Anmeldelse
Efterår af Ali Smith
- Log ind for at skrive kommentarer
Ali Smith springer frem og tilbage i tiden i denne bevægende og legende roman om venskab, politik og den første kvindelige pop art-kunstner i Storbritanien.
"En roman om Storbritannien efter Brexit" står der bag på romanen med den iøjnefaldende smukke forside med farvestrålende blade i efterårsfarver. Vi befinder os i tiden umiddelbart efter den historiske Brexit-afstemning i efteråret 2016, som splittede den engelske befolkning. 32-årige Elisabeth besøger trofast sin 101-årige gamle ven, Daniel, på plejehjemmet. Elisabeth og Daniels venskab går tilbage til hendes barndom, da han var en nabo, som hun tog kontakt med i forbindelse med en skoleopgave, på trods af hendes mors adskillige forsøg på at sætte en stopper for venskabet. Nu er Elisabeth flyttet hjem til sin mor igen for at være i nærheden af Daniel.
Romanen springer frem og tilbage i tiden, hvor vi sammen med den 11-årige Elisabeth lærer Daniel at kende som en venlig og intellektuel mand, som behandler hende som en ligeværdig og fører samtaler med hende om især kunst og kultur. Som 32-årig underviser hun nu i kunsthistorie på universitetet, bor i den samme lejlighed, som da hun studerede, uden sikkerhed i sit job og med store vanskeligheder i forhold til at få fornyet sit pas. Det er svært at passe ind i den snævre, britiske (pasbillede-)boks; enten er pandehåret for langt nede i øjnene, øjnene sidder for tæt eller hendes hoved er for lille. Disse forhindringer er dog intet i forhold til den omfattende racisme og forfølgelse af udlændinge, som Brexit-afstemningen nu har ladet komme ud i lyset.
Ali Smith, som er en af de pt mest betydelige, britiske forfattere, har fingeren på pulsen i sin beskrivelse af Storbritannien efter Brexit-afstemningen. ‘Efterår’ er til dels en poetisk og eftertænksom roman, men frustrationerne og håbløsheden over den politiske situation mere end skinner igennem, den gennemsyrer romanen. Det fine forhold mellem Elisabeth og Daniel og det mere komplicerede forhold mellem Elisabeth og hendes mor sætter den anspændte situation i et mere nært perspektiv, for hvor godt kender vi egentlig hinanden, selvom vi har kendt hinanden altid? Når naboer møder hinanden med mistro og det forekommer lettere bare at opfinde og skrive hinandens historier selv end at spørge ind til dem?
Der sættes i bogstaveligste forstand hegn op mellem mennesker og det kræver rasende kast med ‘arvegods fra mindre grusomme og filantropiske tider’ at gøre modstand. - Så er det jo heldigt at Elisabeths mor er blevet deltager i et populært tv-program om jagten på værdifulde antikviteter. Indbygget i romanen er bl.a. også fortællingen om Pauline Boty, Storbritanniens første kvindelige pop art-kunstner, som Daniel kendte i sin ungdom og som Elisabeth senere skriver speciale om. Det fungerer godt at lade virkeligheden blande sig med fiktionen i en roman, som på blændende vis forsøger at indkapsle essensen af en ny verden, hvor fakta ikke længere nødvendigvis accepteres som værende fakta.
Flere af Ali Smiths bøger er oversat til dansk. ‘Efterår’ blev shortlisted til Man Booker Prize 2017 og er den første i en planlagt årstids-kvartet. Jeg glæder mig meget til ‘Vinter’, som er udkommet på engelsk og kommet på dansk i starten af 2019.
Brugernes anmeldelser