Munch-Christensens Kulturlegat på 2 x 50.000 kroner blev uddelt til Liv Nimand Duvå for romanen 'Vi er vel helte' og til Andreas Pedersen for digtsamlingen 'Fryden'.
Liv Nimand Duvå fik overrakt prisen for romanen Vi er vel helte, som er en af de litterært mest vellykkede bøger i disse år om at vokse op med en alkoholiker. Gennem et smukt og nøgternt sprog viser bogen både en mands deroute, når alkoholen tager magten, og hvordan misbruget griber mere og mere ind i datteren Billies liv i forsøget på at redde faderen.
I sin tale til prisoverrækkelsen sagde litteraturprofessor Anne-Marie Mai: ”'Vi er vel helte' bliver menneskeligt set utrolig vedkommende, fordi den er så godt fortalt, og fordi forfatteren mester sit sprog. Historien bliver vedkommende i den måde stoffet struktureres på, karaktererne danner sig for læserens blik, og de følelsesmæssige konflikter skærpes af de sproglige detaljer. Det er en kunstnerisk vellykket fortælling, Liv Nimand Duvå har skabt.”
Romanen er således en af de romaner, som både fortæller den individuelle historie bag en alkolholiker, samtidig med at den bidrager til debatten om vores samfund. Anne-Marie Mai udtrykte det meget præcist: ”Liv Nimand Duvås roman lægger op til eftertanke og samtale om alkoholisme, medmenneskelighed, forholdet mellem forældre og børn, og om at vores velfærdsinstitutioner langt fra lever op til de idealer, vi drømte om.”
En tydelig rørt Liv Nimand Duvå takkede for prisen og læste op fra sin roman, så publikum også blev rørt. Hun sluttede af med at læse slutningen op selv om det, som hun sagde, kunne opfattes som en plotspoiler. Det var en beskrivelse af den sidste caféaftale far og datter havde - de vidste det bare ikke på det tidspunkt!
Fryden – skønhed i flok
Derefter fik Andreas Pedersens overrakt prisen for digtsamlingen Fryden. Den smukke og originale digtsamling rummer fine iagttagelser af det nære; familien og opvæksten i alt dens menneskelighed og skrøbelighed. Forfatteren vandt tidligere på året Blixenprisen 2017 for årets litterære talent.
Kritiker Lars Bukdahl lagde i sin tale ikke skjul på sin begejstring for Fryden: ”Andreas Pedersens debutbog Fryden er i tredobbelt forstand frydefuld: Læseren frydes i berusende grad over at læse bogen, bogen er fuld af skildringer og påkaldelser og besværgelser af oplevet fryd, og bogen er en insisterende, men forløst – fordi læseren faktisk frydes, fordi den beskrevne fryd er faktisk overbevisende frydende – hyldest til fryden som vigtig og meningsfuld og bare skøn og for fed oplevelsesmodus (og det bedste, intrikate pift af et ord: FRYD!).”
Lars Bukdahl kredsede om bogens manglende genrebetegnelse og citerede fra bogen ”der er punkter for spredning og samling/ som daglejere og sne, skønhed i flok.” Netop ’skønheder i flok fremhævede Bukdahl som den bedste genrebetegnelse: ”fordi den også artikulerer digterens på samme tid beskedne og gigantiske ambition, i den enkelte tekst og i bogen som anti-helhed: Skønhed i flok. Flokken er en flerhed, der uroligt befinder lige præcis mellem spredning og samling, en levende flerhed nemlig, som vrimlende sneflokke og flokke af daglejere.”
Andreas Pedersen takkede for prisen og læste op af sine digte, så det var en fryd for publikum. Det blev en fornem afrunding på en prisoverrækkelse i forfatternes tegn. Lars Bukdahl kunne da også fra scenen konstatere, at han blev holdt øje med af en af de tidligere prisvindere, nemlig Stine Pilgaard, som trådte livagtigt frem på forfatterskærmen bag publikum i biblioteket, hvor prisoverrækkelsen fandt sted.
Både prosa og lyrik blev således belønnet til den festlige prismodtagelse, og de to prismodtagere repræsenterer da også mangfoldigheden i feltet af debutanter. Læs mere om de shortlistede. Prisoverrækkelse foregik den 29. september på Vejle Bibliotek.
De to prisvindere i Litteratursidens stand på Bogforum 10. november
Hvis man gik glip af prisoverrækkelsen, er der mulighed for at møde begge prisvindere på Litteratursidens stand på Bogforum, den 10. november kl. 13.00, hvor de vil blive interviewet af Lars Bukdahl og Anne-Marie Mai fra juryen. Efterfølgende præsenterer vi en paneldebat om debutanter med Lars Bukdahl og professor Anne-Marie Mai samt sidste års debutantprisvinder Ursula Scavenius. Debatten moderes af Lise Vandborg og finder sted den 10. november kl. 14.00 på Litteratursidens stand på Bogforum.
Litteratursiden er partner i prisen, og som en del af partnerskabet sætter Litteratursiden fokus på årets debutanter i et stort tema.
FAKTA OM BODIL OG JØRGEN MUNCH-CHRISTENSENS KULTURLEGAT
Legatet blev stiftet af Vejles tidligere landskendte boghandlerpar Bodil og Jørgen Munch-Christensen. Prisen uddeles én gang årligt til to yngre forfattere, der har haft en lovende debut inden for det seneste år. Prisen blev uddelt første gang i 2006. Forfattere som Kim Leine, Hanne Højgaard Viemose, Maja Lee Langvad, Asta Olivia Nordenhof, Caspar Eric og Yahya Hassan har tidligere modtaget Kulturlegatet.
Juryen består af litteraturprofessor Anne-Marie Mai, litteraturkritiker Lars Bukdahl, fondsbestyrer Mogens Thyssen, Litteratursidens chefredaktør, Lise Vandborg, og bibliotekarerne Joan Høeg og Else Zakarias fra Vejle Bibliotek.
Foto: Lene Andersen
Kommentarer