Litteratursiden deltager i samarbejdet med Berlingske og Danmarks Biblioteksforening om prisen og har været med til at nominere de ti bøger. Prisen er på 100.000 kr.
Stem på din favorit her
Helle Helle: Hvis det er
Romanen bringer med naturen som sted og den mandlige fortæller nye toner ind i forfatterskabet, samtidig med at der skæres ind til benet: Ved at skrue helt ned for den ydre handling, skruer Helle Helle op for det store drama om livets mening. Manden og kvinden, der er faret vild, er hensat til mørket og skovens foruroligende lyde, og der er intet andet at foretage sig end at være til stede i dette møde. De begynder at tale sammen, og en afgrund af mangel på levet liv folder sig ud for læseren. Med en stærk undertone af vemod og tomhed er Helle Helles særlige stemme endnu smukkere og mere insisterende end nogensinde.
Læs Berlingskes interview med Helle Helle her
Iben Mondrup: Godhavn
Iben Mondrups seneste roman skildrer en dansk udflytterfamilie på Grønland. Det er familiens tre børn, som fortæller, og det mesterlige i romanen er den præcise og nuancerede måde Mondrup fanger og skildrer barnets univers på - både dets tanker, sprog og tilgang til verden. F.eks. barnets reaktion da lillesøsteren til den grønlandske veninde bliver ædt af slædehunde i et uopmærksomt øjeblik. Mondrup beskriver også børns søskendeforhold og venskaber, herunder deres spirende seksualitet, fantastisk godt. Samtidig fortæller hun så sanseligt og direkte, at man næsten kan lugte og smage sælkødet og høre hundenes hylen.
Læs Berlingskes interview med Iben Mondrup her
Theis Ørntoft: Digte 2014
Bedste danske digtsamling I 2014. Theis Ørntofts sorte digte kredser om, hvordan det vil gå, hvis det lykkes os at ødelægge det økosystem, som er forudsætningen for livet på jorden. Men de dystre og nogle gange grotekse billeder rummer også en sproglig eufori, der samtidig gør digtene nærmest berusende. Digtene stiller skarpt på fremmedgørelse og undergang i en stemning af dystopi, der gør at de bliver siddende i én længe efter læsningen. Ørntoft udtalte fornyligt efter en oplæsning, at hans største inspirationskilder er Tomas Tranströmer og Edith Södergran, og det er berigende at genlæse digtene med det i baghovedet.
Læs Berlingskes interview med Theis Ørntoft her
Lone Hørslevs sanselige og barokke roman om Marie Grubbe foregår først og fremmest i vinteren 1666-67, Dyrets år. Hørslev har skruet op for erotikken, og det er således en meget lidenskabelig Marie Grubbe, vi møder i denne fængslende fortolkning. Bogens heftige erotiske scener er skrevet med saft og kraft. Døden er hele tiden nærværende i Maries stærke begær, både som del af urkraften, en dødsdrift, og i form af de drab og henrettelser, der hele tiden foregår om ørerne på dem. Heksejagten var på sit højeste, og romanen får også på glimrende vis belyst en tid, hvor samfundets magthavere udnyttede samfundets svageste på det groveste.
Læs Berlingskes interview med Lone Hørslev her
Bent Vinn Nielsen: Den svævende tankbestyrer
En rørende roman, fyldt med både sarkasme og tør humor. Bent Vinn Nielsen mester her ligesom i sine tidligere romaner i en underspillet tone at skildre Udkantsdanmark og ’jævne, almindelige mennesker’ på en meget autentisk og realitisk måde. Men det viser sig naturligvis at romanens hovedperson, den svævende tankbestyrer, som altid har stået i skyggen af sin mere farverige bror, ikke er så almindelig endda. Gennem den helt særlige fortælletone bliver det en livsbekræftende, veloplagt og underholdende fortælling.
