Bog

En lykkelig slutning

Af (
2019
)

Anmeldelse

En lykkelig slutning af Maren Uthaug

01 nov.19

Nekrofili, medlidenhedsdrab, overtro og gengangere er blot nogle af emnerne i Maren Uthaugs fabulerende slægtsroman. Det bliver aldrig det samme at gå til begravelse igen.

Begravelsesritualer og vores omgang med døden henover to århundreder udfolder sig gennem syv generationer af bedemandsslægten Christiansen i Maren Uthaugs nye hæsblæsende slægtsroman. Det skorter ikke på morbide oplysninger og mærkelige begravelsesritualer, ligesom menneskets mørke skyggesider vises frem med læseren som eneste øjenvidne.  Alt sammen fortalt i Maren Uthaugs vanlige stil med en god portion grotesk humor og et glimt i øjet.

Nutidens fortæller Nicolas er bedemand med en noget speciel tilbøjelighed:
”Første gang, kold hud fik det til at sitre i mig, var i 1986. Jeg var fyldt fjorten år to uger inden og havde aldrig tænkt i de baner før. Jeg forstod hurtigt, at det var en ensom brist at have”.
Nicolas er med andre ord nekrofil, og gennem ham fortælles historien om slægtens bedemænd gennem syv generationer. Alle har de haft deres skyggesider, nogle mere morbide og bizarre end andre.

Slægtens første Christian hjælper spædbørn på vej i døden på øen Tikopia. Hans søn Christian 2 tager konsekvensen af befolkningstilvæksten på øen for at skåne sin lillesøsters liv og flyder til havs. Han ender ad omveje i et beskidt og sygdomsbefængt København, hvor han øjner en forretning i at hjælpe de overtroiske pårørende med at sikre, at de døde ikke går igen ved hjælp af både gamle og selvopfundne ritualer og bønner. Det første skridt til bedemandsimperiet Christian Christiansen er taget. "Slægt skal følge slægters gang"  er indgraveret over familiens mausoleum og det gør sig gældende såvel i livet som i døden.

Christian 3 har en forkærlighed for at lege med ild og indfører kremering som begravelsestradition. Christian 4 tror på det overnaturlige, kan se de døde og indlader sig mildest talt i et makabert forhold. Christian 5 har en mani med tal, orden og systemer, sikkert en form for OCD. Hans datter Lone Helle også kaldet Nana, som viser sig at være lesbisk, bliver ved et uheld gravid og får sønnen Nicolas. Hun bliver også den første kvindelige bedemand i slægten. Så er vi tilbage ved nutiden med det syvende led i slægten, Nicolas, der som alenefar kæmper med at styre og forstå sine børns mørke sider godt hjulpet på vej af beroligende medikamenter. Foruden de mange Christian'er er der selvfølgelig også en hel del kvinder og børn i slægten.

Sideløbende med slægtshistorien tages læseren med på en kulturhistorisk vandring i begravelsestraditioner og menneskers forhold til døden henover de seneste 200 år. I 1800-tallet smides mange døde ganske enkelt i et hul. I mere moderne tider kommer folk i kister med kranse og iføres begravelsesklæder. Siden følger nutidens mere personlige begravelsesritualer og kremering. Romanen er således spækket med spændende historiske detaljer om begravelsesritualer, som dengang man bandt de dødes tæer sammen, så de ikke kunne gå igen eller strøede hørfrø på graven, så den døde var nødsaget til at tælle kornene, før vedkommende ville kunne gå igen. Senere ønskede de pårørende at få halspulsåren skåret over på den døde, så man var sikker på, de ikke blev levende begravet.

’En lykkelig slutning' krydsklipper mellem nutid og fortid, hvor hvert nyt slægtled har sit eget kapitel. Der er rigtig mange personer, som hedder Christian og Liliane, og til at holde styr på personerne er der en illustration af familiestamtræet, som løbende udbygges med en ny gren. Alle har de deres mindre heldige personlighedstræk eller bizarre tilbøjeligheder. Med så stort et persongalleri bliver det nødvendigvis flygtige bekendtskaber.

Romanen fortælles i Maren Uthaugs vanlige nøgterne og usentimentale stil, ligesom hendes fantastisk medrivende romaner Og sådan blev det og Hvor der er fugle. Denne roman afskiller sig dog fra de tidligere ved at være tilsat et ordentligt skud morbid og grotesk humor. Mangt og meget er potentielt muligt i virkeligheden, men jeg kan anbefale at læse den med et glimt i øjet. Nogle oplysninger og scener er svære at ryste af sig igen, og det vil aldrig blive det samme at gå til begravelse igen.

Indstil dig på en hæsblæsende og fabulerende slægtsroman sprængfyldt af morbiditet og grotesk humor, som samtidig gør dig klogere på begravelsestraditionernes kulturhistoriske udvikling.

Bogdetaljer

Forlag
Lindhardt og Ringhof
Faustnummer
47239893
ISBN
9788711904039
Antal sider
382

Deltag i debatten

24 indlæg
man, 09/11/2020 - 12:49

Det er noget af en slutning på bogen. Jeg troede også Nicolas ville slå sine børn ihjel men det var heldigvis ikke tilfældet. Dog laver han et indgreb på dem som man godt kan forstå men som samtidig er et stort overgreb.

Når jeg vender tilbage til bogens titel “En lykkelig slutning” spekulerer jeg på om romanen har det. To børn hvor den ene får anfald og den anden slår ihjel der kysser med hinanden og en far der går all in på sin nekrofili-fantasi. Måske er det en lykkelig slutning, omstændighederne taget i betragtning.

man, 09/11/2020 - 11:52

Vi siger tak til Litteratursiden for lån af spalteplads til Danmarks Største Læseklub (DSL). Siden er nu genskabt, som den så ud før vi gik igang; men du kan læse mere om læseklubben her: 

Læs mere om Danmarks største læseklub her

Bibliotekerne regner med at vende tilbage næste år, når en ny Læsernes Bogpris er fundet. Hør mere om det til den tid - her på Litteratursiden eller på dit lokale bibliotek. 
 

Mvh.

Bibliotekerne  

tor, 05/11/2020 - 10:25

Refleksionsspørgsmål til gårsdagens handling:

- Hvordan har du det med det svindelnummer, Nicolas laver med at få brændt hunden i Marians sted?

- Hvilke tanker har du om Nicolas som person?

 

ons, 04/11/2020 - 08:46

Refleksionsspørgsmål til gårsdagens handling:

Christian 5 er af en anden støbning end sine forfædre. Hvilken type er han?

Vi er inde i det 20 århundrede. Hvordan påvirker det begravelsesritualerne?

 

tir, 03/11/2020 - 08:24

Refleksionsspørgsmål til gårsdagens handling:

Kunne du leve i en så dysfunktionel familie?

Hvad holder Nicolas oppe?

Hvad symboliserer kaffekværnen, Nicolas får bragt til reparation?

 

man, 02/11/2020 - 09:59

Refleksionsspørgsmål til gårsdagens handling:

· Christian 4 har andre evner end sine forfædre. Kender du selv til den slags evner?
· Hvordan har du det med paranormale fænomener?

søn, 01/11/2020 - 11:21

Hej. 

Er der blevet stillet spørgsmål til Maren Uthaug og bedemændenes? og i så fald, hvor kan jeg se deres svar? :) 

man, 02/11/2020 - 09:11

Som svar til af Anonym (ikke efterprøvet)

Hej Bibi - vi har desværre ikke fået spørgsmål til hverken bedemænd eller Maren. 

Vi optager nok alligevel noget med Maren, og der er også mulighed for, at der bliver stillet spørgsmål, når der igen er spørgetid senere på ugen.

Har du noget, du gerne vil spørge om, så stil endelig dit spørgsmål, så kan det være, vi kan nå at få det med.

Optagelserne vil blive lagt op her.

 

 

søn, 01/11/2020 - 08:48

Slægten har et karakteristisk træk i øjnene, som bliver røde. Hvornår dukker denne røde ring op hos dem?

Hver slægtled af bedemænd har ud over de røde øjne også en særegen tilgang til faget og ritualerne. Christian 3’s er en forkærlighed for kremering. Hvad er din holdning til det?
 

lør, 31/10/2020 - 06:52

I forlængelse af gårsdagens handling kan vi anbefale at tænke over følgende refleksionsspørgsmål:

Nu er det en del af Nicolas’ egen historie, vi får. Hvordan er Nicolas’ mor beskrevet?

Hvilke tanker og følelser dukker op hos jer, når i tænker på Nicolas og hans opvækstvilkår?  Sympati? Empati? Væmmelse?

fre, 30/10/2020 - 10:51

Så er vi kommet til dag tre i vores læsning af 'En lykkelig slutning'. I forlængelse af gårsdagens handling har vi i bedste læseklubstil udviklet følgende refleksionsspørgsmål, som du kan refelektere over: 

- Hvad tænker du om den overtro, vi får beskrevet? Kender du andre, mere nutidige typer overtro i forbindelse med død og begravelse?

 -  Hvad er dit indtryk af Femke? Hvilken type kvinde er hun?

 - Vi støder for første gang på navnet Liliane, som dør under koleraepidemien i 1853. Giver beskrivelsen af hendes væsen dig indtrykket af en bestemt karaktertype?

 

tor, 29/10/2020 - 09:33

Så er vi kommet til dag to i vores læsning af 'En lykkelig slutning'. I forlængelse af gårsdagens handling har vi udviklet følgende refleksionsspørgsmål, som vi synes, det giver mening at fundere over. Drøft dem gerne med andre, du evt. læser sammen med.
 

·         Hvordan reagerede du, da du læste om Nicolas’ afvigelse? Fik du lyst til at smide bogen fra dig eller gav det lyst til at læse videre? Hvad får os til at læse videre?

·         Vi hører også om Nicolas’ to børn, Liliane og Christian. De er ikke helt normale. Hvad tænkte du, var Nicolas’ plan, som det er beskrevet side 7 – 8?

·         Hvad tænker I om det øsamfund, Tikopia, som Christian den 1. kommer til, og de principper som bærer det samfund?

fre, 30/10/2020 - 09:28

Som svar til af Anonym (ikke efterprøvet)

Hej Litteratursiden (og alle!) 

Tak for at arrangere en landsdækkende læseklub - super god idé! 

Jeg lytter til bogen på vej på arbejde: Jeg satte den i gang med at afspille, tændte bilen, kørte ud ad parkeringskælderen og ud på vejen. Der var nok gået et par minutter, da det gik op for mig, at jeg var gået glip af noget essentielt. Måske da oplæseren (som forresten er helt fantastisk - Thomas Jacob Clausen) læste: "Selvfølgelig har jeg ledt efter forklaringer på, hvorfor netop jeg skal pines med denne skamfulde tilbøjelighed". Hvilken skamfuld tilbøjelighed?, tænkte jeg. 

Så jeg blev nødt til at spole tilbage til begyndelsen, hvor den første sætning som bekendt lyder: "Første gang kold hud fik det til at sitre i mig var i 1986". Jeg fik ikke lyst til at kaste bogen fra mig - det kunne jeg jo af gode grunde ikke. Men jeg blev da noget overrasket. Normalt lytter jeg kun til handlingsdrevne og kronologiske fortællinger i bilen, så jeg til tider kan lytte med kun et halvt øre. 

Men da jeg spolede tilbage og lyttede til den første sætning, gik det op for mig, at 'En lykkelig slutning' ikke kan lyttes med et halvt øre. Der gik en gysen gennem mig, da jeg hørte den første sætning igen - så var scenen ligesom sat.  

I slutningen af prologen hvor Nicolas fortæller om sin plan, tænkte jeg, at han ville tage sine børn med til Sønderjylland for at slå dem ihjel. Men jeg tænkte ikke, at Nicolas var en ond karakter af den grund - jeg tænkte, at der måtte lægge noget bag. Så nu glæder jeg mig til at lytte med og se/høre, hvordan handlingen udspiller sig. 

fre, 30/10/2020 - 11:01

Som svar til af Anonym (ikke efterprøvet)

Kære Anna - det er helt fænomenalt at få lov at følge dig i din læsning af bogen. Det er sjældent at man på den måde får lejlighed til at være med i en andens fordybelse i bogens handling. Jeg håber fortællingen stadig har tag i dig og at du fortsat er med.    

ons, 28/10/2020 - 13:55

Velkommen til i læseklubben. Og tak for de varme hilsner og forslag til gravskrifter. I dag læser vi side 3 – 34. Lytter du med via lydbog, så skal du høre med fra 00:00:00-  00:49:00. På ebog - angives ikke sideantal, men procenter. Her skal du runde 8% - eller læse forud. 



I morgen kommer vi med et resumé af dagens handling og lidt refleksionsspørgsmål. Og på fredag kan du for første gang stille spørgsmål til maren (brug hashtagget #maren).

ons, 28/10/2020 - 11:29

Spændende initiativ :) Glæder mig til at komme i gang med bogen!

tor, 29/10/2020 - 11:12

Som svar til af Anonym (ikke efterprøvet)

Mange tak for roserne. Vi håber, at du læser med.

ons, 28/10/2020 - 10:58

Hejjj...

Da jeg ofte har haft lyst til at deltage i læseklub og corona nu vanskeliggør det lidt, glæder jeg mig til at være med her.

ons, 28/10/2020 - 09:46

Så er jeg downloaded og klar til at være med og glad for muligheden for at dele denne gravskrift med andre #gravrøst #hunnaaededet “Hun naaede det” står på en gravsten på Vejlby Kirkegård i Allingåbro. 

Vis flere
Log ind for at skrive kommentarer

Brugernes anmeldelser

2 anmeldelser
Log ind for at skrive kommentarer
fre, 06/11/2020 - 08:34

Refleksionsspørgsmål til gårsdagens handling:

Vi er nået til Nicolas’ mor, Lone Helle, der er født i 1944. Hvordan har hendes opvækst påvirket hendes karakter?

Beskriv Lone Helles forhold til husholdersken, Helga

Hvorfor udpeger Lone Helle / Nana Ejvind til at være far til Nicolas?

 

man, 02/11/2020 - 09:56

Refleksionsspørgsmål til gårsdagens handling:

·         Christian 4 har andre evner end sine forfædre. Kender du selv til den slags evner?

·         Hvordan har du det med paranormale fænomener?