Hvorfor bruge ferien på letfordøjelige bøger? I ferien har man jo netop tid og ro til fordybelse.
Her er seks af forårets danske bøger, samt en klassikker og en nyklassikker, til dig, der gerne vil have uforglemmelige læseoplevelser i hængekøjen.
Inger Christensen: Sommerfugledalen
For mig er den ultimative bog til hængekøjen 'Sommerfugledalen - et requiem’ af Inger Christensen, hvor sansninger af sommerfugle vækker erindringer om barndommen og refleksioner om, at vi som mennesket er en del af universet. Har man som jeg sommerfuglebuske i haven, ser man ofte citronsommerfugle og påfugleøje, hvis man lader blikket strejfe under læsningen, og mærker, at mennesket er en del af noget større.
Digtsamlingens omslag er purpurfarvet som sommerfuglebuske, og purpur er sorgens farve i katolicismen. De flygtige sommerfugle suggererer et univers frem, hvor man både erkender livets forgængelighed og evigheden i øjeblikket: ”Hvem er det der fortryller dette møde med strejf af sjælefred og søde løgne og sommersyner af forsvundne døde? //Mit øre svarer med sin døve ringen: Det er døden som med egne øjne ser dig an fra sommerfuglevingen."
Og kan man ikke få nok af Inger Christensens poetiske univers, er den aktuelle bearbejdning af forfatterens efterladte arkiv Verden ønsker at se sig selv et ’must-read’. Jeg er endnu ikke færdig med værket, men glæder mig til at læse det til ende.
Pia Juul: Forbi
Pia Juuls digte, der er fyldt med både alvor og kulsort humor, kredser også om, hvordan alting hænger sammen. ’Forbi’ betyder nemlig ikke kun at noget er slut, men også at ”gå forbi” nogen. Når vi går forbi nogen på gaden, er vi forbundet: ”Det hele hænger sammen, du og jeg hænger sammen, og vi hænger sammen med dem, der sover på gaden og dem der er sultne, det nytter ikke noget, vi hænger sammen”.
Samtidig er ”Forbi’ udtryk for at en fase er forbi , men alligevel er der. Som børn, der når de bliver ældre både er der og ikke er der, hvilket vises præcist i digtsamlingens næstsidste digt, der begynder således: ”Det skulle ha handlet om/børnene/Hvor små de var engang, hvor smukke/hvor sjove, hvor spøjse/hvor indviklede/hvor spændende/Børnene er den/luftballon, den drøm/Jeg er antropologen/De er huset der forsvandt, de er katastrofen man altid frygter”.
Emma Bess: Mødre, døtre, søstre
Emma Bess er med sine sanselige og nærmest vuggende noveller med mørke undertoner en af årets mest lovende debutanter. Novellerne viser på en fin og sørgmodig måde dynamikken i de sårbare relationer i familien og skildrer det vokse op og fra hinanden; om det ene øjeblik at føle sig utrolig tætte og det næste øjeblik føle afstand. Novellerne er forankret i hverdagsituationer og kredser ofte om det usagte. Der løber en strøm af uro igennem novellerne, og det giver dem en lethed og en tyngde på samme tid.
Kim Fupz Aakeson: Bådens navn
Aakesons underspillede og galgenhumoristiske fortælling om en kvinde, der går i hundene, er en finurlig blanding af komedie og tragedie og egner sig glimrende til hængehøjen, hvor man kan få sig et grin undervejs. Fupz Aakeson er en mester i at skrive rappe replikker, som vi kender fra film som ”Den eneste ene’, hvor han står bag manuskriptet. Desuden genkender man den fandenivoldske stemme fra hans populære børnebøger.
’Bådens navn’ og Helle Helles ’de’ er netop blevet nomineret til DR Romanprisen 2019, og de kan med fordel læses i forlængelse af hinanden. Selvom de er vidt forskellige, har de det underspillede, humoren og skildringen af overgange til fælles.
Helle Helle: de
Helle Helle skriver om forholdet mellem en mor og datter i skyggen af sorg og død på en både original og rørende måde. Romanen er sjov og uendelig trist på samme tid. Vi er i 80'erne og møder en 16-årig pige og hendes mor, som er alvorligt syg. Men de taler slet ikke om sygdommen og sorgen og det kommende tab; de taler om alt mulig andet, de griner rigtig meget og lever videre næsten som om sygdommen ikke er der. Men også kun næsten, for der er en stærk undertone af sorg og tab, som er stærkere end i forfatterens tidligere bøger.
Signe Langtved Pallisgaard: Alle de liv
Også ’Alle de liv’ kredser om den sorg, som der ikke tales om. Den viser hvordan venskabet mellem to veninder ændrer sig, da den ene bliver ramt af en uhelbredelig sygdom. Veninderne tager på en ferie sammen i Californien; de taler ikke om sygdommen, men den ligger lige under overfladen hele tiden. Både nuancerne i venskabet og de afsnit , der beskriver det liv, som veninden kunne have fået, viser indsigt og en stærk sans for de følelser, der er forbundet med alvorlig sygdom. Bogen er inspireret af forfatterens egne erfaringer med en venindes sygdom.
Kim Leine: Rød mand/ Sort mand
Ingen kan beskrive vores indre splittelse, krop og historie med så meget saft og kraft som Kim Leine. 'Rød mand/sort mand' er en selvstændig efterfølger til mesterværket 'Profeterne i Evighedsfjorden'’ og foregår på Grønland cirka 65 år tidligere og kredser om det første, voldsomme møde mellem danskerne og grønlænderne. Leine skildrer forbudte følelser og urolige drifter i et råt, sanseligt og detaljerigt sprog, der straks fører læseren fra hængekøjens ro til de barske konfrontationer på Grønland i 1700-tallet.
Virginia Woolf: Mrs. Dalloway
Denne sanselige og foruroligende roman om et dirrende døgn i Mrs. Dalloways liv er den perfekte klassiker at læse i hængekøjens let gyngende bevægelse. Tidligt om morgenen bevæger Mrs. Dalloway sig ud i London for at købe blomster til sin fest om aftenen. Som læser oplever man hendes tankemylder i ét langt flydende forløb. I arabeskagtige bevægelser glider man ind og ud af hendes og de andre hovedpersoners liv gennem ”stream of consciousness”; den stil Woolf sammen med James Joyce er så kendt for.
Anbefalinger til hængekøjen, stranden og lufthavnen er ofte letbenet underholdning. Hvis du derimod holder ferie med nogle af disse digte, noveller eller romaner, har du uafrystelige læseoplevelser og ikke tomme kalorier i vente.
Kommentarer