Bog

Jane Eyre

Af (
2016
)

Anmeldelse

Jane Eyre af Charlotte Brontë

14 feb.17

Kærlighedsklassikeren over dem alle i en formfuldendt og meget smuk nyudgivelse. Et stærkt portræt af en ung kvindes vej til uafhængighed og kærlighed i sin reneste form.

Unge Jane Eyre må så grueligt meget igennem, inden hun finder meningen med livet. Som forældreløs er Jane prisgivet sin fjendtlige tante, som sender hende på kostskole. Lowood School er ingen dans på roser, men Jane er en selvstændig pige med en stærk vilje, der resulterer i, at hun selv bliver underviser på skolen. Efter to år som lærer får hun en stilling som guvernante på godset Thornfield Hall – et imposant men dystert bygningsværk, der skjuler frygtelige hemmeligheder. Godsejeren og aristokraten Rochester er en mørk og skræmmende mand, men hans utilnærmelige facon skræmmer ikke Jane, som ikke er bleg for at give svar på tiltale. Rochester erklærer Jane sin kærlighed og trodser alle aristokratiets regler og gifter sig med hende. Men på bryllupsdagen ved alteret bliver en grusom hemmelighed afsløret, som driver Jane på flugt fra sit livs kærlighed.

Det er en sukkersød fortælling om to modsætninger, der trods megen modgang får hinanden til sidst. ’Jane Eyre’ driver af tungt, gotisk kærlighedsdrama fra 1800-tallet med alt, hvad der hører til af uhygge, mentale sygdomme, mordforsøg og moralske dilemmaer. Samtidig er det en stærk beretning om en kvinde, som rejser sig fra undertrykkelse for at søge sin egen lykke og uafhængighed. Selv da hendes overbevisning om selvstændighed kommer under pres fra mænd, der føler sig kvinden overlegen, holder hun fast i sin viljestyrke og formår at holde stien og sjælen ren. Og først da Rochester har mistet alt og kun har sin reneste kærlighed at tilbyde, finder Jane tilbage til ham i en sidste hyldest til kærligheden.

Charlotte Brontë voksende selv op på en kostskole for at blive guvernante, og under et studieophold i Bruxelles oplevede hun lidenskaben i form af skolelederen Constantin Héger. Med udgivelsen i 1847 blev ’Jane Eyre’ hendes debutroman og har siden været en elsket og uundværlig klassiker.

Bogdetaljer

Forlag
Hernov
ISBN
9788711548288

Tema

Tema

Bogen bag filmen

En god filmatisering kan bringe vores litterære helte og skurke til live på det store lærred. Her begynder din dag i ly fra det våde vejr.
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer