Bog

De stridbare danskere

Af (
2019
)

Anmeldelse

De stridbare danskere : efter enevælden og før demokratiet 1848-1920 af René Karpantschof

02 nov.19

Hvad skete der i folkedybet efter enevælden og før demokratiet? I en aldeles forrygende bog fortæller forfatteren om vigtige og meget vedkommende begivenheder i danmarkshistorien.

Forfatteren har forsket og undervist på Københavns Universitet i demokratihistorie, protestbevægelser og samspillet mellem stat, partier og folkelige græsrodsaktiviteter. I denne respektindgydende udgivelse fortæller han om enevældens fald i 1848 indtil Påskekrisens afslutning i 1920, da det ikke lykkedes ekstreme højrekræfter med kong Christian 10. i spidsen at bemægtige sig magten i Danmark.

Højrekræfterne var under pres fra Den Røde Garde i gaderne, De Samvirkende Fagforbund med deres trussel om generalstrejke og Socialdemokratiet, der fokuserede på velstandsfremgang for Danmarks arbejdere. Da blev Danmark et parlamentarisk styre og fik ikke en kommunistisk revolution som Rusland eller et diktatorstyre som Tyskland og Italien.

Bogen er meget omhyggeligt opbygget, der er navneregister bagerst, en omfattende kilde- og litteraturfortegnelse foruden en noteliste. Altså en forbilledlig akademisk udgivelse, men samtidig en letlæst beretning om det, der foregik på bunden af samfundet i gaderne og blandt tyendet og daglejerne i bondelandet. Det hele formidles spændende og medrivende, og det er længe siden, jeg er blevet suget ind på denne måde i en faglig fortælling.

Vi lægger ud med Danmark omkring 1848 og tager turen fremad. Her forelægges i bogens start noget af det samme stof, som jeg kender fra Buk-Swientys værker om det sønderjyske, men jeg må indrømme, at jeg her bevarede overblikket samtidig med, at det hele var mindst lige så nærværende som i Buk-Swientys historier.

Alle detaljerne om intrigerne ved grundlovens vedtagelse kendte jeg ikke i forvejen. Alle urolighederne ude omkring i landet igangsat af ulighed og uretfærdig og ofte voldelig behandling af tyende, havde jeg nok en fornemmelse af, men det var yderst lærerigt at læse om det og få sat ansigter og konkrete hændelser på.

Det er en forrygende bog, og savner du en seriøs gaveide, der ikke er en ligegyldig biografi i trivigenren, så køb denne!

Bogdetaljer

Forlag
Gad
Faustnummer
47275849
ISBN
9788712058045
Antal sider
541

Brugernes anmeldelser

0 anmeldelse
Log ind eller opret en konto for at skrive kommentarer