Nu kan du ud over at deltage i samfundsdebatten i læseklubben på sitet, møde forfatterne til foreløbig 18 arrangementer på landets biblioteker.
I Litteratursidens læseklub deltager forfatterne i debatten, og du vil allerede i december kunne diskutere 'Hippie 1' med Peter Øvig Knudsen. Læseklub-debatten går i luften 1. december.
Litteratursiden samarbejder med DR om fagbøgerne, og DR vil via Faglitteratur på P1 og DR2-programmet Danskernes Akademi sætte fokus på 'Månedens bog' og derudover tilbyde podcast . Fra 28. november til 4. december, og fra 21. december til 31. december, kan du på www.dr.dk/p4 helt gratis downloade 'Hippie 1'.
Temaerne I “Månedens bog”
Her kan du læse om de bøger, DR og Litteratursiden har valgt som 'Månedens bog' og om temaerne og kort om arrangementerne i tilknytning hertil. Du kan læse mere om debatarrangementerne på bibliotekerne i den vedhæftede pdf-fil.
De udvalgte bøger er debatterende fagbøger af høj kvalitet, som samtidig benytter sig af fiktionens virkemidler.
TEMA I DECEMBER & JANUAR - Hippiebevægelsen
- Thy-lejren, kvindernes frigørelse, fællesskaber, magtkampe, vores nye syn på sex, kærlighed, autoriteter og skolegang.
Peter Øvig Knudsen: Hippie 1 – tre år og 74 dage der forandrede Danmark
Bogen fortæller historien om hippiebevægelsens bevidsthedsudvidende oprør fra 1967 til kulminationen tre år senere med Thy-lejren. Hippiebevægelsen skaber stadig debat, og Peter Øvig Knudsen giver i Hippie sit bud på, hvordan historien skal fortolkes i første bind om hippie-tiden.
Debatarrangementer med Peter Øvig Knudsen og Anni Pape
I et eksklusivt foredrag fortæller Peter Øvig Knudsen om sit arbejde med Hippiebøgerne og om hippiernes forsøg på at forandre verden. I forbindelse med Hippie-temaet tilbyder vi desuden et debatarrangement med Anni Pape med titlen "Fra blød hippie til hård revolutionær."
TEMA I JANUAR - Hukommelsens betydning for os
- Hukommelse, erindring, hukommelsesteknikker, outsourcing af
hukommelsen til internet, hukommelsens betydning for vores identitet.
Joshua Foer: Moonwalk med Einstein - kunsten at huske alt
I denne tankevækkende bog beskriver journalisten Joshua Foer, hvordan enhver kan træne sin hjerne op til at huske hvad som helst. Bogen beskriver, hvordan Foer gik fra at have en gennemsnitlig hukommelse til at vinde det amerikanske hukommelsesmesterskab, og den er fyldt med konkrete teknikker, som sætter læseren i stand til at huske bedre med simple midler. Samtidig rejser Foer nogle spørgsmål om, hvad hukommelsen betyder for os som mennesker.
Debatarrangement med hjerneforsker Troels W. Kjær
De spørgsmål, som rejses i månedens bog, tager hjerneforsker Troels W. Kjær fat på i et foredrag om hukommelsen og hjernens funktioner.
TEMA I FEBRUAR - Hvilke værdier skal styre vores liv?
- Kultur- og værdiudvikling, forholdet mellem kønnene, fællesskaber, global bevidsthed, identitet og mangel på samme, det senmoderne menneske og opgør med tidsånden.
Peter Bastian: Mesterlære – en livsfortælling
Musiker og forfatter Peter Bastians seneste bog er, som titlen siger, en livsfortælling, der handler om den værdiudvikling, der er foregået i musikeren og forfatterens egen levetid. Peter Bastian tager fat i sin samtid og giver med afsæt i sit eget liv en kærlig og nådesløs karakteristik af nutidens mennesker med pointen – det her kan vi gøre bedre.
Debatarrangement med Peter Bastian
Peter Bastian lægger op til debat om, hvad det betyder for den enkelte og for vores fællesskab at udvikle værdier, som kan bære os ind i fremtiden.
TEMA I MARTS - Facebook
- Etiske dilemmaer, demokrati, fællesskaber og identitet i forbindelse
med Facebook og sociale medier.
David Kirkpatrick: Facebook - fra kollegieværelse til børskandidat
Facebook er i dag er en integreret del af hverdagen for 750 millioner mennesker. Men hvordan ser der ud bag kulisserne, og hvad tjener Facebook egentlig penge på? Den amerikanske journalist, David Kirkpatrick, har fået ucensureret adgang til Facebooks nøglemedarbejdere og regnskaber og fortæller historien bag fænomenet Facebook.
Debatarrangement med internetpsykolog Anders Colding-Jørgensen
Anders Colding-Jørgensen står bag en debataften om Facebook, med på fokus på de centrale dilemmaer, som Facebook medfører - skaber Facebook større fællesskaber, eller er Facebook med til at nedbryde dem?
TEMA I APRIL - Danskernes åndløshed
- Åndløshed, journalisternes magt, den egoistiske børnefamilie, ateisme,
ligestillingsdiskussion, folkekirken som tabersag og magtbegærlige politikere.
Sørine Gotfredsen: Den åndløse dansker
Danskerne er ved at udvikle sig til et åndløst folk, og det gælder alle fra magtbegærlige politikere til overfladiske meningsmagere. Også hos den almindelige dansker hersker åndløsheden, og Sørine Gotfredsen lægger ikke fingrene imellem, når hun udpeger de danskere, der bidrager til åndløsheden. Samtidig tegner hun også alternativerne i bogen.
Debatarrangement med Sørine Gotfredsen
Sørine Gotfredsen lægger op til debat om, hvordan vi midt i velfærd, dyrkelsen af synlig succes og tryghed samt manglende vilje til at erkende pligt, skyld og ansvar risikerer at udvikle os til åndløse væsner.
TEMA I MAJ - De glemte arbejdere
- Arbejderklassen, social dumping, billig udenlandsk arbejdskraft, højredrejning af arbejderklassen, arbejdsmiljøet som vare.
Jakob Mathiassen: Beton - historier fra skurvognen
Jakob Mathiassens skildrer i den meget anmelderroste Beton - historier fra skurvognen den arbejderklasse, vi ikke længere troede eksisterede. I sine fortællinger giver forfatteren, der selv er betonarbejder, et kærligt og usminket portræt af arbejderne, og fortællingerne er suppleret af korte faktuelle afsnit om livet på byggepladserne.
Debatarrangement med Jakob Mathiassen
Jakob Mathiassen lægger op tiil debat med udgangspunkt i sin egen dagligdag som betonarbejder. Foredraget tager fat i de stadigt dårligere vilkår for danske arbejdere.
Kommentarer