Bog

Den hellige Knud

Af (
2005
)

Anmeldelse

Den hellige Knud af Maria Helleberg

12 sep.05

Danmarkshistorie i romanform: spændende skildring af mordet på Knud den Hellige i Odense i 1086 – oplevet og fortalt af kongens tro væbner Valdemar, stamfader til slægten Dane.

Romanens udgangspunkt er et vikingetogt til England, hvor Valdemar bliver taget til fange af den engelske kong Vilhelm Erobreren. Han undslipper fangenskabet, slår sig igennem som flygtning i England i 5 år – heraf navnet Valdemar the Dane - inden hans vej krydser Knuds, en af Svend Estridsens mange sønner.

Valdemar, der selv er uden familie, slutter sig trofast til Knud og dennes visioner om fædrelandet. Knud har som konge de bedste hensigter om at gøre Danmark til et samlet, kristent rige. Det går godt, indtil han beslutter at indlede et ledingstogt mod England. De jyske bønder og herremænd, der skal stille med udrustning, gør oprør og ender med at slå ham ihjel i kirken i Odense.

Knud har testamenteret Valdemar og hustru en gård på Sydfyn, hvorfra slægten grundlægges via dem og deres to sønner. Valdemar ruger meget over sin egen plads i tilværelsen og nærer resten af sit liv stor skyldfølelse over selv at have overlevet attentatet på Knud, men slår sig til tåls med, at Knud nok ikke ville reddes – men søgte efter at blive martyr. For Valdemar bliver det kronen på værket, at Knud helgenkåres i 1101.

Romanen er den første i en planlagt serie om slægten Dane, hvis historie skal danne punktnedslag i de næste 1000 års Danmarkshistorie. Maria Helleberg fortæller med sin sædvanlige sproglige stringens og sin evne til at beskrive personernes psyke og dybere bevæggrunde. 

Historien er lidt længe om at komme i gang, Valdemars færd i England kan være svær at få hold på, først efter mødet med Knud tager begivenhederne fart, og der kommer kød og blod på historien. Endelig i sidste tredjedel indledes den slægtshistorie, der er projektets ærinde, og det bliver spændende at følge de forfattere, der skal føre historien videre.

Bogdetaljer

Forlag
Aschehoug
Faustnummer
25796586
ISBN
9788711290811
Antal sider
268

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer