Bog

Det store skatterøveri : hvordan Europa blev plyndret for 410 milliarder

Af (
2019
)

Anmeldelse

Det store skatterøveri : hvordan Europa blev plyndret for 410 milliarder af Niels Fastrup

06 okt.19

Spændende og tankevækkende journalistisk kulegravning af en verdensomspændende økonomisk svindelindustri, der har plyndret Danmark og Europa for mindst 410 milliarder kr.

De to forfattere har siden 2015 efterforsket svindelen med uretmæssig tilbagebetaling af udbytteskat, og i 2019 modtog de TV prisen for årets bedste dokumentar. Bogen lanceres af forlaget som en thriller. Det er den i høj grad, og det er ekstra uhyggeligt, at der ikke er tale om fiktion, men om den skinbarlige virkelighed.

I et hæsblæsende tempo fortæller de to journalister i kronologisk rækkefølge om deres stædige efterforskning af svindelen, hvor de ofte løb panden mod en mur, når de prøvede at få bagmændene i tale. I bedste detektivstil bruger de meddelere og får adgang til lækkede dokumenter. De er dels drevet af journalistisk nysgerrighed og en faglig konkurrencementalitet, men etablerer dog et frugtbart samarbejde med udenlandske journalister. Deres drivkraft er desuden et moralsk samfundssind, der bliver rystet i sin grundvold, da de opdager svindelens omfang.

Der er tale om ikke bare danmarkshistoriens, men også verdenshistoriens største økonomiske svindelsag, for journalisternes efterforskning afslører, at svindelen har et betragteligt globalt omfang.

Bagmændene er ikke som forventet skumle mafiatyper, men ”pæne” mænd i jakkesæt drevet af en umættelig grådighed. Topfolk inden for finansverdenen, der godt hjulpet af højtplacerede skatteadvokater satte gang i en aldeles umoralsk, men genial og svært gennemskuelig svindel med aktier, den såkaldte cum ex industri, hvor mere end én person ved hjælp af diverse fiksfakserier uretmæssigt får tilbagebetalt udbytteskat af den samme aktie.

Det er rystende læsning at erfare om manglende kontrol i SKAT, inkompetente og for dårligt uddannede medarbejdere og deciderede brodne kar. Det kunne være opdaget længe før, for Tyskland havde været udsat for den samme type svindel, men undladt at advare andre lande. Det er der rådet bod på i dag med et nødvendigt internationalt samarbejde.

Bagmandspolitiet har længe arbejdet med sagen i al hemmelighed. Det er de to forfatteres store fortjeneste at lægge sagen frem for offentligheden. De har gjort et kæmpearbejde for at finde frem til, hvordan svindelen var foregået, hvem der stod bag, og hvor stor deres indtjening var, hvilke lande der var ramt, og hvorfor myndighederne ikke havde grebet ind. Svindlerne svarede igen med benægtelser og trusler om sagsanlæg.

Pengene er ikke vendt tilbage til statskassen, og hovedmændene er stadig på fri fod. Det store spørgsmål er, hvordan man i fremtiden vil undgå lignende økonomiske skandaler.

Bogdetaljer

Forlag
Politiken
Faustnummer
46939875
ISBN
9788740055016
Antal sider
262

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer