Bog

Liv og Alexander 1-3

Af (
1997
)

Anmeldelse

Liv og Alexander 1-3 af Tine Bryld

06 jun.17

Med tre årtier på bagen er Brylds trilogi stadig en af de mest livsbekræftende og dybtfølte ungdomsromaner om overgangen fra barn til voksen.

Der er næppe nogen teenager fra det ikoniske og turbulente 80’er årti, som ikke kender Tine Bryld. Enten fra radioprogrammet Tværs eller gennem hendes forfatterskab, hvor trilogien om Liv og hendes stormende forelskelse i Bz’eren Alexander står som et hovedværk.  Bogen er et studie i identitetsdannelse og frigørelse fra forældre og andre autoriteter og dertil en heksekedel af følelser lige fra usikkerhed til forelskelse og jalousi.

Trilogien blev hovedsageligt til på baggrund af Tine Brylds arbejde som socialrådgiver og radiovært i ungdomsprogrammet Tværs, som nåede æteren første gang i 1972. Brylds evne til at snakke med unge om alt mellem himmel og jord i øjenhøjde og med anerkendelse var noget helt nyt. I erkendelsen af at der manglede en nutidig roman om teenagelivet til unge piger, og med alle sine gode erfaringer og oplevelser i bagagen, skrev Bryld serien om Liv, som blev til romanerne ’Pige Liv’, ’Befri dit liv’ og ’Liv og Alexander’.

Hele trilogiens omdrejningspunkt er Liv og løsrivelsesprocessen fra barn til voksen, fra forældre, skole og det stille provinsliv i Jylland. Da hun møder københavneren Alexander, som er et par år ældre, bliver Livs verden vendt fuldstændig på hovedet. Alexander invaderer hendes hjerte, hendes følelser er ude af kontrol, og der er ikke langt fra lykke til gråd. Forældrene evner ikke at forstå hende, men ser kun deres egne ægteskabelige problemer, hvor moren også har gang i en løsrivelsesproces fra mor- og husmorrollen til et mere selvstændigt liv. Også i venskabet bliver Liv udfordret, da forholdet til den mere frit opdragne Dorte sættes på spidsen. I det hele taget åbner trilogien et vindue ind til firsernes begivenheder og fasen mellem barn og voksen fortalt med en nænsom og næsten poetisk realistisk fortællerstemme, som kun Tine Bryld kunne gøre det.

Som læser er man der med Liv i alle de sårbare og livsbekræftende øjeblikke, og her 35 år efter ’Pige Liv’ kom til verden i 1982, er det stadig en serie, som varmer hjertet med sin ungdom og vildskab.

 

Bogdetaljer

Secondary title
Gyldendals tranebøger
Forlag
Gyldendal
Faustnummer
21895717
ISBN
9788702063066
Antal sider
511

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer