Chefredaktør Lise Vandborgs tale til fejringen af Litteratursidens 20 års jubilæum den 4. november 2022 på Bogforum.
Velkommen til alle jer, der er kommet for at fejre, at det er 20 år siden Litteratursiden gik i luften.
Verden er på mange måder blevet en anden på de 20 år. Selv om det er en festdag i dag, befinder vi os nu - sammenlignet med i 2002 - i høj grad i en krisetid. Krigen, klimaet og andre globale kriser bliver mere og mere alarmerende og flere års corona har haft konsekvenser for vores trivsel, ikke mindst mange unge mistrives.
Men netop i krisetider har vi ekstra brug for litteraturen. Derfor kan det undre, at litteraturen - og kulturen i det hele taget – heller ikke denne gang fyldte i valgkampen. Litteratur er nemlig ikke kun underholdning; den er ikke livets flødeskum, men vigtig næring eller ligefrem ilt i en krisetid. Som Hanne Højgaard Viemose skrev under coronakrisen:
"Al erfaring viser, at det netop er i krisetider, vi har mest brug for kunsten, det er der, vi søger identifikation, trøst, håb og nye perspektiver, når verden omkring os føles utryg og fremmed, når jorden ryster under vores fødder.” (I ’Talepapir til Joy Mogensen’, Føljeton, 30.3.2020.)
Derfor har vi i dag i endnu højere grad end for 20 år siden brug for litteraturen; den kan hjælpe med at sætte vores liv i perspektiv og sætte ord på følelser, som vi ellers ikke har sprog for. Der er en nødvendighed over litteraturen, og samtidig er der en nødvendighed over at formidle den, så den faktisk når ud til læserne. Netop denne formidling i øjenhøjde med læserne har været den røde tråd for Litteratursiden fra starten. For det er jo, når litteraturen bliver læst, den gør en forskel, og gør os klogere på livet.
Som Karen Blixen skriver i Syv fantastiske fortællinger:
"Poesien er en stor og lykkelig magt i livet og hjælper os til at bære hverdagens genvordigheder."
Men på trods at det er måske aldrig har været vigtigere at læse end nu, og selv om der aldrig har været så stor eksponering af bøger i medierne, så læser færre mennesker bøger end for 20 år siden, især de unge læser mindre. Der er nemlig flere og flere forstyrrelser for vores læsning.
Derfor er den formidling, hvor vi ikke kun har fokus på litteraturen, men også på hvordan vi bedst når læserne, vigtigere end nogensinde. Vi har brug for de personlige anbefalinger, så læserne også møder andre bøger end dem, der cirkulerer på de sociale medier eller generes af de kommercielle tjenesters maskinelle lister.
Hvis vi for alvor skal inspirere flere mennesker til at læse bøger gennem rammende og overraskende boganbefalinger, skal vi håndplukke titlerne. Derfor kan litteraturformidleren ikke erstattes af en robot.
Den her oplevelse af litteraturens nødvendighed og nødvendigheden af at formidle den på en personlig, troværdig og inspirerende måde med afsæt i en stor kærlighed til litteraturen er en værdi, som vi gennem alle årene har haft i Litteratursidens organisation - i redaktionen og blandt vores anmeldere og ambassadører på bibliotekerne.
Det er også en værdi, vi oplever hos læserne, fx i de mange begejstrede indstillinger til vores pris Bedste danske bog fra de seneste 20 år. Vi mærker det særlige fællesskab om litteratur.
Jeg vil gerne takke alle jer læsere, fordi I bruger Litteratursiden som inspirationskilde og fordi, I vil dele jeres læseoplevelser med andre læsere. Og jeg vil gerne takke alle jer, som har bidraget til sitet gennem årene, ikke mindst mine fantastisk dygtige og engagerede kollegaer i redaktionen, vores anmeldere og ambassadører, bestyrelsen, vores samarbejdspartnere og en særlig tak til forfatterne.
Til sidst vil jeg fremhæve de personlige anbefalinger på tavlen på standen, hvor vi opfordrer jer til at skrive hvilken bog I har anbefalet flest gange til andre. Jeg har selv skrevet Inger Christensens Sommerfugledalen på. I den lyder det bl.a. ”Hvem er det, der fortryller dette møde”?
For Inger Christensen har "mødet" med forvandling og påvirkning af vores blindhed at gøre, det, at vi forvandler os fra at være blinde til at være seende. Og det er er jo lige præcis det, litteraturen kan: At gøre os seende i forhold til os selv, hinanden og den verden, der omgiver os. Og det er ikke mindst vigtigt i den krisetid, vi lever i. At få bøger til at få DEN betydning for flere og flere læsere er en af de fornemste opgaver for os på Litteratursiden.
Lad os skåle for Litteratursidens 20 års dag. Litteratursiden, længe leve!
Foto: Annette K Nielsen
Kommentarer