Bog

I det skjulte

Af (
2006
)

Anmeldelse

I det skjulte af Ester Bock

15 maj.06

Lavmælt besættelsestidsfortælling om den unge Adelheid, som går ind for Hitlers idéer og nationalsocialismen, men som langsomt ændrer mening, da konsekvenserne går op for hende.

En roman om besættelsestiden - det er set før. Men synsvinklen gør denne helt unik.

Den unge, nyuddannede folkeskolelærer Adelheid, som tilhører det tyske mindretal i Danmark, går ind for nationalsocialismen og Hitlers idéer om den rene ariske race.

Adelheid får, lige før krigen bryder ud, stilling i en lille nordsjællandsk kommune, hvor hun trives med at undervise. Hun bor i en lejlighed over skolestuerne, og her vågner hun den morgen, flyvemaskinerne flyver lavt over Danmark og kaster deres "Oprop"-flyveblade ned over danskerne. Fra da af bliver intet som før i hendes tilværelse.

Hendes forældre, som bor i Sønderjylland, er også tyskvenlige, og hendes lillebror Ditlev bliver indrulleret i SS Standartregiment Nordland. Efterhånden som krigen strammer til, og danskernes modstand mod besættelsesmagten vokser, bliver det sværere og sværere for hende at modtage besøg af Ditlev iført tysk uniform.

Modstandskampen bliver også mærkbar i det lille lokalsamfund, og Adelheid vakler længe i sin overbevisning. Men til sidst er der to forhold, der gør udslaget: Hun opdager, at en af hendes elever er jøde og allerede er flygtet til Sverige sammen med sin familie, og de danske biskopper tager i et "hyrdebrev", oplæst fra de danske prædikestole, afstand fra jødeforfølgelserne. Det får hende til at indse, at hun først og fremmest er kristen.

Så da førstelærer Berg pludselig en dag kommer brasende og vil have hende til at skjule 5 jøder, der skal sejles over til Sverige, er hun klar. Det bliver til flere jøder, og en af dem forelsker hun sig hovedkulds i - mere skal ikke røbes her.

Romanens form er indre dialog, og det er en stilfærdig, lavmælt, men præcis fortælling om hverdagen under krigen. Både nye og gamle læsere af Ester Bocks romaner - også "Dyrlægeserien" – kan trygt gå i gang. De vil absolut ikke blive skuffede.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
26162440
ISBN
9788702045956
Antal sider
295

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer