31 mar.14

Blog

Litteraturens potentiale på bibliotekerne

Kommentarer

3 kommentarer
tor, 03/04/2014 - 07:44

Der menes og skrives mere om bøger og biblioteker end nogensinde før – sådan oplever jeg det i hvert fald. Det er brydningstid hvor institutionerne forlag og udgivelsesformater skrider, vil nogen sige, lever, vil andre kalde det.
Litteratur er et fint ord, har altid været det. Man studerer litteratur, bøger nøjes man med at læse. Sæderne er i forfald, tænk engang, nu kan selv almindelige mennesker få deres bøger udgivet. Heldigvis er der stadig de rigtige forfattere som skriver litteratur, den er bare svær at finde blandt alle de bøger som kommer på markedet. Behovet for nye filtre vokser, selvom mange klamrer sig til det gamle, slidte filter efter dogmet: Litteratur udgives på de store gamle forlag, alle de nye små kan kun udgive taberbøger, nemlig de manuskripter som de store ikke har gidet kigge på.
Hvor efterlader det bibliotekerne? Skal det gamle filter stadig gælde, eller skal man helt fjerne filtret og lade revl og krat komme ind og fylde hylderne? Det er et svært valg, som mellem Skylla og Charybdis. Jeg tror der må være en vej derimellem – i hvert fald lykkedes det Odysseus at sejle gennem Messinastrædet, og forhåbentlig lykkes det også bibliotekerne at navigere mellem de store gamle og de anarkiske nye.
Hvordan? Når alt andet svigter i fodbold, så gå efter bolden. For bibliotekerne må det samme gælde, gå efter bogen, ikke forlaget eller forfatteren. Javist, det er den besværlige vej når man ikke som sædvanlig kan kortslutte processen, basere sig på fordommene. Det kræver resurser og målrettet indsats.
Hvem? Find læsernes repræsentant: lektøren, og udstyr ham med ordentlige spilleregler. I dag synes der at være noget nær frit slag til at anmelde bøger og gøre det overfladisk, det giver alt for god plads til Lektor Blomme-lektørerne. Bøger bør vurderes for indhold – ideelt burde lektøren ikke kende forlag eller forfatter, men skulle forholde sig til konkrete kriterier for kvalitet i forhold til bogen: genre, plot, personkarakteristik, fortællestil, layout, struktur, sprog, logik, etik, budskab …
Desuden burde der være en løbende vurdering af produktet i form af stjerner til lektørerne for grundighed, klarsyn, oprigtighed, målrettethed … eller hvad der ellers skal til for at sikre objektivitet, troværdighed og kvalitet i anmeldelserne. Måske kunne bibliotekerne så begynde at stole på lektørudtalelserne som vejledende for indkøb, til gavn for læserne og således for litteraturen i Danmark.
Med venlig hilsen,
Christian

man, 31/03/2014 - 19:26

Og vi er ret godt på vej. I dag var vi fx ca. 15 i Horsens, der fik åbnet romaner af Don Delillo og Paul Auster og blev klogere på litteraturen og det postmoderne menneske.

man, 31/03/2014 - 19:28

Som svar til af Anonym (ikke efterprøvet)

Og det var Vibeke Johansen fraHorsens Bibliotek, der skrev ovenstående indlæg. Ønsker Ikke at være
anonym :-)

Log ind for at skrive kommentarer