Seks forfattere er i spil til at vinde Romanprisen 2024. Vinderen afsløres lørdag den 15. juni kl.14 på Dokk1 i Aarhus, og prisoverrækkelsen transmitteres live på DR P1.
De nominerede bøger har været til debat i bibliotekernes romanklubber siden december. Bøgerne rummer fremragende personbeskrivelser og stærke tidsbilleder og fører os til vidt forskellige egne af landet. Der har været mange gode diskussioner i læseklubberne, blandt andet om hvordan det historiske perspektiv giver et nyt blik på nutidens kriser.
De seks kandidater til DR Romanprisen
Kim Blæsbjerg: De bedste familier
En vigtig og fængende fortælling om tavshedskultur, forurening og klasse- og kønskampe. Romanen beskriver et stykke fortiet danmarkshistorie om Cheminovas mange giftudledninger og forgiftning af arbejderne. Vi følger på skift to forskellige familier fra 1953-62: Arbejderen Niels, der via fabrikken sikrer familien bedre levevilkår og ingeniøren Jørn, der flytter til Vestjylland. Fabrikken knytter de to familier sammen, og der opstår et tæt bånd mellem Niels' og Jørns koner, Margrethe og Karin, og gennem dem oplever vi den spirende kvindekamp.
Peder Frederik Jensen: Rans vilje
Med afsæt i stormfloden i 1872 skildres orienteringen mod nye tider og menneskets overlevelsesdrift på godt og ondt. En gammel sømand overlever flodbølgen på Lolland, da han havde forudset naturkatastrofen og bygget et hus, der kunne klare stormen. Efter stormfloden finder han en navnløs, levende pige, som han tager til sig. I kølvandet på stormfloden følger samfundets drømme om fremskridt, hvor driftige mænd ønsker at lave kystsikring. Men sømandens hus ligger netop, hvor de vil bygge, og det fører til et drama på liv og død og viser de tab, fremskridtet fører med sig.
Ditte Holm Bro: Hver gang du trækker vejret, indånder du støvet fra vores knogler
I Ditte Holm Bros roman indånder vi støvet fra fortidens kvinder. Vi kommer helt tæt på to husmødre i 50'ernes Vestjylland, og det er de kvinder, vi står på skuldrene af i dag, mens kampen om ligestilling fortsat er aktuel. Ditte Holm Bro giver stemme og værdighed til vores mødres og mormødres historie; deres arbejde i hjemmet uden status og den klaustrofobiske sociale kontrol, de var underlagt. Romanens temaer er alment menneskelige; kvinder fastlåst i deres ægteskab, længslen efter et andet liv og uforløst seksualitet.
Theis Ørntoft: Jordisk
Jordisk skildrer en familie gennem tre generationer fra 1967 til 2036. Bogens fem afsnit, der alle tager afsæt i en generation af familien, peger på et netværk af forbindelser mellem det enkelte menneske og dets ophav, samfundets økonomier og alt, hvad der ellers omgiver os. Theis Ørntoft har en særlig evne til både at zoome ind på detaljen i det enkelte menneskes liv og zoome ud og male med den brede pensel, og på den måde får læseren en fornemmelse af, hvordan alting er vævet ind i hinanden, i historien, i naturen og i katastrofen.
Malte Tellerup: Mestrene
Mestrene er en autofiktiv skildring af sportskultur og foreningsliv. Malte Tellerup skriver om at være vokset op i en håndboldfamilie og have tilbragt de fleste af døgnets timer i en sportshal. Han stiller skarpt på maskuline ritualer og de sociale koder i omklædningsrummet og på det queer begær, som sportskulturen har mere end svært ved at rumme. Ud over at fortælle om vindere og tabere og en usund mandsdomineret halkultur, kredser 'Mestrene' om et kompliceret far/søn forhold, især efter forældrenes skilsmisse.
Rasmus Theisen: Molbohistorier
'Molbohistorier' er en fortælling om en verden i forandring. En folkhorrorroman, som er en allegori over klimakrisen, som betegnes "verdens største molbohistorie". Et regnvejr på Mols, der varer i et år, får de destruktive kræfter frem. Vi følger den lokale digter og gartner Viktor, kæresten Monika og deres datter, og hvad der sker, når ubearbejdede traumer fra barndommen får frit spil. Romanen kredser om forandringer og sammenbrud og foregår i to verdener: Den realistiske nutid og den mytologiske og horroragtige verden.
Læseklubdebatter og prisoverrækkelse
De mange deltagere i DR Romanklubberne har efter det sidste halve års læseklubdebatter nu stemt om, hvem der skal vinde DR Romanprisen 2024. Prisoverrækkelsen finder sted på i Aarhus den 15. juni kl. 14 og transmitteres også live på DR P1. Det er gratis at deltage i prisoverrækkelsen på Dokk1, men kræver tilmelding. Læs mere.
Find Litteratursidens anmeldelser og analyser af bøgerne ved at klikke på de enkelte romantitler i artiklen. Lyt også til samtalerne på DR med forfatterne.
Kommentarer