17 dec.13

Blog

Undergrund eller profit?

Kommentarer

3 kommentarer
fre, 18/04/2014 - 09:59

Tak for en god og informativ artikel om en vigtig trend i 'forlagstænkning'.

Fornylig har jeg etableret selvstændigt mikroforlag som søger nye veje for at aflønne forfatterne ud fra en koncept om overskudsdeling. Den indebærer at udgifter til trykkeri og distribution forlods betales af forlaget men inddækkes af de første indtægter. Først herefter deles provenuet med en forfatteraflønning på 50 % for trykte bøger og 85 % for e-bøger.
Umiddelbart lyder det som en bedre aflønning end den traditionelle koncept med 12,5 %, 15 % eller 20 % til forfatteren, brutto. Men – for der er et 'men' – avancen opstår først sammen med et overskud, og det indebærer at der skal være et vist volumen før forfatter hhv. forlag tjener noget som helst.

I første omgang har jeg prøvekørt systemet med to af mine egne titler, udgivet både på tryk og som e-bog - (jeg står altså både som forlag og forfatter i regnestykket). Erfaringen herfra er at den ene af de to bøger, som er en nyrevideret genudgivelse, næppe giver overskud foreløbig. Alene det at bibliotekerne ikke køber en ny udgave af en bog der i forvejen står på hylden, betyder at salget har været beskedent. Den anden titel er en nyudgivelse, og dér har alene bibliotekernes indkøb bragt økonomien op på plus.

Forlaget har også forsøgsvist udgivet en anden forfatters digtsamling, på tryk og som e-bog. Efter nogle måneder er overskuddet endnu ikke i hus – det kan hænge sammen med at lyrik generelt har sværere ved at hitte hos bibliotekerne hhv. boghandlerne.

I disse dage forbereder jeg at udgive andre forfatteres e-bøger så at sige 'rent'. Her er der ikke nogen startudgifter til trykkeri og distribution, og provenuet begynder således fra dag ét. Salg fra mange net-baserede e-boghandlere samt bibliotekernes udlån via eReolen og EBIB gør det stadig mere fordelagtigt at udgive e-bøger.

Det er endnu for tidligt at konkludere noget generelt vedrørende sådan en koncept om overskudsdeling mellem forfatter og forlag, eller om jeg skal søge andre veje. Men spændende er det i en tid hvor mulighederne vokser i takt med læsernes tilpasning til den teknologiske udvikling.

Med venlig hilsen,
Christian

fre, 18/04/2014 - 17:04

Som svar til af Anonym (ikke efterprøvet)

Hej Christian.

Det lyder spændende med dit forlag, og det er også godt, at nogle går nye veje, hvor kontrakterne bliver skruet sammen på en anden måde end hidtil. 

Jeg er også enig med Lise Vandborg i "at vi fremover vil se flere forfattere stille krav om større gennemsigtighed i forhold til  både PR-strategi og økonomi i kontrakten på deres bog."

Jeg håber, det bliver til gavn for både forfattere, forlag og læsere med alt det nye, der sker på bogmarkedet. 

Vh Anita Grün

tor, 06/02/2014 - 10:57

Hej Litteratursiden

Jeg vil blot gøre opmærksom på at der i artiklen "Undergrund eller profit" af Lise Vandborg 

er en fejl. Der står skrevet at Gladiator har tre Christiania-cykler hvorfra der sælges bøger. 

Forlaget har kun en Christiania-cykel indtil videre. 

Mange tak 

Ida Edel 

Log ind for at skrive kommentarer