Både digte og prosa er på shortlisten til Munch-Christensens debutantpris og kredser om emner som psykisk sygdom, sorg og misbrug.
For første gang er alle værkerne på shortlisten udkommet på mindre forlag, og det viser en tydelig tendens til, at det i stigende grad er de små forlag, som tør satse på de mere eksperimenterende debutanter.
De fire forfattere er:
Anders Mathias Rishøj: Bornholm-notater
Jamal Bendahman: Ash-Shaheed: (vidnet)
Marie-Louise Hansen: Olgas bog
Molly Balsby: Ponyprivilegiet
Noget af det bemærkelsesværdige ved årets debutanter er mangfoldigheden og de mange eksperimenter med formater. Denne tendens ses også hos de bedste af debutanterne, som nu er på shortlisten. Ligesom hos mange af de senere års debutanter ses en tematisering af psykisk sårbarhed, sorg, misbrug og identitet blandt de shortlistede.
Anders Mathias Rishøj: Bornholm-notater skildrer livet som alkoholmisbruger på en døgnbehandling på Bornholm, og den kredser på en autentisk måde om, hvor svært det er at vende tilbage til livet efter misbrug. Gennem et nøgternt sprog oplever vi hovedpersonens blik på de andre skæbner på behandlingshjemmet, hvor han både er en af dem, og samtidig føler sig anderledes. Hovedpersonen deler navn med forfatteren, og bogen, som føjer sig til den autofiktive bølge, har uden tvivl været vigtig at skrive. Samtidig fornemmer man med det stilrene sprog et talent, der har flere bøger i sig.
Misbrug ser vi også i Jamal Bendahman: Ash-Shaheed: (vidnet), som er en fabulerende fortælling om den unge mand Younes og hans (natte)liv med kvinder, alkohol og stoffer, som munder ud i psykisk sammenbrud og deroute i forbindelse med en religiøs vækkelse. Den medrivende og humoristiske roman sammenfletter to af tidens litterære tendenser, migrationslitteratur og psykisk sårbarhed, men bliver fortalt fra et andet sted, end vi har set før indenfor migrationslitteraturen i Danmark. Vi hører her en ny stemme, som fortæller om Younes' sammenbrud, uden at det er en repræsentativ fortælling om at være indvandrer.
Skildringen af psykisk sårbarhed er også gribende i Olgas bog af Marie-Louise Hansen. Vi møder kunstneren Olga, som sminker lig, før der tages fotos af den døde. Olga har kontakt til de døde og bærer på en sorg over et mistet barn. Den sanselige beskrivelse af hvordan sorgen tager form af en Tommelise-figur, som bæres i forklædet, er hjerteskærende læsning. Kunstneren Olga Larsen (1897-1972) som blev kaldt Fandens Billedmager har været inspiration, og bogen skriver sig ind i tidens tendens med at sætte en historisk person ind i en fiktiv ramme. ’Olgas bog’ giver et bevægende og tankevækkende billede af en psykisk sårbar kvinde, der levede i en tid, hvor sorgen skulle gemmes væk.
Molly Balsbys Ponyprivilegiet er en digtsamling fyldt med humor, men også vrede og sorg over en fraværende og siden død far. Med ponyen som et genkommende billede kredser samlingen om at gøre sig lille og sart for så at bruge den sarthed som magt. Ponyprivilegiet er ‘at kunne være cute og hardcore på samme tid’, og samlingen rummer således feministiske undertoner ved at insistere på at bruge kvindeligheden som en styrke. Modsætningerne ses også i det grafiske; det pink omslag med bagsideteksten 'Hyp hyp motherfuckers'. Balsby har sin helt egen humoristiske og vrede stemme i en original digtsamling, der sprudler af sprogligt overskud og skarpe onelinere.
Prisoverrækkelse den 27. september
Der er spænding til det sidste om hvilke to forfattere, der hver modtager prisen på 50.000 kr. ved prisoverrækkelsen den 27. september kl. 16.00 på Vejle Bibliotek. Prismodtagerne offentliggøres samme dag.
Litteratursiden er partner i prisen, der med 2 x 50.000 kr. er Danmarks største debutantpris. Talerne til de to prisvindere bliver publiceret på Litteratursiden efter prisoverrækkelsen. De to debutanter interviewes af Lars Bukdahl og Anne-Marie Mai fra juryen på Litteratursidens stand på Bogforum i Bella Centeret den 15. november kl. 13.
Fakta:
Bag legatet står Vejles boghandlerpar Bodil og Jørgen Munch-Christensen. Prisen uddeles hvert år til to yngre forfattere, der har haft en lovende debut. Værkerne, der har været i betragtning til prisen, er udkommet mellem 1. august 2018 og 1. august 2019.
Prisen blev uddelt første gang i 2006. Tidligere modtagere er bl.a: Kim Leine, Asta Olivia Nordenhof, Hanne Højgaard Viemose og Caspar Eric. Læs mere om prisen her.
Juryen består af: Litteraturprofessor Anne-Marie Mai, litteraturkritiker Lars Bukdahl, fondsbestyrer Mogens Thyssen, chefredaktør for Litteratursiden Lise Vandborg, og Joan Høeg og Else Zakarias fra Vejle Bibliotek.
Kommentarer