Bettinas badekar er et flermodalt syretrip af en fælles-kunstnerisk rumrejse og hvis universet først fænger, bliver man ikke færdig lige med det samme.
Det børnelitterære nybrud som i 1967 entrerede på scenen med fortællinger fyldt med barnlig originalitet og nysgerrighed, har sat sig så stærke spor, at det kan ses i meget af den danske børnelitteratur der er skrevet lige siden.
I mødet med nye stemmer får vi ofte udvidet vores horisont, da noget af det særlige, den internationale litteratur kan, er at give os et nyt blik på verden omkring os - og dermed også på os selv. Den nye internationale litteraturfestival, LiteratureXchange fandt
Andet bind i Ali Smiths årstidskvartet er en intens nydelse. En fabulerende roman, med skarpe satiriske betragtninger og flydende, næsten lyriske, indre monologer.
Ali Smith springer frem og tilbage i tiden i denne bevægende og legende roman om venskab, politik og den første kvindelige pop art-kunstner i Storbritanien.
I et surrealistisk højredrejet samfund forandrer en kvindelig parfumeekspedient sig til en svulmende lyserød gris - Mændene finder hende tiltrækkende, men i takt med de politiske…
At være borger i et land, der ikke giver sine indbyggere mulighed for at se verden uden for dets grænser eller: DDR før murens fald - det handler denne bog om.
Drengen Djata fortæller med en blanding af uskyld, uvidenhed og sort humor om sit liv sammen med sin mor i årene efter at det rumænske politi uden lov og dom fængslede hans…
Et dødsfald fører Scarlett og Rosa sammen i Spanien - Deres forskellige baggrunde bliver betydningsfulde i deres venskab, der præges af en brændende interesse for, hvad det…
I perioden mellem Berlinmurens fald i 1989 og kuppet mod Gorbatjov i 1991 følges freelancefotografen Clara, hendes tilbageblik på årene som politisk aktiv på venstrefløjen og…
Digte med Europa som univers i relation til betydningen af Polens optagelse i EU samt temaerne politik, demokrati og frihed i relation til et frihedsbegreb, der problematiseres.…
Litterær, historisk konspirationsthriller, der med sin blanding af mysterier, gådefulde mord og storpolitik leder tankerne hen på romaner som 'Rosens navn'.
Feliks er polak af fødsel, bor i Paris, sælger sit livsværk, en rejseguide om Østeuropa, og begiver sig ud på en opklaringsrejse tilbage i historien. Han oplever, hvordan…
'Årene med Laura Diaz' er en fremragende mexicansk roman; på én gang en slægtskrønike om en tysk-mexicansk familie og en fortælling om Mexicos historie.
Tiden er omkring 1850. En ung præstedatter er blevet guvernante for 2 forældreløse børn, der bor på deres onkels gods. Hvad er historien bag de tavse skikkelser, der viser sig?
Murakamis evne til at skabe et mystisk og unikt univers gennem et lige dele enkelt og unikt sprog er, hvad der gør ’Trækopfuglens krønike’ til et enestående mesterværk. Magisk…
Det er ikke kun latinamerikanske forfattere, der skriver magisk realisme. Her er to fremragende eksempler på danske fortællinger fyldt med både magi og realisme.
Christian Jungersen inviterer indenfor i en fortælling, der forgrener sig: Den er farvet af krimigenren, filosofien, socialrealismen og frem for alt den psykologiske…
Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden
Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005…
Det klassiske, nordiske femi-krimiplot fornægter sig ikke i Sissel-Jo Gazans moppedreng 'Dinosaurens fjer'. Men rundt om krimiskelettet udfolder der sig et sirligt net.
Efter Søren og Mettes ægteskabelige idyl sidder Mette nu fraskilt i den lækre lejlighed i Amaliegade og lader tiden og livet passere revy i ørkesløs lediggang og indkøbsflip.
