Bog

Vi var folket

Af (
2019
)

Anmeldelse

Vi var folket af Thomas Ubbesen

25 okt.19

Spændende og deprimerende rejseberetning fra den gamle østblok gør os klogere på lande, der knap findes i den vestlige bevidsthed.

Sammen med sin kone, journalisten Anne Haubek, rejste Thomas Ubbesen i vinteren 2018-19 den gamle østblok tynd for at finde ud af, hvordan den almindelige befolkning ser på for- og nutiden 30 år efter Jerntæppets fald.

Med start i det tidligere Østberlin besøger parret hele 13 tidligere kommunistiske lande og nye stater opstået efter murens fald. Især Anne Haubek har et godt netværk af undersøgende journalister i mange lande, der hjælper parret med kontakter til folk, der er villige til at dele deres historier.

Vi kommer vidt omkring fra desillusionerede fattige til intellektuelle, og det er meget forskellige historier, der kommer frem. Gennemgående er der dog hos de fleste en stor skuffelse over den udvikling, der er sket de sidste 30 år, og ikke få ønsker sig tilbage til tiden før, hvor der var bedre sociale forhold og en vis form for socialt sikkerhedsnet.

Det er mange steder deprimerende skildringer af samfund, hvor røverkapitalisme og korruption går hånd i hånd, og hvor en lille gruppe svindler sig til milliarder på bekostning af almindelige menneskers levevilkår. Og det er meget beskæmmende at se, hvordan historieforfalskning igen trives i stort format, fx i Ungarn, hvor regeringschefen Orban forsøger at borttrylle landets nazistiske fortid.

Bogen indeholder interview med mange: fra en af aktivisterne fra den ungarske 1956-opstand til den jugoslaviske skuespillerinde, der som den første optrådte nøgen i en national film og efterfølgende på det bestemteste afslog daværende præsident Titos invitation til intim sammenkomst.

Det er spændende, men jævnt hen deprimerende læsning, der er fortalt i et flot sprog, der også formidler selve rejsen – der for det meste foregår med bus og tog – og gør os klogere også på lande, der er så små, at de knap nok findes i den vestlige bevidsthed. Bogen er illustreret med parrets egne fotografier fra rejsen.

Bogdetaljer

Forlag
Gyldendal
Faustnummer
46986202
ISBN
9788702284874
Antal sider
303

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer