Flere og flere bøger sætter ord på de mørke sider af moderskabet og gør op med samfundets mange forestillinger om mødres levevis. Lyt til disse 5 bøger, som har vakt debat om moderskab, graviditet og fødsler.
Rachel Cusk: Et livsværk
Rachel Cusk fik sit store internationale gennembrud med Omrids-trilogien, som er blevet hyldet verden over for sin fornyelse af romankunsten. I Et livsværk - om at blive mor følger vi forfatteren gennem det første år som mor, fra slutningen af graviditeten til datteren er ét år gammel. Bogen stiller skarpt på moderkroppen og udforsker, hvad det vil sige at forvandle sig fra kvinde till mor; fra det hårde slid og tabet af frihed til den afgrundsdybe kærlighed. Gennem nedslag i litteraturen udforsker Cusk moderskabets kontrastfyldte transformation. Bogen mødte stor modstand, da den udkom i England i 2001, men i dag står bogen stadig som en stærk kønspolitisk kommentar og en moderne klassiker om moderskab.
Kamilla Hega Holst: Rud
Både i romanerne På træk og Rud stiller Kamilla Hega Holst skarpt på mødre, der har svært ved moderrollen, og som efter en skilsmisse kæmper med relationen til børnene. I 'Rud' har moren fået frataget forældremyndigheden, og selv om hun har et lidt kaotisk sind, er hun en kærlig mor og en bedre forælder end den på overfladen nydelige eksmand. Moren befinder sig i et sommerhus med sine to børn, men pludselig forsvinder hendes teenagesøn, og det kommer der et sort og foruroligende familiedrama ud af. Sproget er råt og rapporterende, og replikkerne er nærmest filmiske. Kamilla Hega Holst er eminent til at skrive om sindets mørke kræfter og til at opbygge suspense, og det gør bogen til en psykologisk gyser, samtidig med at den taler ind i #metoo debatten.
Hanne Højgaard Viemose: HHV, Frshwn. Dødsknaldet i Amazonas
Hanne Højgaard Viemose tegner i HHV, Frshwn et banebrydende portræt af en kvinde, der både kan udleve sin vildskab og samtidig være en kærlig mor. Fortælleren springer via forskellige navne fra identitet til identitet, ligesom romanen glider fra spor til spor. De enkelte spor kredser om fortællerens liv på kanten - i nutidssporets hverdag som mor til to drenge og med besøg på psykiatrisk afdeling. Og ikke mindst hendes voldsomme rejse gennem Amazonas, som undertitlen refererer til. Hun vender ikke sin sårbarhed indad, men udad gennem begæret og ture i den islandske natur. Netop i vildskaben tegnes portrættet af kvinden; der samtidig kan være en kærlig mor. I det perspektiv skriver Højgaard Viemose mere radikalt om det kvindelige begær, end vi har set tidligere i dansk litteratur.
Dy Plambeck: Til min søster
Romanen åbner med den ultimative kropslige oplevelse, fødslen. Plambeck giver en sanselig og detaljeret beskrivelse af, hvordan det opleves at føde, så rammende at man nærmest (gen)oplever det at føde på egen krop. Kvinden Aya erfarer, hvordan smerten, der satte sine skarpe tænder i lænden, transformeres til utrolige kræfter. Også skildringen af det bristede mellemkød fra tiden på barselshotellet er stærk læsning. Det er en noget barskere beskrivelse Plambeck leverer af fødslen, end den Dea Trier Mørch giver i Vinterbørn fra 1976. Til min søster har vakt debat både på grund af fødselsbeskrivelsen og de to søstres efterfølgende vilde og løsslupne liv med jagt og masser af sex. På den måde italesætter Plambeck flere tabuer – såvel fødslen, utraditionelle familieformer og forventningerne til mødres levevis.
Olga Ravn: Mit arbejde
I Mit arbejde får forfatteren Anna en fødselsdepression, og hun flytter til Stockholm sammen med sin kæreste i håb om at komme ovenpå igen. Et mørke har åbnet sig dybt i Anna, og angst og skam vælter ud, men skriften bliver en redning: ’den er til for / at holde mig i live’ skriver hun i et af sine mange digte. Olga Ravn beskriver også, hvordan kvindelige forfattere gennem tiden er blevet hængt ud som dårlige mødre efter at have beskrevet det svære moderskab, da bøgerne er blevet opfattet som private frem for at beskrive almene erfaringer. Bogen rummer også digte og essays, og gennem de forskellige typer af tekster bevæger romanen sig ind i en analyse af de strukturer i samfundet, der gør sig gældende i forhold til moderskab. Herunder stiller bogen skarpt på, hvordan vores forhold til andre mennesker ændrer sig, når vi bliver mødre.
Kommentarer