Ønsket om andres død, faderens ”psykiske nerver” og søsterens nætter med faderen på sofaen er en naturlig del af den 11-årige fortællers hverdag.
Filmatiseret i 2007 af Peter…
Lene har en egyptisk far og en dansk mor, så hendes barndomserindringer er lidt anderledes - Det er hendes dagligdag til gengæld ikke, hun er kassedame i Føtex og har en drøm…
Vejrudsigten varsler storm over Danmark, al unødig udkørsel frarådes, så bliv indendørs og lad dig blive blæst omkuld af Bang Foss' vanvittigt velskrevne roman om livet på lageret.
Nick er vred og selvdestruktiv, hans bror er alene med sin 6-årige søn, som han prøver at sikre en god opvækst midt i sin evige jagt på heroin.
Filmatiseret i 2010.
I mange af digtene i Theis Ørntofts debut-digtsamling, ’Yeahsuiten’, bevæger jeg’et sig gennem landskabet som en slags overskudsagtig flaneur. Det går ind og ud af rum, fyrer af…
Ursula Andkjær Olsens digtsamling 'Havet er en scene' er på én gang tidstypisk og tidløs og stiller radikale spørgsmål til forståelsen af den moderne identitet.
Her er skibskatastrofer, død, had og længsel. Historier om helte og skurke i en sjældent vellykket cocktail af en storslået generationsroman om Marstal og de syv verdenshave.
Ligesom kubismen ikke lod sig nøje med ét perspektiv på tingene beskriver Ramsland på samme måde virkeligheden som undvigende og flertydig i slægtskrøniken 'Hundehoved'.
'Det værste og det bedste' er et stykke sansningspoesi, hvori Søren Ulrik Thomsen forsøger at gribe et moderne menneskes forestillinger om sig selv før og…
Simon Grotrians digte i samlingen 'Melatonin' kræver fuld koncentration af læseren, der til gengæld bliver inddraget i et mærkværdigt og imponerende univers.
Originaludgave: 2005
En digtsamling, begået af en af vores fornemmeste lyrikere, føjer sig fornyende, billedskabende og reflekteret ind i et mesterligt forfatterskab. Digtene er intense refleksioner…
Hans Otto Jørgensen beskriver i 'Hestenes øjne' sin opvækst på landet i 1950-60’erne. Det bliver en fortælling om tab, om død og om at blive sig selv – på godt og ondt.
Ameera er en ung arabisk kvinde, som har styr på sit liv, men i familiens øjne mangler hun en mand, før hun er helt i mål. En nutidig Bridget Jones er på banen.
Da Sonja uventet dør, efterlader hun sine tre veninder en enorm formue - en formue de kan få del i, hvis de ændrer deres liv og begynder at leve fuldt ud
I en mondæn ejendom i New York skifter en lejlighed beboere, og så kommer der ellers gang i sladder, intriger og partner-udskiftning - Sydstatspigen Lola er midtpunktet og det…
Kontorfællesskabet danner rammen om en række hårdtarbejdende, karrieremindede 30'årige københavneres liv med op- og nedture - Romanen skildrer det moderne menneskes…
Romantisk, varm og morsom historie der spiller på alle tangenter, også de dybe og sorte. Anbefales til Marian Keyes-fans og alle andre, der sukker efter lidt hjertebanken.
I Dublin bor tre søstre. På trods af både indre og ydre forskelle holder de tæt sammen, når der opstår problemer i parforholdene, på arbejdet eller bare i al almindelighed.
Claire har sagt sit job op for at finde noget, der giver bedre mening. Kæresten Luke forsøger at støtte hende, mens familien ser hovedrystende til. Lidt for meget vin og for mange…
Da den rodede, sexede Maggie for 117 gang invaderer sin storesøster, juristen Roses liv, og denne gang forfører hendes kæreste, bliver det for meget, Begge bryder med deres…
Livet bag det store modemagasins glittede overflade er et helvede fyldt med tårnhøje stiletter og spidse albuer - redaktøren får selv Cruella de Ville til at ligne den gode fe.
Lavmælt besættelsestidsfortælling om den unge Adelheid, som går ind for Hitlers idéer og nationalsocialismen, men som langsomt ændrer mening, da konsekvenserne går op for hende.
Sidste bind i serien om kriminalbetjent Poul Bjørner under besættelsestid. Ole Frøslev formår igennem hele serien at give et formidabelt billede på en tid, hvor tingene sjældent…
Besættelsen af Danmark var en mellemting mellem at være i krig og så alligevel ikke. En mellemting mellem at høre om ufattelige tab på Østfronten i nyhederne fra BBC og få…
Hans Otto Jørgensen har om nogen i moderne dansk litteratur beskrevet miljøer og mennesker, hvis erfaringer kun undtagelsesvis bliver bragt i litterær form.
"Kære Albertine - kære søde faster" sådan begynder den meget underholdende, morsomme og fascinerende historie om beboerne i Flakhavn i det sydfynske øhav.
Krigen er i sin sidste fase, og modstandsgruppen BB er klar på endnu et slag mod tyskerne. Men under en aktion går det galt - hvem er stikkeren i blandt dem?
I en flertydig, velkomponeret roman bliver en nyskilt fars problemer sat i relief af mennesker, der blev dybt påvirkede af centrale begivenheder fra 2. verdenskrig.
I 'Havside sommer,' foregår sommeren 1947 for 8-årige tænksomme Ib på Fanø og i Varde. Der er fætre, onkler og tanter, og hverdagen reflekteres varmt og nænsomt.
Bjarne Reuter har hentet inspiration til romanen 'Drengene fra Sankt Petri' fra modstandsgruppen Churchill-klubben, der bestod af unge drenge i Aalborg.
Filmatiseret i 1991…
Alberts familiehistorie begynder med en problematisk barndom, bl.a. er to brødre nazister. Da moderen er døende, vender han tilbage og må gøre op med, hvad han altid er flygtet…
Thorstein Thomsen skuffer ikke. Med denne roman har han skabt en klassiker, en vedkommende og rørende roman om en mand, som ikke kan elske - fordi han ikke elsker sig selv.
Martin Jensen giver en oplysende og underholdende indsigt i et kapitel af den dansk-engelske historie, hvis man ønsker en mere sanddru fortælling end streamingstjenesternes.
Danmarkshistorie i romanform: spændende skildring af mordet på Knud den Hellige i Odense i 1086 – oplevet og fortalt af kongens tro væbner Valdemar, stamfader til slægten Dane.
Året er 1010. Et vikingetogt drager mod Afrika, hvor der skulle være masser af guld og gode chancer for at dø ærefuldt i kamp. Men som rejsen skrider frem, bliver det tydeligt, at…
'Ragnhilds saga' foregår i Danmark i den sene vikingetid, og er beretningen om et kvindeliv i en brydningstid, hvor den gamle tro må vige pladsen for kristendommen.
En harmdirrende afregning med Thit Jensens ægtemand og hendes veninde, men også et tidsbillede på kvindens konfliktfyldte stilling.
Originaludgave: 1919
Skæbnetung og storslået skildring af en viljestærk kvinde. Portrættet har været inspiration for de stærke kvindeskildringer, nordisk litteratur har fostret så mange af.
Agnes Henningsens lyslevende barndoms- og ungdomserindringer er en spændende kulturhistorisk rejse om en kvinde, der tidligt blev både berømt og berygtet.
