” og Trump som præsident. Litteratursidens anmelder Thomas Ry Andersen skriver om bogen: ”Yderst aktuel og lærerig bog om det sorte USA fra Uafhængighedserklæringen i 1776 til Barack Obamas anden periode som præsident.”
Abdel Aziz Mahmoud: Hvor taler du flot dansk!
Et andet højaktuelt emne, nemlig integrationen, er at finde i denne fængende selvbiografi skrevet af tv-værten, som selv er førstegenerations flygtning. ”Tankevækkende og meget morsom bog om at være dansker med indvandrerbaggrund. En væsentlig bog i integrationsdebatten, som tager fat på myterne og dobbeltmoralen”. Det skriver Anna Klara Bæhr i Litteratursidens anmeldelse.
Stem og vind
Stem på din favorit senest den 26. marts 2017 og deltag i lodtrækningen om 10 signerede bogpakker med alle de nominerede bøger. Vinderne findes ved lodtrækning og får direkte besked.
Bag om prisen
Litteratursiden samarbejder med Berlingske og Danmarks Biblioteksforening om prisen og har været med til at nominere de ti bøger. Prisen overrækkes til festaftenen på Bibliotekspolitisk Topmøde i Korsør den 30. marts 2017. Læs mere om baggrunden for indstillingerne på Berlingske.
I løbet af de næste fem uger bringer Berlingske interviews med de nominerede forfattere, og disse forfatterinterviews kan også læses på Litteratursiden.
Sidste år fik Carsten Jensen prisen for romanen Den første sten.
Mød forfatterne på Gentofte Bogmesse den 18. marts 2017.
Kommentarer