Munch-Christensens Kulturlegat går til Gry Stokkendahl Dalgas for digtsamlingen ’Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej’ og til Runa Marie Luth for romanen 'Kelly'. Med 2 x 50.000 kroner er det Danmark største debutantpris.
På grund af coronasituationen bliver afsløringen af prisvinderne den 25. september digital i form af denne film med taler fra vinderne og Anna-Marie Mai og Lars Bukdahl fra juryen:
Prisvinderne udkommet på små forlag
Fire forfattere var shortlistet til prisen, men juryen havde valgt disse forfattere som årets vindere. Begge prismodtagerne er udkommet på mikroforlag. I det hele taget har det været kendetegnende for de nominerede værker til prisen de senere år, at det i stigende grad er mikroforlagene, som tør satse på de mere eksperimenterende debutanter. Den ene af årets vindere er ikke blevet anmeldt i et eneste dagblad, kun på Litteratursiden og i magasinet Atlas.
Litteratursiden er partner i prisen, og som en del af partnerskabet sætter Litteratursiden fokus på tendenserne hos årets debutanter i et tema, hvor man også kan læse juryens taler til de to vindere.
Litteratursidens anmelderne begejstrede for de to værker
Litteratursidens anmeldere var ligesom juryen begejstrede for de to værker, som begge har fokus på kroppen. Det er herfra jeg vil begynde at tale, disse ord kan finde vej kalder anmelder Daniel Boysen for "et yderst vellykket debutværk om at være et mandeskelet i en kvindekrop". Boysen skriver, at bogen "er et værk, som åbner døren ind til en virkelighed, mange af os måske ikke ænser til daglig; en virkelighed, hvor et menneske ikke føler sig hjemme i sin krop. Samtidig bliver man klogere på, hvilket processer et menneske skal gennemgå for at få lov til at blive sig selv. Det er sart og hårdt at læse på samme tid."
Litteratursidens anmelder Mette Østgaard Henriksen pointerer, at Kelly "i hvert af sætningernes åndedrag rejser det spørgsmål, om noget kan blive så hæsligt, at det i sig bærer en egen skønhed." Hun skriver videre: "Det særlige ved Runa Marie Luths fremstilling af kroppens sårbarhed er, at den ikke er jeg-fokuseret og heller ikke identitets-orienteret, men snarere uden nogen udtalt indignation peger ind i en social kritik og en klassetænkning, hvor nogle kroppe fremstår særligt udsatte og underkastes tvang, svigt og misbrug i en grad, som andre mere heldige kroppe er forskånet for."
FAKTA OM BODIL OG JØRGEN MUNCH-CHRISTENSENS KULTURLEGAT
Legatet blev stiftet af Vejles tidligere landskendte boghandlerpar Bodil og Jørgen Munch-Christensen. Prisen uddeles én gang årligt til to yngre forfattere, der har haft en lovende debut inden for det seneste år. Prisen blev uddelt første gang i 2006. Forfattere som Kim Leine, Hanne Højgaard Viemose, Asta Olivia Nordenhof, Caspar Eric, Yahya Hassan og Jonas Eika har tidligere modtaget Kulturlegatet.
Juryen består af litteraturprofessor Anne-Marie Mai, litteraturkritiker Lars Bukdahl, fondsbestyrer Mogens Thyssen, Litteratursidens chefredaktør, Lise Vandborg, og Joan Høeg og Else Zakarias fra Vejle Bibliotek.
Kommentarer