Originaludgave: 1941
En af feminismens pionerer, Mary Wollstonecraft (1759-1797), giver udtryk for at den patriarkalske kvindeundertrykkelse er ødelæggende, og argumenterer for at kvinder og mænd skal…
Der vokser et træ i Brooklyn : roman (Ved Anders Juel Michelsen)
En fattig emigrantfamilies kamp for at opnå bedre kår krones med held, da datteren Francie Nolan i starten af det 20. århundrede består adgangseksamen til universitetet
En dag i juni 1923 i en engelsk society-dames liv, hendes tanker, følelser og indtryk, medens hun begiver sig gennem Londons West End.
Originaludgave: 1925
Woolf undersøger i dette klassiske essay, hvilke betingelser der er nødvendige for skabelsen af kunstværker og litteratur. Det er yderst interessant læsning – også i 2023.
Dokumentarisk beretning om to jødiske familier, som overlevede nazisternes koncentrationslejre og senere flugten fra kommunisternes totalitære stat. Barsk og uafrystelig…
Det er klogt, det er selvreflekterende og det er selvironisk, når den ældre skribent gør op med sin personlige, politiske og kulturelle baggrund gennem et halvt århundrede.
Skyggemand - flugthjælper i den kolde krigs Berlin
Dramatisk, interessant og vedkommende dokumentarisk fortælling om nogle af de mange mennesker, som satte deres liv på spil for at hjælpe folk med at flygte fra Østberlin i de…
Det er forrygende, når den politiske virkelighed og den personlige historie smelter sammen i en stor tysk efterkrigsroman om valg og vilkår i det tidligere DDR.
Spændende og medrivende historie om en krigsflygtnings barske liv i det gamle Østtyskland med klare paralleller til vore dages flygtninge- og indvandrersituation i Europa.
Humoristisk og mildt ironisk beretning om livet og hverdagen i den ende af Sonnenallee, som kom til at ligge på østsiden af muren i Berlin, fortalt af den unge Micha.
Judith Hermann er en af Tysklands bedste nulevende forfattere. Dette er hendes debut, ni fine og yderst velskrevne noveller, der kredser om at udsætte livet.
Jenny Erpenbeck beskriver den lille historie i den store og giver indblik i en turbulent del af det 20. århundrede med denne langtidsholdbare læseoplevelse.
’Døden i Venedig’ er et fantastisk mesterværk, der åbner et helt univers - både sprogligt og i fortællingens ånd - og Thomas Mann er ikke bange for at sætte sin læser på…
Den bevægende historie om Jacques Austerlitz, manden uden fortid, og om hvordan hans søgen efter sin egen historie også afdækker en del af Europas historie under 2. verdenskrig.
Hvordan vil nutidens samfund reagere på at få Adolf Hitler tilbage, og hvad ville han give sig til? Underholdende og skræmmende historie, som desværre aldrig bliver rigtig…
Jens Blendstrup tegner i 'Bombaygryde' et skævt, komisk, surrealistisk og lidt grotesk portræt af Leif og hans udvikling og modning gennem hans tid som soldat.
Underfundig og kærlig samfundssatire med Arthur i centrum. Set gennem hans røntgenøjne er Høje Gladsaxe meget, meget mere end en øde betonforstad. En nutidig gralsfortælling om…
Fortælling fra narkomiljøet i Ålborg i første halvdel af halvfemserne, hvor en række skæbner følges på deres vej mod bunden
Filmatiseret af Ole Christian Madsen i 2005…
Lars Frost roman om 70erne fjerner den mening, der er knyttet til steder og mennesker. Livet og bygninger skabes med et begrænset udsyn og fortælles på samme måde.
Novellerne i Katrine Marie Guldagers 'København' handler om moderne mennesker og om, hvor forskelligt skæbnen behandler os med de valgmuligheder, vi trods alt har.
Helle Helle har gjort det igen igen! Mesterlig, minimalistisk hverdagsprosa om en kvindes møde med venlige fremmede i en provinsudørk som kragerne har opgivet at flyve ud til.
Ønsket om andres død, faderens ”psykiske nerver” og søsterens nætter med faderen på sofaen er en naturlig del af den 11-årige fortællers hverdag.
Filmatiseret i 2007 af Peter…
Hans Otto Jørgensen beskriver i 'Hestenes øjne' sin opvækst på landet i 1950-60’erne. Det bliver en fortælling om tab, om død og om at blive sig selv – på godt og ondt.
Stilsikker og meget velskrevet romandebut om pigen, der drog ud for at finde sig selv, sin fortid og sandheden om sin mors død. Fem stjerner – mindst!
Vinder af Bogforums…
Hvor litteraturen finder sted. Bind 3: Moderne tider - 1900-2010
En gennemgang af den danske litteraturhistorie i perioden 1900-2010 med udgangspunkt i de lokaliteter hvor litteraturen blev skabt: bladhuset, metropolen og internettet
Fornemmelsen af at leve i harmoni med et historisk forankret sted er med globaliseringen blevet udfordret, og stedet som sådan er kommet i fokus. Denne bog giver svar på, hvad…
Det er en svær kunst at balancere mellem humor og alvor, men det lykkes på blændende vis for Bang Foss i samtidsromanen om to familier fra vidt forskellige samfundslag.
En smuk og rørende roman om kunstneren Miriam, arkitekten Kai, datteren Sui og deres individuelle forsøg på at blive dem, de er. Endnu et fremragende værk af Eva Tind.
Rørende, ømt og hengivent portræt af en mand i krise efter en skilsmisse. Det på én gang præcise og poetiske sprog gør bogen til en stor læseoplevelse.
Dy Plambeck hylder kærligheden, vildskaben og kroppens kolossale kraft i sin smukke og spændstige roman om to søstres løsslupne liv i skyggen af volden.
Fornem afslutning på Oslotrilogien, der udover at give et spændende tidsbillede også er den fineste roman om tid, erindring og længsel efter det, der ikke længere findes.
Flydende stemmer fungerer som et genialt sproglig greb og væver den fængslende fortælling sammen til en flertydig, fantasifuld og formidabel fiktion om den franske surrealist.
Nekrofili, medlidenhedsdrab, overtro og gengangere er blot nogle af emnerne i Uthaugs fabulerende slægtsroman. Det bliver aldrig det samme at gå til begravelse igen.
Anna og hendes søskende skal begrave deres forældre, men der er noget, de er uenige om, i tankevækkende familieroman om de nærmeste, som ikke altid er nærmest.
Boberg er den nysgerrige rejsende, der vil ind under huden på ukendte lande og civilisationer. En meget anbefalelsesværdig rejseroman med skildringer af den politiske virkelighed…
Merete Pryds Helle føjer nye facetter til Noras historie i sin gendigtning af Et dukkehjem. I et fint lyrisk sprog spejler hun også kvindens kærlighedsillusioner og valg i dag.
31 fabulerende, bizarre og særdeles vedkommende fortællinger, der beskriver diverse former for forvandlinger samt helt almindelige hændelser, der bare kommer helt ud af kontrol.
Imponerende fortælleforførelse med lige dele intellektuelt videnskabs-nørderi og et mesterligt menneskeblik. Svend Åge Madsen er en fabelagtig fantast.
Gennem en historie, der starter i fragmenter, har Carsten Müller Nielsen med sin Tjernobylroman skrevet en bog om menneskers kamp for at holde sig ude af glemslen.
Hovedpersonen har givet sig selv et år mere at leve i, inden han vil begå selvmord. Espedal har som altid sans for det eksistentielle og æstetikken i det uskønne.
Anna Elisabeth Jessen, der har en baggrund som dokumentarist, skildrer en sønderjysk slægt gennem flere generationer med følgerne af Første Verdenskrig som den røde tråd.
En ung kvinde forbereder en kunstudstilling, der samtidig bliver et hævntogt, mens fortiden bliver mere og mere nærværende. Rasende god og lige så vigtig roman.
Barsk og gribende familiekrønike fortæller om familien Toimi med den store børneflok. Finlands dramatiske historie spiller aktivt med i den unikke fortælling.
Frida på 9 år går i 3. klasse. Hun hader fletninger, har 23 kærester og gør, hvad hun kan for at bryde de snævre rammer for, hvad en 9-årig pige må og især ikke må
Tre af Lund Kirkegaards mest elskede børnebøger, Gummi-Tarzan, Otto er et næsehorn og Lille Virgil er her samlet med forfatterens finurlige illustrationer.
Klassikeren om Silas bliver aldrig gammel. Drengen med det fine hjerte og den smukke hest repræsenterer vores længsler og drømme og er en hyldest til langsomheden.
Originaludgave:…
I anledning af Bent Hallers 70-års fødselsdag og 40-års forfatterjubilæum i 2016 er 'Kaskelotternes sang' blevet genudgivet med illustrationer af Lea Letén. Et kunstværk…
Beskidte milliarder - da Danske Bank blev centrum i verdens største hvidvasksag
En spændende, velfortalt og grundig journalistisk kulegravning af en gigantisk hvidvaskskandale, som involverede den hæderkronede Danske Bank og dens estiske filial.
Hvad skete der i folkedybet efter enevælden og før demokratiet? I en aldeles forrygende bog fortæller forfatteren om vigtige og meget vedkommende begivenheder i danmarkshistorien.
Min mor var besat: Da jeg mødte depressionens dæmon
Peter Øvig gør op med tavsheden om psykisk sygdom gennem et modigt dobbeltportræt af sin mor og sig selv. En vigtig bog, der både berører og giver indsigt.
Der vil uden tvivl komme flere bøger om Genforeningen frem til 100-årsdagen i 2020, men Simon Kratholm Ankjærgaards bog vil blive stående som et af de helt store værker.
De fleste kender til sætningen "I had a farm in Africa”, men det havde Karen Blixen faktisk aldrig. Om den virkelige historie handler dette store værk.
Det store skatterøveri : hvordan Europa blev plyndret for 410 milliarder
Spændende og tankevækkende journalistisk kulegravning af en verdensomspændende økonomisk svindelindustri, der har plyndret Danmark og Europa for mindst 410 milliarder kr.
En vellykket og letlæst bog, der grundigt dokumenterer den utrolige vej, William S. Knudsen tilbagelagde med høj arbejdsmoral og loyalitet overfor sit nye fædreland.
Mød en kvindelig verdensmester i boksning, en cop watcher og en tidligere nynazist – alle tre skæbner fra samfundets skyggesider i dagens New York City.
Interessant og fængslende bog om vores nærmeste nabo i universet. Anja C. Andersen er en eminent formidler, og bogen er rigt illustreret og kan læses af alle.
Det bedste argument for at læse Politiken har efterhånden holdt galden flydende i 70 år, og det fejres med et tilbageblik over karrieren. Dejlig og skarp læsning…
En sværvægter i dansk politik fortæller åbenhjertigt og detaljeret om sit lange politiske virke med enkelte afstikkere til privatlivet. Hverken tandløst eller stærkt polemisk.
I Martin Jensens romaner er der ingen udpenslet vold og død. Hér udforsker Eske Litle og hans hjælper sergent Bane de misgerninger, der falder inden for deres jurisdiktion.
Medrivende middelalderroman om jyske frihedshelte og kongers magtsyge. Og førstehåndsberetning om de dage, da Sven, Knud og Valdemar kæmpede om at blive Danmarks førstemand.
Året er 1199, det er korstogenes og krigenes tid; Karen og Kirsten er døtre af rigmanden Agge Nielsen fra Kvesborg: Karens hu står til fromhed og fordybelse, mens Kirsten er…
Her er stor og vedvarende kærlighed – mellem kvinde og mand, mellem forældre og børn, mellem venner; her er sorg, lidelse og død; her er svigt og sammenhold.