Den litterære kvalitet er i top hos årets debutanter. Særligt prosaisterne har imponeret juryen for Munch-Christensens Kulturlegat, og seks af disse er på shortlisten.
De seks shortlistede forfattere i alfabetisk rækkefølge:
Iben Konradi Brodersen: Piger kan leve længe måske for evigt
Jonas Eika Rasmussen: Lageret Huset Marie
Kirstine Reffstrup: Jeg, Unica
Årets debutanter skriver med inderlighed og politisk indignation om hverdagen, og disse kendetegn ses også blandt de shortlistede forfattere. I romanen Lageret Huset Marie af Jonas Eika Rasmussen er hverdagen, især arbejdspladsen, ramme for en barsk realistisk fortælling, der både beskrives med inderlighed og politisk indignation ved at vise hvor spoleret mennesket bliver af monotont natarbejde. Hvordan mennesker formes af at bo på øer beskrives i den stilrene novellesamling Øer af Rakel Haslund-Gjerrild. De 21 noveller skildrer mennesker, der balancerer på kanten af det almindelige og det sære, og hvordan de lever uden for det samfundet har defineret som normalt og meningsfuldt.
Ungdommens venskaber og fællesskaber set gennem det følsomme pigesind er beskrevet gennem den realistiske og fint sansede roman Piger kan leve længe måske for evigt af Iben Konradi Brodersen og den visuelle minimalistik-realistiske roman Emma Emma af Ida Holmegaard. Den eksperimenterende og foruroligende kunstnerroman 'Jeg, Unica' skrevet af Kirstine Reffstrup skildrer det historiske kunstnerpar Unica Zürn og Hans Bellmer og deres eksil, fortrængning og møde med fortiden i 1957.
Mens de fem nævnte værker skriver sig ind i tidens tendenser er Fjer af Ursula Scavenius mere kendetegnet ved en centraleuropæisk tidløshed. Bogens tre postapokalyptiske og trøstesløse fortællinger bevæger sig fra Bulgarien over et apokalyptisk oversvømmet fuglereservat til en plantage i Hornbæk. Fortællingerne er bundet sammen af en stærk stemme, og et dystert, suggererende og billedstærkt sprog, der taler til sanserne.
De seks shortlistede værker, som er udkommet på fem forskellige forlag, afspejler også den mangfoldighed der i det hele taget ses hos årets debutanter, ligesom de seks værker vil appellere til forskellige typer af læsere. Værkerne der har været i betragtning til prisen er udkommet mellem 1. august 2015 og 1. august 2016.
Prisoverrækkelse den 30. september
Der er spænding til det sidste om hvilke to forfattere, der hver modtager prisen på 50.000 kr. til prisoverrækkelsen den 30. september kl. 15.00 på Vejle Bibliotek. Prismodtagerne offentliggøres samme dag. Alle er velkomne til prisfesten, hvor man også kan møde en af de tidligere prisvindere, nemlig Hanne Højgaard Viemose.
Litteratursiden er partner i prisen, der med 2 x 50.000 kr. er Danmarks største debutantpris. Som en del af partnerskabet sætter Litteratursiden i et stort tema fokus på tendenserne hos årets debutanter ligesom vi vil rapportere fra prisoverrækkelsen. Desuden bliver Lars Bukdahls og Anne-Marie Mais taler til de to prisvindere publiceret på Litteratursiden. Derudover har Litteratursiden sammen med bibliotekerne i Aarhus lavet en stor udstilling om debutanterne på Litteraturstedet på Åby Bibliotek, som kulminerer med et arrangement med debutanterne lørdag den 8. oktober.
FAKTA OM BODIL OG JØRGEN MUNCH-CHRISTENSENS KULTURLEGAT
Legatet blev stiftet efter Vejles tidligere landskendte boghandlerpar Bodil og Jørgen Munch-Christensen. Prisen uddeles én gang årligt til to yngre forfattere, der har haft en lovende debut inden for det seneste år. Prisen blev uddelt første gang i 2006. Ud over Hanne Højgaard Viemose har forfattere som Kim Leine, Maja Lee Langvad, Asta Olivia Nordenhof , Caspar Eric og Yahya Hassan modtaget Kulturlegatet.
Juryen består af litteraturprofessor Anne-Marie Mai, litteraturkritiker Lars Bukdahl, fondsbestyrer Mogens Thyssen, chefredaktør for Litteratursiden, Lise Vandborg, og bibliotekarerne Joan Høeg og Else Zakarias fra Vejle Bibliotek.
Kommentarer