Bog

Rigets frue: Margrethe I

Af (
2000
)

Anmeldelse

Rigets frue : Margrete 1. af Maria Helleberg

02 jan.01

Tidsmæssigt befinder vi os i 1359-1412. Vi følger hovedpersonen Margrete - datter af Valdemar Atterdag - fra hun er seks år, til hun dør som 60-årig.

Vi møder første gang den lille Margrete på Vordingborg Slot, hvorfra hun hentes til København for at blive trolovet med kong Håkon af Sverige. Hun er sin fars bedste handelsvare, og hun bliver gift allerede som 10-årig.

Margretes skæbne bliver dels formet af farens ønske om, hvad der skal ske med Norden, og dels af de store personlige egenskaber og ambitioner, som Margrete er i besiddelse af.

Margrete har en trist barndom - med en sindssyg mor, en skrøbelig bror og en far - den store konge - som næsten aldrig er til stede.

Margrete får et barn - Oluf - i 1370, og allerede som femårig bliver han valgt til Danmarks konge, fordi Valdemar Atterdag ikke har udpeget en tronarving. 10 år efter dør Margretes mand, og den nu 15-årige Oluf bliver norsk konge. Margrete bliver dermed den egentlige magthaver i både Danmark og Norge.
Margrete dør i Flensborg i 1412.
Maria Helleberg skriver med en let og underholdende pen om et stykke Danmarkshistorie, som ligger langt væk fra vores bevidsthed, bl.a. får vi genopfrisket Kalmarunionen, hvor
de nordiske riger bliver samlet i et monarki. Helleberg gør det historiske nærværende og interessant. Hun formår også at få vores fantasi til at arbejde godt med i hele bogen. Hun har holdt sig til de historiske facts, men formår
alligevel at give os et godt og menneskeligt billede af denne lille mørkhårede kvinde, som blev Danmarks første Dronning Margrete.

Margrete blev dronningen og kvinden, der gjorde alt det, mange mænd kunne misunde hende.

En god historisk roman, som giver en opfriskning af et stykke spændende Danmarkshistorie - underholdende og interessant.

Bogdetaljer

Forlag
Aschehoug
Faustnummer
23149109
ISBN
8711170360
Antal sider
342

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer