Bog

Dengang vi drømte

Af (
2009
)

Anmeldelse

Dengang vi drømte af Clemens Meyer

04 maj.09
AfAnne Grete Jacobsen
Skribent

Clemens Meyers store roman om østtysk ungdom i tiden før og efter Murens fald er fremragende fortalt, på en gang urovækkende, rystende og tragikomisk.

”Skammer du dig ikke, dreng?”, råbte hun, ”først skolen og nu det her. Du og dit snavs. Hvis din…” ”Ikke et ord om far”. Jeg skubbede min taske væk, rettede mig, op og gik hen til hende. ”Ikke et ord om far!”

Drengen er Danie, han er på vej til ungdomsfængsel, og det snavs, som moderen omtaler, er vold, hærværk, tyverier, druk, stoffer og bander.
Danie bor i et trøstesløst kvarter i Leipzig, og fortællingen om ham og hans kammerater foregår i spring i årene før og efter ”Die Wende”, foreningen mellem Øst- og Vesttyskland i 1989. Alle har de drømme og alle kuldsejler de på en eller anden måde. Rico har en drøm om at blive mesterbokser, men han bliver voldsmand i stedet for. Paul har en drøm at blive pornokonge, Mark drømmer om at blive uafhængig af stoffer, og Danie har en drøm om, at deres kammeratskab vil holde, og alt vil blive bedre en dag.

Historien bliver fortalt i løsrevne afsnit, som springer frem og tilbage i tiden, men efterhånden bliver brikkerne samlet, så der dannes et overblik over drengenes liv fra barndommens pionerliv, over ungdomsfængsel til det rigtige fængsel.

Ind i mellem alt det trøstesløse og destruktive er der trods alt rørende og på sin vis smukke øjeblikke. Danie og hans venner hjælper en gammel dame med at bære hendes kul op til hendes lejlighed. Samtidig med at hun betaler dem, stjæler de hendes penge - kun lidt ad gangen –  drikker hendes spiritus og udnytter hende på det groveste. En dag opdager de, at hendes største ønske er at komme på kirkegården for at besøge mandens gravsted. Hvad gør de så? De stjæler en bil, kører hende derud og gør hende lykkelig.

Clemens Meyers roman er en stor roman, som jeg havde svært ved at lægge fra mig. Selv om der med Danies mor er meget snavs i romanen, kom jeg alligevel på en måde til at holde af de utilpassede drenge, som har fået så svær en start på livet. Går drømmene i opfyldelse? Tja, læs selv.

Bogdetaljer

Forlag
People's Press
Oversætter
Henrik Andersen
Faustnummer
27620620
Graphic
Simon Lilholt/imperiet.dk
ISBN
9788770553049
Antal sider
475

Tema

Tema

Muren i litteraturen

Med murens fald opstod wende-litteraturen, som rammesætter tiden under DDR og den nye tilværelse efter genforeningen. 
Læs mere

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelser