Bog

Jammers Minde

Af (
2019
)

Anmeldelse

Jammers Minde af Allan van Hansen

01 maj.19
AfJette S. F. Holst
Skribent

Spændende, udfordrende og smuk grafisk fortælling om kongedatteren Leonora Christina Ulfeldt, som endte med at sidde fængslet i Blåtårn i 22 år.

Den danske kongedatter, Leonora Christina Ulfeldt, skrev biografien Jammers Minde, mens hun sad fængslet i Blåtårn fra 1663 til 1685. Bogen kom i 2006 på Kulturministeriets Kulturkanon som et enestående indblik i fængselslivet i 1600-tallet, der også er historien om en social deroute fra at være rigets førstedame til fængselslivet sammen med kriminelle og sindslidende. Kongedatterens historie har altid interesseret Allan van Hansen, fortæller han i et interview til Nummer9.dk, og for fem år siden besluttede han sig for at tegne den.

Vi følger Leonora Christina, fra hun bliver arresteret i England i 1663 og bragt tilbage til Danmark, hvor hun indsættes i Blåtårn. Her fortæller hun sin historie i tilbageblik med indskudte fortællinger fra hendes fængsel.

Billedsiden er tegnet med tusch og er hovedsagelig realistisk, holdt i afdæmpede blågrå farver med glimt af pangfarver. For eksempel er Leonora Christinas kjole en flot rød. Allan van Hansen leger dog med tegnestilen, så der er også et kapitel, hvor kongedatteren drømmer, i en stil der minder om periodens træsnit. Et andet afsnit handler om afhøringen og dommen over Leonora Christina, og her er stilen nærmest ekspressionistisk. Mens et tredje afsnit tegnes af hovedpersonen selv og så videre.

De tegnede kapitler indledes med korte tekstafsnit, ligesom billedsiden ind i mellem afbrydes af tekstafsnit der uddyber historien bag billederne. Det fungerer godt, om end jeg er mest betaget af første halvdel af fortællingen.

I sidste halvdel af ’Jammers Minde’ fortæller Allan van Hansen mere springende om begivenheder fra Leonora Christinas fængselstid. I punktnedslag hører vi om bl.a. Thomas Kingo, som hun korresponderede med under sin tid i Blåtårn; om den unge selskabsdame Agnete Sophie Budde, som forsøgte at dræbe adelsdamen Birgitte Skeel m.m. Og selvom disse afsnit for så vidt er interessante nok, føles de ikke sammenhængende på samme måde som første halvdel.

’Jammers Minde’ er et flot værk at fordybe sig i. Billedsiden er spændende og til tider udfordrende. Jeg har desværre ikke læst Leonora Christinas ’Jammers Minde’, men det virker til, at Allan van Hansen forholder sig trofast til originalen. Det er dog en fordel at have lidt kendskab til kongedatterens skæbne og tidsperioden på forhånd for at få fuldt udbytte af fortællingen. Bagerst er indsat en litteraturliste samt noter til fortællingen. Særligt noterne er en god hjælp til at få styr på sidste halvdel af bogen.

Allan van Hansen er cand.mag. i dansk og hollandsk og har også illustreret flere børnebøger. ’Jammers Minde’ er hans første selvstændige udgivelse.

Bogdetaljer

Forlag
Forlaget Arabesk
ISBN
9788799888887
Antal sider
207

Leonora Christina 400 år

Leonora Christina Ulfeldt 400 år

Leonora Christina Ulfeldt

Leonora Christina Ulfeldt skrev kun ét værk i sin levetid. Til gengæld har 'Jammers Minde' haft den største betydning for forståelsen af en periode i Danmarks historie. 
Læs mere

Tema

Tema

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser