03 jan.13

Blog

Flyt fokus fra bestsellerne!

Kommentarer

10 kommentarer
AfHenrik Nielsen
man, 07/01/2013 - 17:07
Jeg fik dette at føle på egen krop.
Politikens forlag (Der hvor Jussi udkommer) valgte at takke, nej til min næste roman, da de mente den ikke kunne sælge nok. Det havde intet med kvaliteten at gøre, men handlede kun om salgstal, var svaret.
Heldigvis findes der andre forlag, som har et lidt større perspektiv og på et sådanne udkommer min næste roman - efteråret 2013 :-)
Afgrete jørgensen
fre, 04/01/2013 - 22:21

Vi er sikkert mange som ønsker boghandlerne et godt langt liv med salg af mange bøger. Jeg gør ihvertfald. Jeg håber dit indlæg kan rejse en debat om hvilke muligheder boghandlerne har for at styrke salget.

Jeg ved ikke hvilke love og regler den enkelte boghandler er underlagt? Om der f.eks. er regler for hvilke bøger man udstiller og ikke udstiller og hvornår man gør det? Har boghandleren mulighed for at udstille en hvilken som helst bog på hvilket som helst tidspunkt? Hvis der er frit valg, så må der være mange muligheder. F.eks. at følge med i ugens boganmeldelser og have de omtalte bøger liggende fremme på borde eller i vinduet, så kunden straks får øje på dem og ikke skal lede på en fjern hylde - eller slet ikke finde dem.

Eller når en forfatter snakker om sin bog på byens bibliotek, må det være oplagt at boghandleren ved det og har bogen parat i butikken. I en mindre by må det være muligt at følge med i byens kulturliv og lege med. Jeg ved ikke hvordan det er i andre byer, men min bys boghandlere lever deres helt eget liv uantastet af hvad der sker i byen. Det er så ærgerligt. Og det gør det fristende at handle på nettet. Og det gør det fristende at købe bestselleren i stedet for den bog man hellere ville have, men ikke kunne finde - eller som forretningen først skulle bestille. Iøvrigt tror jeg at sådanne ting er med til at forme top-ti listerne - mere end kvaliteten.

Der skal samarbejdes, hvis bogmarkedet skal styrkes og forblive mangfoldigt. Og det skal det.

AfLise Vandborg
tir, 08/01/2013 - 13:51

Som svar til af moldt

Jeg har indtrykket af at mange boghandlere - ikke mindst de store boghandlerkæder - har aftaler med forlagene om eksponering af bestemte bøger, hvilket også er grunden til at  især de store forlags bestsellere er synlige i butiksvinduerne.

Der er helt sikkert et potentiale for boghandleren i at samarbejde med andre aktører, bl.a. bibliotekerne, med henblik på at præsentere et bredere udsnit af bøger for læserne, f.eks. i tilknytning til lokale forfatterarrangementer, som du foreslår. 

Vi vil på Litteratursiden tage initiativ til et samarbejde med fokellige aktører inden for bogbranchen om flere forfatterarrangementer på bibliotekerne, som vi tror kan være med til at vække læsernes interesse for et større og bredere antal bøger fremover.

 

 

Afgrete jørgensen
ons, 09/01/2013 - 12:02

Som svar til af Lise Vandborg …

Richard Ford har udgivet en meget anmelderrost bog: "Canada". Var omtalt i mange aviser. Fornylig ville jeg finde den hos boghandleren (med i en stor boghandlerkæde). Men nej. Hverken under bogstavet "F" eller på andre hylder eller borde kunne jeg få øje på den. Så jeg gik igen. Uden bog. Er det ikke bare for ærgerligt både for boghandleren, forlaget, forfatteren og kunden?

Jeg har rigtig svært ved at forstå det.

Det er spændende, hvis Litteratursiden kan formidle et samarbejde på forskellige fronter.

 

AfFlemming Andersen
tor, 03/01/2013 - 14:45

Jeg har selv skrevet en masse om dette emne og er desuden involveret indenfor mange områder i bogbranchen: Udgivelser, PR, interviews, anmeldelser etc. Desværre tror jeg ikke på en karensperiode, selv om det ville være det rigtige for landets boghandlere og de fleste forlag. Men i sig selv løser det ikke problemet med den stigende usynliggørelse af den såkaldte mellemlitteratur og den smalle. Der skal mere formidling og fokus til, så det har du ret i, Lise. Men hvordan gør vi det lige? Efterhånden er jeg nået frem til, at det kunne være et godt skridt fremad, hvis de litterære aktører i alle landets kommuner på decentralt basis oprettede litterære udvalg med det formål at fremme kendskabet til den anderledes litteratur. De selvskrevne aktører er bibliotekerne, boghandlerne og kulturudvalget (hvis dette interesserer sig for andet end fritid og kriminalitetsprævention), men derudover også andre kulturellle aktører så som forsamlingshuse og kulturhuse. Her kunne man diskutere handling, ikke erklæringer. Jeg tror ikke på, at der kommer hjælp fra hverken branchen selv eller Folketinget, så som så¨ofte før må folk tage sagen i egne hænder, og det er sgu ikke så skidt endda. Tænk hvis vi ved udgangen af 2013 kunne have samlet et helt idékatalog af afprøvede idéer fra hele landet. Men Lise, hvordan gør vi lige det? Det er et lidt større arbejde, end jeg kan sætte i gang fra min lille enmandsbiks i Hvidovre. Hvem tager initiativer? For mig at se må det være en taskforce i biblioteksregi, som egentlig kræver mere vilje end penge. Så et spørgsmål, og du er vel den rigtige at stille det til: Kan man sætte sådan en bevægelse i gang? 

AfLise Vandborg
tor, 03/01/2013 - 15:23

Som svar til af Flemming Andersen

Kære Flemming

Tak for dit indlæg. Jeg oplever at der allerede er bevægelser i gang i biblioteksregi. For lidt over et år siden lancerede Litteratursiden Fagbogklubben i samarbejde med DR, hvor vi ud over at diskutere en række fagbøger i læseklubben på Litteratursiden står for at koordinere arrangementer med forfatterne på bibliotekerne. For et halvt år siden blev det udbygget med initiativet Tænkepauser hvor vi laver lignende online dialog og arrangementer med forskere og om deres bøger. Se listen over forårets arrangementer her http://www.litteratursiden.dk/artikler/arrangementer-i-fagbogklubben-og-taenkepauser-i-2013

Vi vil også rigtig tage initiativ til tilsvarende arrangementer med skønlitterære forfattere, og vil rigtig gerne have forlagene med til at arrangere disse.

Desuden samarbejder Roskilde Bibliotekerne, Aarhus Kommunes Biblioteker og Litteratursiden om projektet Litteratursiden Finder Sted som sætter særligt fokus på formidling af den smallere litteratur, ikke mindst performance litteratur og elektronisk litteratur. I det regi vil der her i foråret blive udgivet et idékatalog til bibliotekerne om formidling af den eksperimenterende litteratur. På Litteratursiden vil vi i marts måned have et  stort tema om de nye litteraturformer.

AfFlemming Andersen
tor, 03/01/2013 - 15:32

Som svar til af Lise Vandborg …

Halløj! Det vidste jeg ikke, men det føles ret rart at blive overhalet af virkeligheden. Hvis jeg nu vil interviewe en primus motor på dette her, hvem er så det?

AfMorten Leth Jacobsen
tor, 03/01/2013 - 13:19

- skrev i øvrigt sidste år en kommentar i Politiken om samme emne set fra forfatterens synspunkt. Det kan læses her.

 

AfLise Vandborg
tor, 03/01/2013 - 15:25

Som svar til af Morten Leth Jacobsen

Kære Morten

Tak for linket. Din kommentar i Politiken er jo desværre ikke blevet mindre aktuel!

Log ind for at skrive kommentarer