Med Dorrit Willumsens ’Tjeneren og hans søster’ og Cecilie Linds ’Pigedyr’ er to markante romaner nomineret til næste sæson af Romanprisen.
Der er lagt op til samtaler om både ungdom, alderdom, ensomhed, frihed, begær og magt, når bibliotekernes mange romanlæseklubber skal mødes og diskutere Tjeneren og hans søster og Pigedyr til vinter.
De to romaner har henholdsvis en ældre og en ung kvinde i fokus, og de er fra forskellige perspektiver med til at belyse vores kulturs blik på den unge og den ældre kvinde. Bøgerne er meget forskellige, men fælles for dem er stilistisk sikkerhed, masser af undertekst og stor originalitet i både form og indhold.
Tjeneren og hans søster af Dorrit Willumsen
Dorrit Willumsens Tjeneren og hans søster er til debat i DR Romanklubberne til december. Med poesi, nænsomhed og underspillet humor tegner Dorrit Willumsen et vidunderligt portræt af et aldrende søskendepar: Alf har altid haft appetit på livet, men er nu alvorligt syg. Hans søster Vera, kaldet Søster, har altid levet alene og stået i andres skygge. Nu skal hun passe ham, og det er et stort slid. Jurymedlem Diana Bach fra DR siger om valget af romanen:
"Dorrit Willumsen åbner døren for den del af livet, som er en realitet for mange ældre og deres pårørende. Vores gamle er afhængige af hjælp fra familien, men vi mangler en offentlig samtale om, hvor krævende det er fysisk og psykisk. Vi følger Alf og Søsters hverdag med kateter, tunge løft og en irriterende solsort, mens Dorrit Willumsen langsomt folder Søsters indre liv, drømme og stille eksistens ud for os."
Det er gribende at læse om Søsters indre længsler, om alt det hun hellere vil drømme om end gøre i virkeligheden. Gennem Willumsens perlende prosa vises et liv, de færreste af os kender: ”Hun har hverken tænkt på ægteskab, børn eller kogebøger, men drømt om galopløb, champagne og smalle italienske sko. Det var dramaer, hun længtes efter. Hendes kærlighed skulle være som en film. Og der skulle være voldsomme brud og gribende tårevædede forsoninger”.
Efter Alfs død læser Søster hans dagbog fra ungdomsårene og konfronteres med, at der er meget, hun ikke vidste om ham, og at der findes kvinder, der har levet helt andre slags liv, end hun selv har.
Dorrit Willumsen debuterede for 57 år siden, og hun har skrevet en smuk, poetisk og helt uforglemmelig roman.
Pigedyr af Cecilie Lind
Cecilie Linds Pigedyr er til debat i DR Romanklubberne i januar 2023. Det er en modig roman om den helt unge kvindes begær og samtidig en kritik af vores kulturs fetichering af den unge pige, som på den ene sider vækker omsorg og på den anden side begær.
I romanen opdager den14-årige pige Sara, hvilken effekt hun har på mænd. Hun oplever mænds begær, ligesom hun oplever, at hun bliver besat af lige netop det begær og den magt, det giver hende at blive begæret. Fortællingen er indrammet af en prolog og en epilog, der foregår i henholdsvis 2038 og 2037, hvor Sara er forvandlet til en tilbagetrukket skikkelse, der er besat af synet af purunge piger.
Romanen rummer en rå analyse af pigens seksualitet, som Sara formulerer således: ”For at føle lyst må jeg lyste mig selv med en andens øjne, mandens. Derfor er jeg en ting. Jeg er min egen dukke. Og jeg er hendes dukkefører (...) Jeg er mine kolde øjne der måler mig”.
’Pigedyr’ er en foruroligende og sanselig lolitafortælling, set fra Lolitas perspektiv. Den rummer et skarpt blik på forskellige former for begær, herunder også magtrelationer mellem veninder og det at indtage en bestemt plads i en social sammenhæng.
Pigelivets dobbelthed er et genkommende tema hos Cecilie Lind, og ’Pigedyr' er et højdepunkt i forfatterskabet. Juryen, som består af repræsentanter fra DR og Litteratursiden, har lagt vægt på, at Cecilie Linds roman både i form og indhold er søgende og urovækkende. Jurymedlem Mette Malmkjær Willumsen fra DR fremhæver, at Lind tilbyder en ny vinkel på debatten om metoo, seksuelt samtykke og magtdynamikker:
"Cecilie Lind beskriver den helt unge kvindes begær og lyst til sex. Da objektet for den purunge hovedpersons begær er mænd på hendes fars alder, bliver jeg både rystet, udfordret og nysgerrig som læser. Der skal nok komme kog i diskussionen."
Debat i Romanlæseklubberne
Begge romaner er to gode bud på Romanprisen, og de rummer et stort potentiale for livlige diskussioner i bibliotekernes over 100 Romanlæseklubber. Inden december nomineres fire romaner mere til prisen, og debatterne i klubberne om de seks romanerne løber fra december til maj 2023.
Herefter stemmer alle deltagerne i landets DR Romanlæseklubber om hvem der skal vinde prisen, der afsløres i juni 2023.
I år vandt Anne-Marie Vedsø Olesen DR Romanprisen for Vølvens vej – Snehild.
Foto: Dorrit Willumsen er fotograferet af Morten Holtum, Cecilie Lind af Lærke Posselt. Gyldendals presseservice.
Kommentarer