Psykisk sygdom, sorg, død og krigsrædsler. Det er bøger om livets barske sider, som kæmper om årets pris.
De ti nominerede forfattere er:
Niels Lyngsø: Min ukendte bror
Stine Pilgaard: Lejlighedssange
Lotte Kaa Andersen: Hambros Alle 7-9-13
Christine Lind Ditlevsen: Fredag, lørdag, søndag
Carsten Jensen: Den første sten
Niels Bjerre-Poulsen: Vietnamkrigen
Ming af Bjørn Rasmussen er årets mest uafrystelige digtsamling. Den kredser hudløst om sorg og angst og er fortalt med en kolossal kunstnerisk kraft. Bogen består af fem afsnit, der strukturerer et forløb over fem måneder, som beskriver det lyriske jegs liv med en psykose, hvor den ydre og indre verden glider sammen. Jegets afdøde far, Flemming, med kælenavnet Ming, træder frem i digtene igen og igen. Digtene er skrevet fra den psykiske sygdoms sted. Et sted, der samtidig er forbundet med stor sanselighed og skønhed, og også et sted, som der uhyre sjældent skrives fra.
Også Niels Lyngsøs gribende fortælling, Min ukendte bror, om Hans-Peter Frederiksens liv og sammenbrud, kredser om at være psykisk syg. Hans-Peter bliver fundet på Rigshospitalets helikopterplatform, og i den efterfølgende terapi afsløres det, at han lå og ventede på at blive hentet af et rumskib. Det er en fascinerende udviklingsroman, som krydsklipper mellem terapien og Hans-Peters barndom og ungdom. Romanen indledes med en af de stærkeste scener i årets danske litteratur, nemlig piloten Morian Hansens imponerende flyvetur gennem tid og rum.
Skarpe dialoger og uhygge i samtiden
Lejlighedssange af Stine Pilgaard er en perle af en kollektivroman, hvor fortælleren skriver lejlighedssange for de øvrige beboere i sin andelsboligforening. Selv om lejlighedssange som genre hylder livets lykkelige stunder, anes meningsløsheden og hverdagens trivialiteter lige under overfladen. Der er en sarkastisk og til tider tragikomisk tone i romanen, så man både griner og græder under læsningen. Fortælleren fungerer som en skriftestol, og vi får beskrevet personernes liv og relationer i Pilgaards knivskarpe dialoger og ørehængende oneliners.
Den eminente dialog kendetegner også Kirsten Hammanns samtidsroman, Alene Hjemme. Freelanceren Sara bor sammen med sin kæreste og har fornemmelsen af, at der foregår noget bag hendes ryg. På subtil vis puster Hammann til Saras indre uro gennem gotiske elementer, og det er der kommet en fængende parforholdsgyser ud af. Uhyggen kommer snigende og tager til gennem historien. Hammann forfører sin læser gennem et satirisk sprog og et forrygende fiktivt univers, hvor ikke kun verden omkring os, men også det helt nære, er en langsom, tikkende bombe.
Gys og uhygge skorter det heller ikke på i Ane Riels underfundige og nærmest mytiske roman Harpiks. Gennem en vanvittig historie sætter romanen spørgsmålstegn ved, hvad der er godt og ondt. Romanen er fyldt med personer på kanten, som udvikler sig mere og mere uhyggeligt, og det skaber et brag af en roman, som rummer både stor alvor og humor. Den skæve familie, ikke mindst datteren Liv, er skildret meget nuanceret, og som læser kommer man til at holde af dem, på trods.
To stærke debutanter
Hambros Allé 7-9-13 er Lotte Kaa Andersens tankevækkende debut om, hvordan krisen rammer overklassen. Det er en velskrevet og underholdende roman med både skarphed og kant. Vi følger de fint skildrede beboere på Hambros Allé 7, 9 og 13 – en af Danmarks dyreste villaveje - i medgang og modgang. I romanens start synes alt godt på overfladen. Tingene er dog ikke helt, som de skal være, og meget går i opløsning, da finanskrisen kommer og river alt det ned, som møjsommeligt er bygget op.
Endnu en fin debut pryder listen, nemlig Christine Lind Ditlevsens intense ungdomsbog Fredag, lørdag, søndag. En rå og sørgelig rapport fra en weekend i en piges febrilske forsøg på at finde sig selv og mening med livet. Pigen Kat er et ensomt menneske, der savner sine forældre og fortidens faste rammer og hendes weekender med druk, stoffer og sex skilres gennem et på en gang vildt, arrigt, farverigt og sårbart sprog.
Krigens rædsler
Carsten Jensens encyklopædiske roman Den første sten er en uhyre vedkommende og elementært spændende bog om Danmarks deltagelse i krigen i Afghanistan. Romanen foregår i Helmand provinsen, hvor vi møder en gruppe danske soldater. Her viser Carsten Jensen med en sjælden indlevelse, hvad krigen gør ved det enkelte menneske. Han skildrer virkelig ækelt og ærligt, hvordan tvivlen sniger sig ind og også hvordan lemmerne fyger. Det er netop en roman og ikke et debatindlæg om krigens konsekvenser for individet og nationen.
Krigens rædsler er også omdrejningspunktet i Kim Leines fængslende roman Afgrunden om tvillingerne Kaj og Ib, som i 1918 melder sig som frivillige soldater i den finske borgerkrig. Selv om det ender i et bestialsk orgie af brutale henrettelser, overlever de krigen og vender tilbage til København. Kim Leine fortæller med stor detaljerigdom og sanselighed om brødrene, der efter krigen begge har ar på sjælen. Romanen kredser om det medmenneskelige, der suspenderes i krigen og om de indre dæmoner, som krigen vækker til live. Krigens rædsler sidder i kroppen og er derfor ikke til at skille sig af med.
En af årets mest overbevisende fagbøger stiller også skarpt på krigens gru, mere præcist Vietnamkrigen. Niels Bjerre-Poulsen har skrevet en flot, ambitiøs og veldokumenteret bog, der giver et godt billede af tre årtiers krig og de komplicerede forhold, der skabte og forlængede den. Det er fortællingen om, hvordan en krig for national selvstændighed blev en ideologisk kamp mellem verdens førende magter.
Har du ikke allerede læst disse ti bøger, har du uforglemmelige læseoplevelser i vente.
Mød forfatterne på Gentofte Bogmesse den 2. april 2016.
Bag om prisen
Litteratursiden samarbejder med Berlingske og Danmarks Biblioteksforening om prisen og har været med til at nominere de ti bøger. Prisen er på 100.000 kr. og overrækkes til festaftenen på Bibliotekspolitisk Topmøde den 14. april i Horsens.
I løbet af de næste fem uger bringer Berlingske interviews med de nominerede forfattere, og disse forfatterinterviews kan også læses på Litteratursiden.
Stem og vind
Stem her på din favorit.
Efter du har stemt kan du deltage i en konkurrence om et års forbrug af bøger (værdi 6.000 kr.) samt 10 signerede bogpakker med alle de nominerede bøger.
Kommentarer