DR og Litteratursiden har netop nomineret Jacob Skyggebjerg som den sjette og sidste forfatter til DR Romanprisen 2016.
Jacob Skyggebjergs roman Hvad mener du med vi er en humoristisk og særdeles velkomponeret kollektivroman, hvor syv vidt forskellige kvinder mødes i påskeugen og skriver, kokkererer, spiser og drikker. Kvinderne skriver alt fra børnelitteratur over science fiction til erotisk krimi. Om aftenen læser de deres tekster op for hinanden, og det fører både til livlige diskussioner om litteraturen og om livet og verden som sådan.
Det har været et usædvanligt godt bogår, og mange forrygende romaner har været i spil til prisen. Nu har vi valgt seks bøger, der hver for sig står som nogle af årets bedste bøger, samtidig med at de samlet set repræsenterer en mangfoldighed af stemmer, stilarter og temaer. Dermed giver de seks bøger et rammende billede af dansk litteratur lige nu. Flere af bøgerne er fyldt med uhygge og skæve eksistenser. Da flere af bøgerne samtidig er svære at placere inden for en bestemt genre, er feltet ekstra spændende og uforudsigeligt i år.
Forfatterne deltager i debatten med læserne her på Litteratursiden, og vi ser frem til diskussionerne med de seks meget forskellige stemmer.
Debatten er allerede i gang
På Litteratursiden og i bibliotekernes læseklubber er debatten om Kamilla Hega Holsts roman På træk allerede i fuld gang i DR Romanklubben. I den delvist autofiktive og stærkt foruroligende roman, følger vi kvinden Kaya på rekreation i Thailand. Hega Holst skildrer livets bagside så rammende, atdet gør ondt at læse, og i romanen punkterer hun myten om den perfekte mor. Samtidig sætter hun spørgsmålstegn ved, hvor meget penge betyder i et forhold via skildringen af et forhold mellem en ældre hvis mand og en thailandsk kvinde.
I januar er det Henning Mortensens lille poetiske perle af en roman, trekantsdramaet Kvinden i Korshæren, der er til debat i læseklubberne. Hovedpersonen i romanen er den 50-årige ordblinde Frida, som har en del ar på sjælen og arbejder i Kirkens Korshær med at reparere brugte puslespil. Romanen kredser bl.a. om forbindelsen mellem kærlighed og retfærdighed. Om hun vælger kollegaen Søren i korshæren eller den tidligere kriminalbetjent Henry, skal ikke afsløres her, ej heller om Frida får samlet brikkerne i sit eget livs puslespil.
Ida Jessens seneste roman En ny tid er til debat i læseklubberne i februar måned. Det er forfatterens første historiske roman, og den foregår i Jessens barndomsby Thyregod fra 1904 til 1932. Romanen skildrer gennem dagsnotater Fru Bagges på mange måder uforløste ægteskab, og den frihed hun oplever efter mandens død. Hver sætning kalder nærmest på dialog både om tiden der var, samtiden og relationer mellem mennesker, så der er lagt op til masser af debat i klubberne.
I marts måned diskuterer vi Carstens Jensens store encyklopæiske roman Den første sten, som rummer en vifte af genrer. Romanen foregår i Helmand provinsen, hvor vi møder en gruppe danske soldater. Carsten Jensen viser her med en sjælden skarphed, hvad krigen gør ved det enkelte menneske. 'Den første sten' er en både stærkt oplysende og fængslende bog om Danmarks deltagelse i krigen. Selv om romanen netop ikke er et debatindlæg, appellerer den til et væld af diskussioner om krigens omkostninger og konsekvenser.
I april diskuterer vi Ane Riels underfundige roman Harpiks, som gennem en vanvittig historie sætter spørgsmål ved, hvad der er godt og ondt. Selv om bogen kan betegnes som en krimi, er den med Riels nærmest mystiske skrift ikke sådan at placere som genre. Yderst på øen Hovedet i et hus fyldt med skrammel bor en virkelig skæv familie, bl.a. med datteren Liv, der ikke går i skole. Romanen er fyldt med personer på kanten, som udvikler sig mere og mere uhyggeligt, og det skaber et brag af en roman, som rummer både stor alvor og humor.
Og i maj diskuteres så Jacob Skyggebjergs veloplagte kollektivroman ’Hvad mener du med vi’. Har du ikke allerede læst disse seks bøger, har du en håndfuld fantastiske læseoplevelser i vente.
DR ROMANPRISEN 2016
DR Romanklubben læser seks nominerede romaner:
December: På træk af Kamilla Hega Holst
Januar: Kvinden i korshæren af Henning Mortensen
Februar: En ny tid af Ida Jessen
Marts: Den første sten af Carsten Jensen
Maj: Hvad mener du med vi af Jacob Skyggebjerg. Romanen udkommer den 9. december.
Romanerne debatteres på landets biblioteker og i læseklubben her på litteratursiden.
I maj stemmer bibliotekerne tre romaner videre, og en jury bestående af læsere kårer den endelige vinder. Offentliggørelsen foregår den 4. juni på Dokk1 i Aarhus.
Kommentarer