Læs Berlingskes interview med Bent Vinn Nielsen her
Jesper Stein: Akrash
Årets bedste og mest veldrejede krimi! Vicepolitikommissær Axel Steen er ved at gå i hundene med sprut og stoffer, da han kommer under mistanke for at være muldvarp for den russiske mafia. Historien er mere rå end Steins to tidligere bøger med hårdkogte Axel Steen, og det klæder den ualmindelig godt. Skildringen af barske Nørrebro, København noir, er meget fængslende, og det er som at være der selv under læsningen. Sproget er flydende, og dialogerne levende og realistiske. Ud over at være vanvittig spændende fra start til slut er denne mesterlige krimi usædvanlig godt fortalt, og gør Stein til en af landets førende krimiforfattere.
Læs Berlingskes interview med Jesper Stein her
Dy Plambeck: Mikael
Ud over en vidunderlig kærlighedshistorie om sergenten Mikael og den kvindelige journalist Becky, der møder hinanden i Afghanistan under krigen, er det mest gribende i romanen beskrivelsen af soldatens bevidsthed, hvordan han både tiltrækkes og frastødes af krigen. Kort sagt hvorfor han MÅ derned igen. Romanen beskriver også så fint venskabet mellem soldaterne og den særlige omsorg, der spirer frem i krigens kulde. Samtidig står krigens gru i modsætning til den smukke natur, som Plambeck også mester at beskrive. Gennem hele romanen skriver Dy Plambeck en særlig uhygge ind, så man aldrig helt ved hvad der venter om hjørnet.
Læs Berlingskes interview med Dy Plambeck her
Puk Damsgaard: Hvor solen græder
Puk Damsgaard fortæller her om den syriske konflikt på en måde, der er om muligt endnu mere gribende, end når vi ser hende rapportere på tv fra verdens brændpunkter. Hendes skildring af de menneskeskæbner, som hun har mødt er både varm, fængslende og tragisk. Det bedste i bogen er således det nuancerede portræt af storbypigen Nour og hendes kæreste Meeshal, hvor vi hører om hvordan Nours liv påvirkes og ændres af krigen. Damsgaard har skrevet en meget personlig og hudløs beretning, som ikke kan undgå at sætte spor i læseren.
Læs Berlingskes interview med Puk Damsgård her
Jens Andersen: Denne dag, et liv
Jens Andersen har leveret en både rørende og imponerende Astrid Lindgren biografi, der giver et nuanceret indtryk af mennesket bag bøgerne. Spillet mellem det lyse og det mørke, som kendetegner hendes historie som Brødrene Løvehjerte og Mio min Mio, prægede altså også forfatterens eget liv. Gennem et omfattende,– ikke tidligere offentliggjort materiale - kan biografien vise en kvinde, som havde det rigtig svært i sit liv og led af depressioner i flere perioder. Noget som Astrid Lingren holdt hemmeligt i årevis, men som med denne meningsfulde bog kaster nyt lys over både mennesket og forfatterskabet.
Læs Berlingskes interview med Jens Andersen her
Sarah Engell: 21 måder at dø
En af årets vigtigste ungdomsbøger! Sarah Engells både grumme og fængslende ungdomsroman skildrer ekstreme mobbemetoder i cyberspace – og hvor nemt de unge kan klikke sig frem til tips om de bedste måder at begå selvmord: 21 i alt, som pigen Stella i romanen har samlet om unge fra 11 til 19 år, som efter mobning på nettet har valgt selvmordet som udvej. Samtidig er romanen velskrevet og medrivende, og karaktererne troværdige, og derfor bliver romanen aldrig belærende.
Læs Berlingskes interview med Sarah Engell her
Kriterier og prisoverrækkelse:
Udgivelsen skal være fra det forgange år, udgivelser fra alle genrer kan nomineres, men forfattere, som tidligere har vundet prisen, nomineres ikke igen.
Prisen overrækkes til festaftenen på Danmarks Biblioteksforenings årsmøde den 16. april i Aarhus.
Interviews med de nominerede forfattere:
I løbet af de næste fem uger bringer Berlingske ca. to gange om ugen interviews med de nominerede forfattere, og disse forfatterinterviews kan også læses på Litteratursiden.
Du kan stemme frem til 12. april på websitet eller via SMS. Stem her
Kommentarer