På årets Folkemøde taler vi med forfatteren Ib Michael om, hvordan vi formes af de bøger vi læser. Samtidig skyder vi en landsdækkende bookcrossing i gang på festivalpladsen.
Kulturstyrelsen har nemlig inviteret Litteratursiden til at stå for en event på deres stand i forbindelse med deres tema for dagen ”Når kulturen rykker læsevaner”. Senere samme dag optræder kulturministeren på standen og fortæller om de bøger, der har forandret hendes liv, og hun taler med forfatteren Kim Leine om, hvorfor vi alle sammen skal læse noget mere.
Bookcrossing og bevægelser i sindet
En bog kan ikke kun læses én gang men mange – og af en lang række mennesker. Det er ikke kun tanken bag bibliotekernes udlån, men også bag Litteratursidens kommende bookcrossing, som sender bøger på rejse i det ganske land. Vi starter ud på Folkemødet på Bornholm d. 14. juni, hvor vi spreder en masse nye bøger ud over festivalpladsen. Bøgerne på Folkemødets festplads finasieres af Gyldendal, C & K og Samleren. Samtidig vil en lang række biblioteker over hele landet lægge bøger ud i byens rum.
Alle bøger mærkes med en opfordring til at skrive på Litteratursiden, hvor de har fundet bogen, hvordan bogen har bevæget dem, og hvordan de har sendt bogen videre ud i verden til nye læsere. Med denne bookcrossing håber vi at få flere til at læse bøger ved at sprede læselyst og vise bibliotekerne og Litteratursiden som et sted, man kan finde inspiration og dele bøger og læseoplevelser med andre. Også samtalen med Ib Michael på Folkemødet vil kredse om, hvordan vi bevæges og formes af de bøger vi læser. Ib Michael har bl.a. i sin seneste erindringsbog ’Hjertets hemmeligheder’ skrevet om, hvordan forfattere som Tranströmer og Ekelöf har betydet utrolig meget for ham. Derudover vil vi i samtalen stille skarpt på samspillet mellem liv og fiktion og på, hvordan og hvorfor litteraturen giver os noget helt essentielt under overskriften ”Hvorfor kan samfundet ikke undvære litteraturen?”. Netop litteraturens store samfundsmæssige betydning er også i fokus dagen efter på Folkemødet, når Litteratursiden giver sit bud på bibliotekernes rolle i fremtiden.
Hvad skal bibliotekerne i fremtiden?
I den fælles biblioteksstand spørges der nemlig: ”Hvad skal bibliotekerne i fremtiden”? Litteratursidens bud er, at bibliotekernes vigtigste opgaver både i forhold til litteratur, men også i forhold til andet indhold som f.eks. musik og film, er formidling og kvalitetsvurdering, da det er på de områder, vi adskiller os fra kommercielle aktører. Dvs. bibliotekerne skal i fremtiden ikke bare give adgang til materialer – som det hedder i Biblioteksloven - men koble det med både vurdering og formidling. Bibliotekernes kvalitetsvurdering og holdning til litteraturen bliver stadig vigtigere, ikke mindst på grund af, at bogmarkedet er langt mere komplekst end for få år tilbage med mange selvudgivere og nye litterære genrer og formater.
Samtidig bliver formidlingen af bøger mere og mere central, både den formidling, der handler om at skabe relationer mellem indhold (som er et af de vigtigste elementer i det kommende Danskernes Digitale Bibliotek), og så den meget personlige formidling, hvor bibliotekerne kan tilbyde folk noget, de ikke møder på det kommercielle marked. Bibliotekerne er nemlig via det direkte møde med læserne tæt på deres læseoplevelser – og har og skal også fremover sætte en ære i at finde den bog til dig, som du ikke vidste du savnede!
Tid og sted
Samtalen med Ib Michael samt lanceringen af bookcrossing finder sted på Folkemødet på Bornholm fredag d. 14. juni kl. 10-11. Vi runder eventen af med en litteraturquiz om ”Bevægelser og vandringer i litteraturen” – som er titlen på Litteratursidens sommertema, som publiceres i starten af juni. Vi stiller en iPad Mini på højkant og nye bøger sponsoreret af forlag.
Litteratursiden giver et bud på bibliotekernes rolle i fremtiden lørdag d. 15. juni kl. 13-14 på Bibliotekernes fælles stand.
Folkemødet er Danmarks politik-festival på Bornholm og finder sted hvert år i uge 24 på Bornholm. Formålet med Folkemødet er at styrke demokratiet og dialogen i Danmark. Folkemødet 2013 foregår fra torsdag den 13. juni til søndag den 16. juni og blev sidste år besøgt af ca. 32.000 mennesker.
Kommentarer