Litteratursiden er med i samarbejdet om Jyllands-Postens fonds nye priser til en skønlitterær og en faglitterær forfatter, som hver bliver hyldet med 150.000 kr.
Jyllands-Postens skønlitterære pris tildeles "en dansk forfatter, som i et skønlitterært værk giver os et nyt blik på eksistentielle emner som livet, døden, kærligheden, de nære og svære relationer mellem mennesker og de afgørende valg, vi træffer i tilværelsen. Der vil i bedømmelsen blive lagt vægt på, at værket er velfortalt, appellerer til samtale og kan holdes op som et spejl for det liv, læserne selv lever".
De ti nominerede til den skønlitterære pris
Jyllands-Posten har nomineret 10 skønlitterære værker, som er udgivet i perioden 1/7 2021-30/6 2022. Her er Litteratursidens anmeldelser af bøgerne og et uddrag af motiveringerne til de nominerede:
Tobias Bukkehave: Arvestål
'Arvestål' er en begavet, spektakulær, uhyggeligt aktuel og satirisk veloplagt politisk spændingsroman. En af styrkerne hos Bukkehave er hans plot-velintegrerede løbende analyse af både amerikansk og russisk ageren. Begge parter er totalt kyniske og drevet af vilje til magt.
Liv Nimand Duvå: Mødrenes hus
I 'Mødrenes hus' fletter Liv Nimand Duvå et ubarmhjertigt fødselsmaraton sammen med en utopisk, eventyrlig uvirkelighed og inviterer til at gentænke ideologien om moderskabet. Bogen er ikke bare et imponerende værk i sig selv, men et eksemplarisk indspark i moderskabsdiskursen.
Tine Høeg: Sult
Tine Høeg fornyer sit forfatterskab med 'Sult', der detaljeret skildrer et enerverende fertilitetsforløb, så de færreste læsere kan sidde uberørt tilbage. Romanen rummer en bemærkelsesværdig spænding mellem det dramatiske, kropslige og det refleksive, distancerede.
Josefine Klougart: Alt dette kunne du få
Alt er forbundet i Josefine Klougarts 'Alt dette kunne du få”, der er imponerende i alle aspekter. Som slægtskrønike, som fortælling om moderskab og søsterskab, og som hyldest til både natur og kultur er romanen en overlegen dramatisk og stilistisk tour de force.
Cecilie Lind: Pigedyr
Bogen fremmaner ungdommens urolige livsgrådighed, begæret efter at ”vide hvad liv er” og udstiller en grundlæggende konflikt i vores kulturs fetichering af det ungpigede. Romanens store aktiv er Cecilie Linds sørgmodige, kærlige og solidariske skildring af bogens pigeskikkelser.
Iben Mondrup: Vittu
'Vittu’ om den grønlandske dreng Vitus kredser om forbudte følelser, svigt og overgreb i en familie. Når ’Vittu’ er en så forbandet god og modig roman, er det især, fordi Mondrup med et syleskarpt psykologisk blik inviterer os indenfor i både barnets og krænkerens sind og giver uafrystelige beskrivelser af psykologiske spil mellem mennesker, der er afhængige af hinanden.
Anne-Cathrine Riebnietzsky: Vindens port
En mesterligt fortalt historie med udpræget sans for den materielle virkelighed. Hovedbudskabet, at Europas ”mørke middelalder” er noget mere facetteret, end vi ofte tror, går klart igennem, båret af en historie om tidløse mellem-menneskelige relationer, med kærligheden som det største.
Morten Sabroe: Der var engang en familie
Den evne, Sabroe har til at skrive om en, ja, nu aldrende mand, der engang var kongen af København, men som nu selv er ved at falde af på den, og som frygter at sygne hen på plejehjem, er rørende. Som altid er der svinkeærinder, bifortællinger og gang i den i Sabroes bog.
Søren Ulrik Thomsen: Store Kongens gade 23
Søren Ulrik Thomsens tankevækkende essay ’Store Kongensgade 23’ kaster nyt lys over en markant poetisk stemme gemmem 40 år. Thomsen reflekterer over tiden, døden og sin mors psykiske sygdom og ser tilbage på det sted, hvor han som teenager oplever storbyens første berusende favntag, forelskelser og forventninger til fremtiden.
Nikolaj Zeuthen: Langt fra Gud
Zeuthens egensindige digte rummer en sælsom håbefuldhed grundet bogens omfavnelse af og bekendelse til den kristne tro. Ganske overrumplende manifesterer bogen sig som et eksempel på tidssvarende, tankevækkende og sært rørende religiøs digtning, som det er svært at finde magen til.
Læs motiveringerne på Jyllands-Posten.
Fakta om priserne
Jyllands-Postens ansvarshavende chefredaktør Jacob Nybroe er med i udvalget for den skønlitterære litteratur:
”De to nye priser er en stærk fejring af danske forfatteres originalitet og engagement. Og allerede nu kan jeg sige, at opløbet om, hvem der skal modtage priserne, bliver endog meget tæt. Der er meget at vælge imellem, og kvaliteten er høj i begge genrer,” siger Jacob Nybroe.
Den 19. august er de to gange 10 værker reduceret til to gange 5 værker, som er de endeligt nominerede og dermed med i finalen om årets priser.
Priserne uddeles d. 30. september 2022.
Litteratursiden er med i samarbejdet om Jyllands-Postens nye priser og sidder med i de to juryer, der har været med til at nominere sammen med avisens anmeldere. Det er juryerne, som peger på vinderne til efteråret.
Kommentarer